87 pct. af værdighedsmilliarden går til varme hænder

Mens ældreministeren glæder sig, frygter ÆldreSagen, at kommunerne blot skærer ned andre steder i ældreplejen.

Artiklens øverste billede
I 2017 vil kommunerne bruge en større del af værdighedskronerne på at ansætte mere personale i ældreplejen. Arkivfoto.

Der bliver fremover flere varme hænder ude på landets plejecentre og i ældreplejen. Det viser nye tal fra Ældreministeriet, som konkluderer, at en større andel af den ekstra milliard, som kommunerne årligt får til at sikre en mere værdig ældrepleje, nu vil gå til at ansætte mere personale.

”Politisk har regeringen taget ansvar for at tilføre ældreplejen flere penge, bl.a. med værdighedsmilliarden. Det er dejligt at se, at kommunerne nu i større omfang vælger de varme hænder til,” siger ældreminister Thyra Frank (LA).

Ordningen om værdighedsmilliarden blev indført efter pres fra Dansk Folkeparti, og der blev afsat en milliard kr. om året frem til 2019, som kommunerne skal bruge til at sikre mere værdighed, livskvalitet, selvbestemmelse etc. på plejecentrene.

Pengene må ikke indgå som en del af de kommunale budgetter, men skal i stedet bruges på initiativer ud over den daglige drift. Ordningen har dog været kritiseret, fordi over halvdelen af kommunerne i fjor først fik udbetalt pengene hen over sommeren, og forsinkelsen betød, at en række kommuner ventede med at ansætte mere personale til sent på året og i stedet brugte en væsentlig del af pengene på indkøb af udstyr som f.eks. cykler og iPads. F.eks. skulle Aalborg Kommune have 34 mio. kr. af værdighedsmilliarden i fjor, men da kommunen kun havde fem måneder til at bruge beløbet, gik under halvdelen af pengene reelt til varme hænder.

Ifølge ministeriets nye tal prioriterer kommunerne forskelligt. I enkelte kommuner - bl.a. Læsø, Ærø og Langeland – vil man i år bruge under en femtedel af pengene på at ansætte og uddanne personale, mens kommuner som Furesø og Gladsaxe vil bruge alle pengene på personale.

Ældreminister Thyra Frank glæder sig over, at ordningen nu er oppe at køre, og at de ældre i landets kommuner generelt kan se frem til at være omgivet af mere personale.

”Jeg er utrolig glad for, at kommunerne har øget deres fokus på at ansætte mere personale i ældreplejen. Jeg er ikke i tvivl om, at denne prioritering vil være med til at skabe yderligere værdighed og tryghed for de ældre,” siger hun.

Hos Ældresagen er direktør Bjarne Hastrup dog kun behersket optimistisk:

”Dette er et lille skridt på vejen. Vi synes, det er godt, at kommunerne samlet set vil bruge 86 pct. af værdighedsmilliarden på at ansætte personale. Men spørgsmålet er jo, om der reelt er tale om en nettotilførsel af personale, eller om der sker det, at visse kommuner skærer ned på deres budgetter, således at de bagefter kan fylde op med værdighedsmilliarden,” siger Bjarne Hastrup.

Han mener, der helt fundamentalt er behov for at opgradere normeringen i ældreplejen.

”Vi savner tal for, hvordan væksten er i personalet og tal for, om de ældre rent faktisk har mulighed for at komme ud, få et bad, om de får varieret mad, har mulighed for en eksistentiel samtale og om der respekt for dagsrytmen. Alt det er værdighed,” siger Bjarne Hastrup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.