Politik

S-toppen til spidskandidater: Undgå spørgsmålet om statslige arbejdspladser i valgkampen

Det vil splitte land og by at tale om udflytning af statslige job, og derfor bør emnet undgås i den kommunale valgkamp, mener S-ledelsen ifølge referat af internt møde.

Socialdemokratiets politisk ordfører, Nicolai Wammen, har bedt partiets spidskandidater til kommunalvalget om ikke at inddrage spørgsmålet om udflytning af statslige arbejdspladser i valgkampen. Foto: Ivan Riordan Boll/Polfoto

S-toppen har bag lukkede døre bedt sit bagland om venligst at holde mund om de statslige arbejdspladser, som i stort antal flyttes fra København til provinsen.

Beskeden faldt i februar under en konference for alle partiets spidskandidater til kommunalvalget, viser et referat, som den socialdemokratiske partiforening i Rudersdal har udarbejdet.

Her fremgår det, at politisk ordfører Nicolai Wammen (S) holdt et oplæg, og at Socialdemokratiet anbefaler »ikke at inddrage spørgsmålet om udflytning af statslige arbejdspladser i valgkampen for på denne måde at undgå at splitte land og by«.

Hensigten er at undgå, at socialdemokrater skændes med hinanden på tværs af kommunegrænser.

»Det vil ikke se godt ud, at københavnersocialdemokrater slås med jyderne,« siger lokalforeningsformand og byrådskandidat i Rudersdal Preben Etwil, der var til stede på konferencen.

Udklip af referat udarbejdet af Socialdemokratiet i Rudersdal.

Kratter og kæmper

S-formand Mette Frederiksen fremlagde i denne uge en plan om at placere 1.000 nye skattemedarbejdere i fire centre i provinsen: To i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland eller Lolland-Falster. Hun afviste at udpege præcis, hvilke byer der skal huse centrene.

I Frederikshavn står den socialdemokratiske borgmester på spring for at få arbejdspladserne til kommunen. Også selv om partitoppen anbefaler, at spørgsmålet dysses ned.

»Jeg skulle da være et skarn, hvis jeg ikke kratter eller kæmper for statslige arbejdspladser. Selvfølgelig gør jeg det. Der er ikke nogen, der kan lukke munden på mig om det,« siger Birgit S. Hansen.

Samme holdning har S-borgmesterkandidaten i Svendborg.

»Jeg forstår ikke, hvorfor man skulle holde det ude af den kommunale valgkamp. Når man ser på danmarkskortet over, hvordan de statslige arbejdspladser er blevet fordelt, er der en stor hvid plet på Sydfyn og øerne. Det er min forpligtelse at gøre opmærksom på det,« siger Bo Hansen.

Flere udflytninger på vej

Løkke-regeringen har haft det som topprioritet at udflytte statslige arbejdspladser. Siden valget er 1.100 job rykket fra København til provinsen, viser den seneste status fra Erhvervsministeriet.

Regeringen har foreløbig besluttet at udflytte i alt 3.900 arbejdspladser og vil næste år fremlægge forslag, der skal rykke endnu flere job ud af hovedstaden.

Nicolai Wammen ønsker ikke at udtale sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her