*

Politik

Regeringen vil gøre udviklingsbistand mindre tilfældig

Beskæringer på udviklingsbistanden skete for tilfældigt, da flygtningeudgifterne voksede, erkender regeringen.

Besparelserne på udviklingsbistanden har været for tilfældige, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V) i Politiken fredag.

Han henviser til de besparelser, som regeringen fandt i al hast på udviklingsbistanden for at finansiere flygtninge, der pludselig stod i hobetal på de danske motorveje.

I fremtiden skal man ikke kunne stå i en lignende situation, hvor der tages penge fra allerede planlagte udviklingsprojekter, lyder det fra ministeren.

- Hvis vi skal have mulighed for at planlægge udviklingsbistanden fremadrettet, så skal der være en større sikkerhed omkring udviklingsbistanden, siger han til Politiken.

Regeringen vil konkret sikre ro om udviklingsbistanden ved at iværksætte en ny forsinkelsesprocedure for uforudsete asyludgifter.

Det betyder, at penge til at dække merudgifter til ekstra flygtninge først skal findes på finansloven to år senere.

Kommer der ikke ekstra flygtninge, bliver pengene løbende ført tilbage til Udenrigsministeriets budgetter.

Den nye mekanisme foreslås i samarbejde med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der fredag er i EU for at diskutere strategien for fremtidens udviklingsbistand med sine EU-kolleger.

Hun afviser, at man i stedet burde sikre ro om ulandsbistanden ved ikke at allokere penge til flygtningemodtagelse.

- Reglerne er sådan i henhold til OECD DAC, at det, der hedder pre- asyludgifter, kan finansieres af udviklingsbistanden. Det gør vi, og det gør andre lande også.

- Det bliver der ikke ændret på med reguleringsmekanismen, siger hun til Ritzau.

Ifølge ministeren har der i 2014, 2015 og 2016 været "relativt store udsving i udviklingsbistanden", men det kan den nye regulering ændre på.

- Når vi laver aftaler med modtagerlande og laver forskellige programmer, så bliver det ikke sådan stop-and-go, hvor vi pludselig skal lukke ned, fordi vi skal bruge pengene på asyludgifter i Danmark, lyder det.

Regeringen præsenterer forslaget i folketingssalen fredag.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her