Annonce
Politik

Et ekspertudvalg vil nedlægge uddannelser og lave en ny vej for vildfarne unge

Regeringens ekspertudvalg vil tirsdag give nogle særlige uddannelsestilbud kniven til fordel for en ny uddannelsesvej for udsatte unge. Men den model får kritik fra skolerne.

Hos produktionsskolerne, som bl.a. varetager KUU, understreger man, at mange tilbud fungerer i dag og ikke bør smides i skraldespanden, når partierne sætter sig til forhandlingsbordet om en ny og enklere model for området. Arkivfoto: Klaus Holsting/Polfoto

Når regeringens længe ventede ekspertudvalg tirsdag præsenterer sine idéer til, hvordan færre unge farer vild i rækken af uddannelser, bliver det med et forslag til en helt ny uddannelsesvej med tre spor, der skal rumme hovedparten af de unge, som ikke er erklæret parate til en ungdomsuddannelse.

Til gengæld vil udvalget foreslå at nedlægge eller nytænke mange af de særligt tilrettelagte uddannelser, som brede flertal på Christiansborg har oprettet de seneste 15 år, oplyser Jyllands-Postens kilder.

De titusindvis af unge, som hverken har uddannelse eller arbejde, er havnet i ingenmandsland, fordi de har vidt forskellige ting at slås med.
Hanne Pontoppidan, formand hos Uddannelsesforbundet

Ekspertudvalgets forslag kommer, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag i Politiken kritiserede de mange særlige uddannelsestilbud for at være »et betonloft, som de (unge og deres forældre, red.) ikke kan sprænge«.

Men på de skoler og institutioner, som skal hive flere unge væk fra kontanthjælpen og ind på skolebænken, er der kritiske ryster oven på den omlægning, som ekspertudvalget og regeringen barsler med.

»De titusindvis af unge, som hverken har uddannelse eller arbejde, er havnet i ingenmandsland, fordi de har vidt forskellige ting at slås med. Derfor er man nødt til at bevare de mange forskellige tilbud, så man kan lave skræddersyede forløb, der er tilpasset den enkeltes behov,« siger Hanne Pontoppidan, formand hos Uddannelsesforbundet, som repræsenterer undervisere, vejledere og ledere på almene og erhvervsrettede uddannelser.

Puljen af uddannelser, som ekspertudvalget foreslår at samle i et mere enkelt system, tæller bl.a. erhvervsgrunduddannelsen (EGU), den almene voksenuddannelse (AVU) og den kombinerede ungdomsuddannelse (KUU). Sidstnævnte har kun halvandet år på bagen og blev oprettet for at nå de unge, som ikke opfylder karakterkravet på 02 i dansk og matematik til erhvervsuddannelserne.

Hold fast i succeserne

Hos produktionsskolerne, som bl.a. varetager KUU, understreger man, at mange tilbud fungerer i dag og ikke egner sig til skraldespanden, når partierne sætter sig til forhandlingsbordet om en ny og enklere model for området.

»Man skal holde fast i de gode erfaringer, vi har med de eksisterende tilbud. F.eks. kan vi se, at KUU er en succes i mange kommuner, ligesom voksenuddannelserne får rigtig mange videre på en ungdomsuddannelse. Det må man ikke smide i skraldespanden, fordi man har opfundet et nyt og smart system,« siger Axel Hoppe, sekretariatsleder hos Produktionsskoleforeningen.

Lars Løkke vil forenkle junglen af uddannelsestilbud

Han hilser dog en nytænkning af hele finansieringen af de særlige uddannelser velkommen. Når ekspertudvalget fremlægger sine anbefalinger, bliver det nemlig også med en mere simpel og ensrettet finansieringsform.

»I dag er det største problem, at uddannelserne bliver til kassetænkning i kommunerne, fordi nogle tilbud er statsligt finansieret, mens andre bliver betalt af kommunekassen. Det er med til at ødelægge indsatsen for de unge,« siger Axel Hoppe.

Når regeringen vil sammenlægge uddannelser i et nyt system, glemmer den, hvor forskellige de unge er.
Peter Zinckernagel, næstformand i VUC’s Lederforening

Den såkaldte restgruppe af unge mellem 15-29 år, som hverken har en ungdomsuddannelse, ikke er i gang med en ordinær uddannelse eller ikke har et arbejde, tæller ifølge Undervisningsministeriet næsten 70.000 unge. Mange af de unge havner på voksenuddannelsescenteret (VUC) efter flere mislykkede forsøg på gymnasiet eller erhvervsuddannelserne.

