Annonce
Politik

S og DF vil stramme sprogkrav til udenlandske læger

Strammere krav kan dog være i strid med EU-regler, mener næstformand i Europabevægelsen.

Dyrkning af bakterier ved undersøgelse af symptomer for blærebetændelse kan halvere antallet af antibiotika-recepter vurdere eksperter. Derfor skal der nu laves nye anbefalinger til de praktiserende læger. Foto: Arkivbillede

Efter en række alvorlige eksempler på, at udenlandske læger ikke har været i stand til at kommunikere godt nok på dansk, vokser kravet om at indføre en central kontrol og test af udenlandske lægers sprogkundskaber.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, siger, at regionerne og de enkelte sygehuse har brug for "en hjælpende hånd". Han mener, at det er på tide at stramme sprogkravene fra national side.

Det skriver Berlingske.

- Hvis det er en national styrelse, der sikrer, at de sproglige kompetencer er på plads, vil det være med til at tage presset af de sygehuse, der mangler læger, siger han.

I dag er der kun krav om, at udenlandske læger, som kommer fra lande uden for EU og Norden, skal bestå en skriftlig og mundtlig prøve i dansk. De samme regler gælder ikke for læger fra EU-lande.

Socialdemokratiet bakkes op af formand for sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF).

- Jeg ser hjertens gerne, at der kommer en test af alle udenlandske læger, siger hun og understreger, at det stadig bør være regionerne, der har ansvaret.

På et samråd for en måned siden sagde sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V), at der ikke er noget til hinder for at indføre en sprogtest af læger fra EU.

Hun mener dog, at det er en forkert vej at gå. Ministeren mener, at det må være op til regionerne og de enkelte sygehuse at sikre, at lægerne kan kommunikere tilfredsstillende.

Næstformand i Europabevægelsen Jens-Kristian Lütken mener, at Danmark risikerer en sag ved EU-Domstolen, hvis man for alvor strammer kravene til lægers sprogkundskaber.

- Der har været en sag i Belgien, som minder om det, vi her taler om, hvor domstolen har underkendt reglerne. Hvis der er krav til et højt sprogligt niveau, er det i strid med arbejdskraftens fri bevægelighed, siger han.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive overfor sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

Blog: Danske Bank skylder os en forklaring

Rune Lund
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her