Milliongave fra regeringen skal lokke skaldyrsturister på østerssafari på Mors

Skalddyrchefen på Mors er blevet lovet 30 mio. kr. af regeringen, men hans østers er altså hverken blå eller røde, fastslår han.

Artiklens øverste billede
Stillehavsøsters er blevet et problem i Limfjorden, men kineserne er tilsyneladende vilde med dem. Foto: Bo Svane

Mandag var humøret over normalen på Dansk Skaldyrcenter på Mors.

Der var både kage og et glas vin til medarbejderne, for kort forinden havde direktør Jens Kierulff Pedersen modtaget nyheden om, at centeret var kommet med på VLAK-regeringens finanslovsforslag i form af en bevilling på 30 mio. kr. over de næste seks år.

Pengene skal gå til at bygge et helt nyt skaldyrsklækkeri til gavn og glæde for det lokale skalddyrerhverv.

»For os var det en stor gave og et kæmpe skulderklap, at vi kunne komme i mål efter alle de år, vi har arbejdet for projektet,« siger Jens Kierulff Pedersen.

Som Jyllands-Posten fortalte fredag, er Venstre og Konservative i disse dage i fuld gang med at dele pengegaver ud til flere mindre projekter rundt om i landet, og østersklækkeriet på Mors er netop et sådant projekt.

Ifølge et internt regeringsnotat er det Venstre, der har sikret millionerne til »Limfjordens Perle«. Derfor var den lokale folketingsmand, Torsten Schack Pedersen (V), da også med, da nyheden blev præsenteret på et pressemøde i skaldyrcenteret mandag formiddag, hvor også Mors-borgmester og venstremand Hans Ejner Bertelsen deltog.

Smilene var store.

Men på Christiansborg har udelingen af midler fra den særlige pulje til »mindre initiativer« på finanslovsforslaget vakt kritik. Flere oppositionspartier mener, at Venstre og De Konservative bruger statens penge på at "smøre" deres eget bagland med "vennetjenester" forud for kommunalvalget i november.

Dén debat vil skaldyrschef Jens Kierulff Pedersen helst holdes ude af, men som han siger:

»Mine østers er hverken blå eller røde.«

»Men folketingsmedlemmer vælges vel i lokale kredse for at de skal sørge for, at kredsene bliver tilgodeset i landets samlede udvikling?« siger han.

Kan du følge de kritikere, der mener at det lugter lidt af gaver til baglandet som optakt til kommunalvalgkampen?

»Det er ikke min opgave som leder af Skaldyrcenteret at forholde mig til, men som privatperson forekommer det mig, at den slags er sket før i danmarkshistorien,« siger han.

Hvordan var selve processen var du for eksempel i kontakt med Torsten Schack Pedersen om projektet?

»Jeg er blevet ringet op af borgmesteren og spurgt om jeg syntes, at vores projekt er godt og vigtigt, og det synes jeg rent fagligt, at det er. Hvad borgmesteren og Torsten Schack har talt om, det må du spørge dem om,« svarer skaldyrchefen.

Han kender ikke processen nærmere.

»Jeg blev bare spurgt, om jeg ville være vært for et pressemøde, så jeg blev faktisk taget på sengen,« siger han og understreger, at arbejdet for at udvikle skaldyrcenteret på Mors allerede begyndte under øens tidligere borgmester, som var socialdemokrat, og at der generelt har været et tæt samarbejde med Morsø Kommune lige siden centrets grundlæggelse i 2002.

»Samarbejdet er historisk betinget,« siger han og fremhæver blandt andet, at Dansk Skaldyrcenter er medstifter af den lokale skaldyrsfestival på havnen i Nykøbing – Danmarks uofficielle skaldyrhovedstad.

Ud over de 30 mio. kr. til østersklækkeriet har Venstre også fået afsat i alt 19 mio. kr. til etablering og drift af et såkaldt modtagecenter for østersturisme på Mors.

Hvad sådan et center er for noget, er Jens Kierulff Pedersen ikke helt sikker på.

»Jeg ved det faktisk ikke. Det var en endnu større overraskelse end østersklækkeriet, fordi det ikke er et projekt, jeg har været inde over. Jeg går ud fra, at det er sted, hvorfra man kan komme ud på østerssafari ligesom man har det ved Vadehavet.«

Er der mange, der tager på østerssafari på Mors?

»Jah, vi laver guidede ture og arrangementer nogle gange om året, hvor vi tager turister ud og viser, hvor man kan samle østers, og så fortæller vi om den invasive stillehavsøsters og den hjemmehørende fladøsters. Nogle kommer også og laver mad i vores skolekøkken,« fortæller Jens Kierulff Pedersen levende.

Det blev et kæmpe hit på sociale medier i Kina og New York Times skrev om, at kineserne tilbød at komme og spise os ud af problemet.

Jens Kierulff Pedersen, Dansk Skaldyrcenter

hype om de mange stillehavsøsters, som truer økosystemet i Limfjorden. I foråret gik en dansk presseomtale af problemet viralt i Kina og fik telefonerne til at gløde, fortæller han.

»Både vi og de danske fiskeri- og fødevaremyndigheder blev kimet ned af interesserede kinesere. Det blev et kæmpe hit på sociale medier i Kina og New York Times skrev om, at kineserne tilbød at komme og spise os ud af problemet,« beretter Jens Kierulff Pedersen, inden han konkluderer, at der helt sikkert er stor interesse for Limfjordens østers ude i verden.

»Det skal nok kunne omsættes til noget lokalt,« mener han.

Også Torsten Schack Pedersen (V) fremhæver historien om de østershungrende kinesere, når han skal forklare, hvorfor Mors har brug for et modtagecenter for østersturister til 19 mio. kr.

»Hvis man rejser hele vejen fra Kina for at gå på østerssafari i Danmark, så nytter det ikke noget, at man bliver mødt af et råddent skur, fire plasticbænke og nogle havestole,« siger han.

Konkret skal modtagecentret skabe rammerne for, at Mors ryger til tops som destination for østersturister, når det efter planen står klar i foråret 2019. Centret skal  samarbejde med lokale turistorganisationer, en fond og kommunen, forklarer Torsten Schack.

»Der er et kæmpe potentiale,« fastslår han.

Desuden mener han ikke, at der er noget som helst galt i, at Venstre og De Konservative har delt gaver ud til deres eget bagland med fordelingen af millionpuljen i finanslovsforslaget. Tværtimod er han stolt af, at det er lykkes at sikre penge til hans eget lokalområde:

»Jeg repræsenterer borgerne i Thy, på Mors og i Nordjylland, og hvis ikke jeg brugte min indflydelse som folkevalgt politiker til at fremme en positiv udvikling i de områder, jeg repræsenterer, så ville jeg ikke passe mig job.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.