Produktionsskolerne om tilbud: Alt for meget lovgivning

Men hos VUC’s Lederforening synger man med på sangen om, at den unge restgruppe er så sammensat, at uddannelsestilbuddene skal stikke i forskellige retninger.

»Når regeringen vil sammenlægge uddannelser i et nyt system, glemmer den, hvor forskellige de unge er. Nogle er blot faret vild, mens andre har dybe sociale og psykiske problemer,« siger næstformand i lederforeningen Peter Zinckernagel.

»På VUC’s almene voksenuddannelse kommer 9 af 10 af sig selv for at opkvalificere deres kompetencer, mens de sidste 10 pct. bliver henvist af offentlige instanser. Det er vigtigt, at der gøres mere for de sidste 10 pct., men problemet opstår, hvis alle skæres over én kam,« siger han.

Politisk oprydningsarbejde

Mens den bebudede indsnævring af uddannelserne resulterer i panderynker hos skolerne, understreger regeringspartiet Venstre, at et mere simpelt system er nødvendigt, hvis færre unge skal falde ud i en ufaglært tilværelse i arbejdsløshedskøen.

»På Christiansborg har vi siden årtusindskiftet oprettet så mange tilbud til disse unge, at det er blevet en jungle for dem. Målgrupperne for de forskellige uddannelser lapper ind over hinanden, mens de unge bliver kastet frem og tilbage mellem UU-vejledere, mentorer, jobkonsulenter og socialrådgivere. Det må vi rette op på nu,« siger undervisningsordfører Anni Matthiesen (V).

Også Socialdemokratiet, som vil sidde med ved forhandlingsbordet, når en aftale om bedre uddannelsesveje skal landes, mener, at der er brug for et oprydningsarbejde. Men ifølge erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye skal de tilbud, som i dag fungerer, overleve i et nyt system.

»Produktionsskoler og VUC-skoler har arbejdet med dette i årtier, og nogle af uddannelserne får mange unge videre i uddannelse. Derfor skal vi ikke smide alle tilbuddene i skraldespanden, men sammentænke det til gavn for de unge.«

 

Sådan ser de særlige uddannelsestilbud ud i dag:

Uddannelserne er målrettet de unge, som enten ikke er erklæret parate til en ungdoms-uddannelse, eller som ikke har formået at gennemføre en ordinær uddannelse og derfor ønsker en ny start.

Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU)

Målrettet unge under 25 år med afsluttet 9. eller 10. klasse (eller tilsvarende), men som ikke er erklæret uddannelsesparate. Igennem en blanding af praktik og boglige fag skal de blive klar til en ungdomsuddannelse eller et arbejde.

Uddannelse for unge med særlige behov (STU)

STU’en henvender sig primært til unge udviklingshæmmede, unge med fysisk handicap eller unge med psykiske lidelser. Målet med uddannelsen er, at de unge skal kunne klare sig i voksenlivet.

Erhvervsgrunduddannelsen (EGU)

Uddannelsen er en kombination af praktik i virksomheder og skoleundervisning. Den henvender sig til unge, som ikke er klar til anden ungdomsuddannelse, eller som ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet. Målet er job eller ordinær uddannelse.

Almen Voksenuddannelse (AVU)

AVU er et tilbud til alle, der er fyldt 18 år, og som enten ikke har afsluttet folkeskolen, eller som ikke opfylder karakterkravene til en ungdomsuddannelse. Undervisningen er tilrettelagt som enkeltfagsundervisning, og det er muligt at tage flere fag ad gangen.

Forberedende voksenundervisning (FVU)

FVU er et tilbud til alle, der er fyldt 18 år, og som ønsker at forbedre deres evner inden for læsning, skrivning, stavning og matematik. Målet er at ruste kursisten til ordinær uddannelse.

Frie fagskoler

På frie fagskoler kan unge over 16 år, der har afsluttet 9. klasse, modtage undervisning i praktiske eller erhvervsrettede fag kombineret med boglig undervisning. Den frie fagskole giver ikke formelle erhvervsrettigheder, men skal derimod forberede eleverne  på en videreuddannelse.

Ordblindeundervisning (OBU)

Tilbuddet er rettet mod ordblinde unge over 18 år, som skal have særlig hjælp til at læse og stave, før de evt. kan påbegynde en ungdoms-uddannelse.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Regeringen truer en dansk uddannelsessucces
Kåre Blinkenberg
I jagten på flere elever på erhvervsskolerne og skattelettelser risikerer regeringen at ødelægge voksenuddannelsescenteret VUC.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her