Dansk Folkeparti har lukket Sverigedemokraterne ind i den nordiske varme

På sommermøde i Sønderborg er de to partier og Finlands Sande Finner ude at se på grænsekontrol. Sverigedemokraterne kalder det et stort fremskridt for den socialkonservative bevægelse i Norden.

Sverigedemokraterne, partiet som ingen ville lege med, lukkes nu ind i den nordiske varme.

Partiet er blevet optaget i gruppen Nordisk Frihed, som i forvejen bestod af Dansk Folkeparti og De Sande Finner.

Alle tre partier er i fuld gang med deres første gruppemøde, som finder sted i Sønderborg og har grænsekontrol som tema, oplyser Mikkel Dencker, som sidder i Folketinget og i Nordisk Råd for DF.

”Vi har blandt andet besøgt grænseovergangen ved Kruså,” siger han.

Mens DF længe har talt tæt sammen med Sverigedemokraterne, så har sandfinnerne kategorisk nægtet at samarbejde med partiet. Men da den tidligere formand Timo Soini i juni brød med partiet i protest mod en mere indvandrerkritisk linje, som kunne koste ham regeringsdeltagelsen fordi Finlands øvrige borgerlige partier sagde klart fra, blev vejen banet for Sverigedemokraterne.

Timo Soinin dannede i stedet partiet ”Blå reform” og tog 19 parlamentsmedlemmer med sig. Tilbage sidder Jussi Halla-aho, som ikke med i regeringen. Han har lagt op til en langt skrappere kurs over for EU og indvandring.

På spørgsmålet, om  hvorfor DF samarbejder med Sverigedemokraterne og holder fast ved de oprindelige og nu mere EU- og indvandrerkritiske sandfinner, svarer Mikkel Dencker, at Dansk Folkeparti ikke er bange for at havne i den forkerte boks:

”Det er snarere Sverigedemokraterne som har været placeret i den forkerte boks. Vi anerkender Sverigedemokraterne som et ordentligt parti”  siger han.

Af en pressemeddelelse fra Sverigedemokraterne fremgår det, at partiet ser det nye samarbejde som en stor sejr.

”Det her er helt klar et stort fremskridt for den socialkonservative bevægelsen i Norden,” siger Aron Emilsson, som er gruppeformand for Sverigedemokraterne i Nordisk Råd."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen