*

Politik

Fakta: Thorning-portræt føjer sig til stor portrætsamling

Samtlige statsministre og konseilspræsidenter tilbage til 1849 er blevet portrætteret til malerisamling.

Det officielle statsministerportræt af Helle Thorning-Schmidt er blevet afsløret fredag. Portrættet af Danmarks første kvindelige statsminister er malet af Ditte Ejlerskov.

Se billeder: Helle Thornings officielle portræt afsløret

Her kan du læse om Folketingets samling af statsministerportrætter.

 • Afgående statsministre vælger selv den kunstner, der skal male dem. Folketingets kunstudvalg har dog en liste over anerkendte kunstnere, som der vælges iblandt.
 • Portrætterne hænger i Folketingets vandrehal uden for Landstingssalen. Af pladshensyn er det dog kun portrætter af statsministre tilbage til Thorvald Stauning (S), der har plads der.
 • Stauning var statsminister i perioden 1924-1926 og igen fra 1929-1942.
 • Det var først i 1946, at det blev besluttet, at statsministrene skulle portrætteres. Malerierne af de tidligere statsministre og konseilspræsidenter (som var titlen frem til 1915) blev skaffet blandt andet ved gaver fra partier og familie. Maleriet af Stauning er for eksempel en gave fra Socialdemokratiet.
 • Portrætsamlingen går såedes tilbage til 1849, hvor Danmark fik sin første grundlov.
 • Nogle statsministre er portrætteret posthumt ud fra blandt andet fotografier. Det drejer sig blandt andet om Hans Hedtoft (S), der var statsminister 1947-1950 og 1953-55 og H.C. Hansen (S), statsminister 1955-1960. Begge døde i embedet.
 • Blandt de mest kendte portrætter er Simone Aaberg Kærns maleri af Anders Fogh Rasmussen (V) fra 2010. Her er Fogh portrætteret med et fly i baggrunden, der bringer mindelser om, at han stod i spidsen for Danmark under krigene i Irak og Afghanistan.
 • I dag er det praksis, at en afgået statsminister skal have sagt endegyldigt farvel til dansk politik, før personen bliver portrætteret. Derfor blev der ikke malet et portræt af Lars Løkke Rasmussen (V), da han mistede regeringsmagten i 2011.
 • Men tidligere var det anderledes. Portrættet af Jens Otto Krag (S) stammer således fra 1970. Men han vendte tilbage som statsminister i 1971.

Kilder: Folketingets bibliotek og Den Store Danske Encyklopædi.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg

Blog: Tak til Martin Schulz

Morten Uhrskov Jensen
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand.
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her