Skoleledere går til angreb på Løkkes bonuspulje

Når skolerne næste år skal kæmpe om regeringens nye præmiepulje, bliver det med færre penge til at investere i de svageste elever, lyder kritikken fra skolelederne.

Artiklens øverste billede
Skolerne mister et særligt tilskud på i alt 600 mio. kr., som gik til skolerne i de 54 fattigste kommuner i 2015 og 2016. Puljen er halveret i år og er væk i 2018. Til sammenligning vil Løkkes nye skolebonus være på 500 mio. kr. fordelt over tre år. Arkivfoto: Ole Lind

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har igangsat et prestigeprojekt, der lover en millionbonus til folkeskoler, der formår at give de svageste elever et fagligt løft.

Men samtidig står skoler over hele landet foran en besparelse, der samlet er større end den mulige bonus.

Regeringens gulerod er ikke meget værd, når skolerne mister midler til at nå den gulerod.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen

»Regeringens gulerod er ikke meget værd, når skolerne mister midler til at nå den gulerod,« siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

Baggrunden er, at skolerne mister et særligt tilskud på i alt 600 mio. kr., som gik til skolerne i de 54 fattigste kommuner i 2015 og 2016. Puljen er halveret i år og er væk i 2018. Til sammenligning vil Løkkes nye skolebonus være på 500 mio. kr. fordelt over tre år. Pengene udbetales hvert år, hvis en skole reducerer andelen af afgangselever, der får under 4 i dansk og matematik, med fem procentpoint.

Skoleledernes formand mener, at det er en »forkert prioritering«.

»Skolerne skal f.eks. investere i flere lærere, ekstraundervisning eller særlige forløb for at løfte de svageste elever. Men når mange skolers pengekasse bliver ekstra presset næste år, bliver det umådelig svært at nå regeringens mål og dermed at få del i præmiepengene,« siger Claus Hjortdal.

KL: Det vil kunne mærkes

Kommunernes forening, KL, kritiserer, at regeringen med den ene hånd undlader at forlænge tilskudspuljen og med den anden hånd lokker med en bonus.

»Vi har hele tiden været klar over, at puljen på 600 mio. kr. har været midlertidig. Men når de fattigste kommuner mister et så stort tilskud, kommer det til at kunne mærkes på skolerne. Det er paradoksalt, at regeringen vil løfte de fagligt svage skoler ved at give dem bonusser ad bagdøren i stedet for at yde tilskud til, at de faktisk kan igangsætte initiativer,« siger Anna Mee Allerslev (R), formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg.

Skolebonussen er inspireret af de såkaldte Løkke-poser, som Lars Løkke Rasmussen indførte som sundhedsminister i 00’erne for at få nedbragt ventetiderne.

Ifølge undervisningsminister Merete Riisager (LA) kræver det ikke større investeringer at løfte de svageste elever.

»Det handler om at afprøve nye metoder og sætte ekstra fokus på elever med ringe skolekundskaber. Den opgave kan godt løses, selvom nogle skoler skal spare,« siger ministeren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen