Annonce
Politik

Alternativet: Vi vil aldrig forhindre en folkeafstemning

Aftale om at hindre en EU-afstemning er overflødig, siger Alternativet, dagen efter at forslaget blev fremsat.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, forsikrede efter en heftig debat på de sociale medier søndag aften, at Alternativet aldrig vil forhindre en folkeafstemning. Foto: Michael Drost-Hansen

Søndag opfordrede Alternativet sammen med De Radikale og SF Folketingets øvrige EU-positive partier til at indgå en aftale, der skulle slå fast, at Danmarks EU-medlemskab ikke kommer til afstemning.

Ingen af de EU-positive partiledere var med på idéen. Men de forsikrede, at de også ønsker Danmark i EU i fremtiden. Og dermed er en aftale så godt som overflødiggjort, siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

- For nu er det sagt højt og tydeligt. Så på den måde er det blevet overflødiggjort. Så det er jo dejligt, at vi med den udmelding har skubbet på for at få det sagt klart og tydeligt.

JP-analytiker: Forslag om at undgå EU-afstemning har en usikker fremtid

De tre partiers forslag udløste søndag kritik fra både højre og venstre. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mente, at aftalen kunne være skadelig for EU-debatten.

- Hvis vi begynder at lave aftaler om noget, der er helt åbenlyst, og som et markant flertal på Christiansborg går ind for, så giver man dem, der gerne vil den kritiske EU-debat, en undskyldning for at føre den frem, sagde Løkke.

Og det var netop, hvad DF-formand Kristian Thulesen Dahl gjorde. Han kaldte aftalen "udemokratisk og ufolkelig" og så det som et tegn på panik blandt ja-partierne.

Statsministeren: Det er skadeligt at udelukke EU-afstemning

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, forsikrede efter en heftig debat på de sociale medier søndag aften, at Alternativet aldrig vil forhindre en folkeafstemning.

Før det havde Kristian Thulesen Dahl undret sig højlydt:

- Det er utroligt, at Alternativet hopper med på vognen. De slog sig op på en revolution, der skulle sikre befolkningen mere medindflydelse. Og så laver de sådan noget. Det er for mig uforståeligt.

Thulesen: Det er udemokratisk at udelukke EU-afstemning

Men medindflydelse er ikke bare alene folkeafstemninger, lyder svaret fra Rasmus Nordqvist:

- Medindflydelse handler netop ikke om at stille et spørgsmål, som er umuligt at svare ja eller nej til.

- Medindflydelse handler om, at man har den folkelige debat om, hvilken retning EU-samarbejdet skal tage - hvordan vi kan gøre EU bedre, mere demokratisk og mere grønt.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Om temaet

Danskerne stemte den 3. december om EU-retsforbeholdet.

Retsforbeholdet handler blandt andet om samarbejdet på udlændingeområdet, samarbejdet vedrørende grænsekontrollen, det politi- og strafferetlige samarbejde og det civilretlige samarbejde.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her