Politik

Hashbilister får helt forskellige straffe - dommer advarer

Det er "helt uholdbart", mener tidligere retspræsident om manglende overgangsordning, når straffen mildnes.

Folketinget er på vej til at indføre en voldsom forskelsbehandling af bilister, der har kørt med hash i blodet.

Flere tusinde dømte vil være uden kørekort i lang tid, mens andre kan nøjes med en betinget frakendelse eller et klip i kortet for den samme forseelse.

Problemet opstår, fordi Trafikministeriet ikke har lagt op til en overgangsordning, når straffen for at have kørt med euforiserende stoffer i blodet om kort tid lempes betydeligt.

Det påpeger den tidligere retspræsident i Roskilde, Niels Waage, i et brev til Folketingets transport-, bygnings- og boligudvalg.

Det er "helt uholdbart", at de mange, der har mistet kørekortet efter den oprindelige hårde lovgivning, ikke bliver kommet i møde, mener den forhenværende dommer.

Advarslen er iøjnefaldende, fordi den kommer fra en jurist, der er forfatter til flere lærebøger om færdselsret, og som var formand for et udvalg, der forberedte den oprindelige lovgivning.

Rene tilfældigheder vil afgøre, om bilister skal være uden kørekort i flere år - eller om de kan slippe med en betinget frakendelse.

FAKTA: Nu lempes den hårde straf for hashkørsel

I brevet til folketingsudvalget giver Niels Waage tre eksempler på forskellen.

Et af dem handler om to bilister, der begge bliver taget med 0,002 mg THC, der er det aktive stof, 1. juli 2016.

A siger ja til at få ordnet sagen uden et retsmøde. Helt efter taksten i den oprindelige hårde lovgivning får han tre års ubetinget frakendelse.

B ønsker derimod at gå i retten. Men sagen sættes ligesom mange andre i bero, fordi loven vil blive ændret. Derefter straffes han med et klip i kørekortet.

I andre eksempler vil oprindeligt dømte være uden kørekort i op til ni år, mens de nye lovovertrædere slipper med en betinget frakendelse, påpeger Niels Waage.

Han tvivler på, at partiernes ordførere er opmærksomme på de enorme forskelle i straffen.

Det er økonomi, som er ministeriets begrundelse for ikke at lægge op til en overgangsordning. Den ville koste cirka 11 millioner kroner, skønnes det.

Men en så stor omkostning er slet ikke nødvendig. Man kunne indføre en generel overgangsordning, hvilket vil være billigere, foreslår den tidligere retspræsident.

Alle, der ubetinget er blevet frakendt kørekortet før den nye lov, bør automatisk få konverteret sanktionen til en betinget frakendelse. Disse skal så bestå en ny køreprøve. Muligvis kunne myndighederne kræve et gebyr, mener Niels Waage.

I øvrigt mener han, at den manglende overgangsordning er i strid med principperne for, hvordan man normalt håndterer lempelser af sanktioner.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Biler
Testvinderen: Audi leverer det bedste kompromis
Audi Q5 er teknisk set et mesterværk og på mange måder klassens bedste bil, fordi den tilbyder det bedste kompromis. Prisen løber dog hurtigt op, for ekstraudstyret er dyrt. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her