Politik

Støjberg vil sætte en stopper for genopdragelsesrejser

Man vil ikke Danmark, hvis man sender sit barn på genopdragelsesrejse, mener udlændingeministeren.

"Jeg vil gøre, hvad der står i min magt for at forhindre, at børn og unge sendes på genopdragelse i forældrenes hjemland," siger Inger Støjberg i en pressemeddelelse. Foto: Jens Dresling

Det skal være slut med at sende børn og unge med ikkevestlig baggrund på genopdragelsesrejse mod deres vilje i forældrenes hjemland.

Det mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun sætter nu en undersøgelse i gang.

- Når man sender sine børn på genopdragelsesrejse, siger det mig, at man ikke vil Danmark, hverken for sig selv eller sine børn.

- Men det valg skal man ikke have lov til at træffe for sine børn, og derfor vil jeg gøre, hvad der står i min magt for at forhindre, at børn og unge sendes på genopdragelse i forældrenes hjemland, siger Støjberg i en pressemeddelelse.

Flere unge søger hjælp til at undgå tvangsægteskaber og genopdragelse

Udlændinge- og Integrationsministeriet har bedt Ankestyrelsen om at igangsætte en undersøgelse, der skal munde ud i en rapport. Den forventes klar i begyndelsen af 2018.

Rapporten skal blandt andet give svar på, hvor mange sager om genopdragelse, kommunerne har haft kendskab til siden 2005.

Den skal undersøge, hvad der karakteriserer sager, som fører til en genopdragelsesrejse. Og så skal kommunerne have redskaber og handlemuligheder før, under og efter rejsen.

Genopdragelsesrejser kan ifølge Støjberg have negativ betydning for børnenes skolegang, sprogkundskaber og sociale relationer i Danmark.

Før sommerferien kom Socialdemokratiet og SF med en melding om, at forældre, der står bag genopdragelsesrejser, skal kunne miste deres opholdstilladelse i Danmark.

Flertal vil kunne udvise forældre bag genopdragelsesrejser

Sammen med Dansk Folkeparti, der tidligere har foreslået det samme, udgør de tre partier et flertal i Folketinget.

DF mener, at der bør skrides til handling med det samme. Det siger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF).

- Vi foreslår, at regeringen fremsætter et lovforslag, som betyder, at forældre, der sender deres børn på genopdragelsesrejse, får inddraget deres opholdstilladelse.

- Problemet er allerede velkendt, og vi er klar til at bringe regeringen i mindretal, siger han.

Det er i dag ulovligt at tvinge børn og unge på genopdragelsesrejser ifølge straffeloven. Det kan straffes med to års fængsel.

Børn og unge kan miste deres opholdstilladelse, hvis de opholder sig i udlandet mere end tre måneder på rejser, der kan være skadelige for integrationen.

Børn og unge kan udfylde en såkaldt udrejseblanket, hvor de gør myndighederne opmærksomme på, at de ikke ønsker at forlade Danmark i en længere periode.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her