Abes historiske besøg kan bane vejen for milliarder af kroner til Danmark

Danske virksomheder kan få meget lettere ved at eksportere varer til verdens tredjestørste økonomi, når handelsaftale falder endeligt på plads.

Artiklens øverste billede
Statsbesøg fra Japan: Premierminister Shinzo Abe besøger mandag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Statsministeriet. Besøget kan munde ud i milliardeksport for dansk erhvervsliv i fremtiden. Foto: Ivan Boll Riordan

Det er et besøg til historiebøgerne, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag eftermiddag tager imod Japans premierminister Shinzo Abe i Statsministeriet.

Det er nemlig første gang, at en japansk premierminister rejser til Danmark for at mødes mand-til-mand med den danske regeringsleder.

Men den virkelig interessante nyhed er nok snarere det milliardpotentiale i kroner og øre, som Abe trækker med fra verdens tredjestørste økonomi, Japan.

»Der er rigtig meget på spil,« siger DI's underdirektør Peter Thagesen.

Statsbesøget kommer nemlig få dage efter, at EU og Japan blev enige om rammerne for en økonomisk og strategisk frihandelsaftale, som skal styrke samhandlen og gøre det lettere at eksportere vare mellem EU-lande og Japan.

Siden EU og Sydkorea indgik en handelsaftale i 2011 er dansk eksport til Sydkorea nemlig steget med omkring 50 procent, og samme stigning kan forventes at gentage sig med Japan, lyder det fra DI.

»Det er især sundhedssektoren og fødevarebranchen, der vil klare sig endnu bedre i Japan, men også hele det offentlige marked kan blive åbnet for, at producenter kan komme med bud. Det kan for eksempel give nogle helt nye muligheder for virksomheder som Grundfos og Danfoss,« siger Peter Thagesen.

Danmark eksporterede sidste år varer til Japan for 14,5 mia. kr. og tjenesteydelser for over 7 mia. kr – beløb som altså kan stige kraftigt, hvis frihandelsaftalen bliver til virkelighed.

Også dansk design den grønne sol- og vindindustri kan stå over for en større opblomstring i Japan. Siden ulykken på Fukushima-atomkraftværket i 2011 har Japan nemlig for alvor fået øjnene op for grøn omstilling og bæredygtighed, påpeger Peter Thagesen.

Løkke er da også helt åben om, at Shinzo Abes besøg skal styrke samarbejdet mellem Danmark og Japan.

»Flere danske varer skal finde vej til de japanske butikshylder, og forhåbentlig kan vi tiltrække endnu flere japanske investeringer den anden vej. Det vil gavne Danmark og skabe danske arbejdspladser,« siger han i en pressemeddelelse forud for besøget.

På mødet skal de to regeringsledere blandt andet følge op på den strategiske partnerskabsaftale fra 2014, og samtidig drøfte aktuelle internationale emner som frihandel og udviklingen i Nordkorea.

I juni besøgte den japanske kronprins Naruhito Danmark. Her blev han budt velkommen i Københavns Lufthavn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Besøget markerede 150 års diplomatiske forbindelse mellem Danmark og Japan. Foto: Tobias Nicolai

Senere i dag holder han sammen med Shinzo Abe pressemøde i Statsministeriet. Det sker kl. 18.45.

Den japanske regeringsleder har haft et travlt rejseprogram, hvor han i dag besøger både Finland, Sverige og Danmark i forlængelse af weekendens G20-topmøde i Tyskland.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen