Annonce
Politik

Messerschmidt melder sig klar til at blive afhørt af EU's antisvindelenhed

I et brev til EU's svindelenhed Olaf skriver DF'eren, at han er ivrig efter at få afsluttet svindelefterforskningen.

Dansk Folkepartis stemmesluger i EU-parlamentet Morten Messerschmidt. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Meld og Feld.

To navne som kom på alles læber, da afsløringerne af Dansk Folkepartis sjusk og mulige fusk med EU-støtte rullede sidste år.

Siden da har EU's antisvindelenhed, Olaf, efterforsket DF’s påståede misbrug af EU-støttekroner til Meld og Feld.

Og nu hvor sagens hovedperson, Morten Messerschmidt (DF), er vendt tilbage til arbejdet i Europa-Parlamentet efter at have været sygemeldt siden oktober, melder han sig klar til at blive afhørt om sagen.

Messerschmidt i sit comeback-skrift: Jeg har begået fejl

I et brev til chefen for Olaf, den italienske anklager Giovanni Kessler, skriver Messerschmidt, at han står til fuld rådighed for efterforskningen:

Meld og Feld
  • MELD stod for »Movement for a Europe of Liberties and Democracy« og var en politisk partialliance, der bestod af EU-skeptiske partier, herunder Dansk Folkeparti.
  • Meld blev grundlagt i 2012 og var delvist finansieret af EU. Morten Messerschmidt var en del af ledelsen.
  • FELD stod for »Foundation for a Europe of Liberties and Democracy« og var en politisk fond tilknyttet MELD. Også FELD modtog støtte fra EU.
  • Både MELD og FELD blev lukket ved udgangen af 2015.
»Det er yderst vigtigt for mig at få afsluttet denne undersøgelse så hurtigt, som det ifølge din vurdering er ansvarligt. Jeg håber derfor at høre fra dig eller dit hold så hurtigt som muligt,« skriver han i brevet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Messerschmidt begrunder ønsket om et hurtigt punktum for sagen med, at Olaf-efterforskningen har ført til mange spekulationer og beskyldninger i danske medier.

»For at adressere og klarlægge disse beskyldninger er jeg meget ivrig efter at få tilendebragt undersøgelsen, da jeg er overbevist om, at der ikke har fundet nogen form for svindel sted med mit vidende,« skriver han.

Beløbet vokser: DF betaler fire års EU-støtte tilbage efter intern undersøgelse

Afsløringerne af DF's formodede misbrug af EU-midler førte i efteråret til, at partiet meddelte, at det ville betale fire års EU-støtte tilbage.

Det samlede beløb var på lige knap 2,6 mio. kr. hvoraf DF allerede havde tilbagebetalt 1,6 mio. kr. på grund af misbrug. Altså udestod 955.000 kr., som partiet erklærede sig parat til at refundere.

Støtten var gået til DF's medlemmer af Europa-Parlamentet i årene 2012-2015, hvor partiet var med i de kontroversielle partiorganisationer Meld og Feld.

EU-midlerne havde blandt andet betalt for Morten Messerschmidts bog om EU-fråds »Dagbog fra EU – om EU's spild af dine penge« fra 2012. Den kostede i alt 144.000 kr. Brugen at støttekronerne var ikke nødvendigvis i strid med reglerne, men efter en intern undersøgelse valgte DF altså selv at betale al støtten tilbage.

Før det – tilbage i maj 2016 – afgjorde Europa-Parlamentets politiske ledelse, at både Meld og Feld misbrugte EU-midler til blandt andet at føre dansk kommunal valgkamp for Dansk Folkeparti.

Sagen blussede op igen nogle måneder senere, da Ekstra Bladet og DR Nyheder afslørede, at 200.000 støttekroner var gået til to EU-konferencer afholdt af Morten Messerschmidt. Men både i datoer og deltagerlister faldt konferencerne sammen med Dansk Folkepartis sommergruppemøder på de samme hoteller.

DF erkender fejl i regnskab: Folketinget fik ikke besked om EU-støtte

Mens Morten Messerschmidt har erkendt at have sjusket, holder han fast i, at han ikke bevidst har svindlet eller har haft kendskab til svindel. Omvendt har han erkendt, at det er hans ansvar, hvis Olaf finder frem til, at der har været tale om svindel.

Der er endnu ingen meldinger om, hvornår Olaf forventer at være færdige med undersøgelsen, men det har tidligere været nævnt, at lignende undersøgelser normalt tager to år.

Hvis konklusionen bliver, at DF bevidst har svindlet med EU-midler, kan det i yderste konsekvens ende med, at Olaf opfordrer bagmandspolitiet i Danmark til at indlede en straffesag mod Morten Messerschmidt.

Som følge af sagerne gik Morten Messerschmidt af som DF's gruppeformand i Europa-Parlamentet og trådte i oktober sidste år ud af partiets øverste ledelse, koordinationsudvalget.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her