Politik

De Konservative vil have pant på alle plasticflasker

Udvides pantsystemet til også at dække bl.a. plasticflasker med juice og saft, kan det koste de små købmænd dyrt, advarer Dansk Erhverv.

Hver dag indleverer danskerne 3,5 mio. flasker og dåser med pant. Står det til De Konservative skal det tal være større. Partiet vil indføre pant på plasticflasker med bl.a. saft og juice. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Danskerne skal i fremtiden smide flere flasker i supermarkedets pantautomat eller alternativt forberede sig på en ekstraregning, når læskedrikke i plasticflasker er på indkøbssedlen.

I hvert fald hvis det står til De Konservative, der foreslår at udvide brugen af pant til at gælde alle plasticflasker og dermed ikke kun vand- og sodavandsflasker, som det primært er tilfældet i dag. Formålet er at skåne miljøet og udnytte klodens ressourcer bedre.

»Jeg tror, at mange mennesker har svært ved at forstå, hvorfor de smider så mange flasker i skraldespanden, som er lavet af præcist samme slags plastic, som flaskerne de afleverer til genbrug. Det fører til et ressourcespild af en anden verden,« siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K), der tager forslaget med til efterårets forhandlinger om en ny plasticstrategi.

Partiet foreslår med enkelte undtagelser at omfatte alle plastflasker, som i dag ikke er pålagt 1-3 kroners pant. Det gælder primært beholdere til juice og saft.

Hos regeringspartnerne i Venstre hilser man forslaget velkommen.

Jeg kan være nervøs for, at man ødelægger et velfungerende system.
Pia Adelsteen (DF), miljøordfører

»Det er et positivt forslag, som jeg synes, vi skal se nærmere på, så vi sikrer, at det virker fremmende for genbrug og samtidig bidrager til bedre brug af vores ressourcer. Det tror jeg, at det vil,« siger miljøordfører Erling Bonnesen (V).

Inden Venstre er klar til at støtte en ændring, vil partiet dog afvente en undersøgelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, der kigger nærmere på muligheden for at udvide pantsystemet.

SF har før talt for samme ide, mens også Socialdemokratiet er positiv.

»Det er underligt, at to læskedrikke i samme type emballage ikke begge er med i pantsystemet. Vi kan også se, at emballage uden pant oftere findes i naturen,« siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Købmænd kan blive klemt

Idéen om at udvide det danske pantsystem til at omfatte alle plasticflasker blev tidligere på året fremført af Dansk Affaldsforening, som repræsenterer de kommunale affaldsenheder. Interesseorganisationen skønner, at 156 mio. plasticflasker i dag går uden om pantsystemet. Endte de alle i en pantautomat, ville systemet vokse med 14 pct.

Så meget genbruges i dag
  • 9 af 10 engangsflasker eller dåser kommer i dag retur.
  • Hver dag bliver 3,5 mio. flasker og dåser med pant indleveret af de danske forbrugere. I 2016 blev der i alt indleveret 1,15 mia. flasker og dåser med pant.
  • En rapport fra Miljøstyrelsen i 2012 vurderede, at plastflasker til drikkevarer udgør 3,4 pct. af en husholdnings emballageaffald af plastic.

Kilde: Dansk Retursystem og Miljøstyrelsen

Hos Dansk Erhverv, hvis medlemmer bl.a. tæller supermarkeder og købmænd, advarer miljøpolitisk chef Jakob Lamm Zeuthen dog mod forslaget.

»Specielt for de mange små købmænd er det allerede en byrde at skulle drive pantsystemet. Flaskerne fylder meget og kræver en del ressourcer at håndtere. Derfor kan vi godt være bekymrede, hvis man vil udvide ordningen,« siger Jakob Lamm Zeuthen.

Han påpeger, at det i mange større byer er en udfordring for dagligvarebutikkerne at finde plads til den indleverede pant, og det problem vil blive større, hvis De Konservatives forslag gennemføres. Han sætter også spørgsmålstegn ved, om det nuværende pantsystem problemfrit vil kunne omstilles til at modtage plasticflasker af nye størrelser og forme.

»Grunden til, at pantsystemet virker i dag, er, at man har relativt ens flasker. Nu vil man så have systemet til at samle en myriade af forskellige typer. Det, tror jeg, kan blive meget vanskeligt,« siger Zeuthen.

Samtidig understreger han, at de plasticflasker, der i dag ikke er pant på, stadig genanvendes til en vis grad. Enten gennem plasticsortering på genbrugspladserne eller i affaldsforbrændingerne, hvis det ryger ud med det almindelige affald. Derfor stiller han sig tvivlende overfor, om forslagets miljøeffekt vil stå mål med udgifterne ved at udvide pantsystemet.

»Man risikerer at skyde gråspurve med kanoner,« siger Jakob Lamm Zeuthen.

Dansk Folkeparti er også forbeholden over for De Konservatives forslag.

»Jeg har ikke noget imod, at man laver en samlet løsning for denne type flasker, men jeg kan være nervøs for, at man ødelægger et velfungerende system, hvis man vil sætte pant på,« siger miljøordfører Pia Adelsteen.

Mette Abildgaard afviser, at forslaget vil være en stor byrde for erhvervslivet.

»Det er klart, at industrien skal blive bedre til at håndtere de affaldsmængder, som kommer, for de vil stige, og vi skal implementere ændringerne klogt. Men vi mener, at det er væsentligt at reducere plastforbruget, også selv om det vil give mindre gener for erhvervslivet.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), men i et svar til Folketinget fra juni, udtalte ministeren, at det giver »god mening at overveje« pant på »flere produkter«. Men de »praktiske udfordringer og økonomiske konsekvenser« skal undersøges.

En analyse ventes klar efter sommer.

»Selvfølgelig skal vi se på anbefalingerne. Men vi behøver ikke mere viden, inden vi siger, at vi synes, det her er en meget god idé,« siger Mette Abildgaard.

Følg
Jyllands-Posten
JP mener: Bilister giver politikerne fingeren
Vi kører mere og mere i bil og mindre og mindre kollektivt – stik mod politikernes forsøg på at genopdrage bilisterne.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort.

Louis Jacobsen
på en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder skal vi huske dem der ikke når så langt. I dag kan det være mig der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig der får en stress-relateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her