Politik

Udenrigsminister blåstempler: EU-taskforce anklager dansk debattør for at sprede russisk propaganda

Ifølge EU's taskforce til bekæmpelse af russisk misinformation har den danske debattør Iben Thranholm spredt Kreml-propaganda. Hun er rystet og beskriver stemplingen som Stasi-metoder.

Propaganda, misinformation og falske nyheder.

Den danske debattør og teolog Iben Thranholm er kommet i kontroversielt selskab, efter et af hendes debatindlæg er blevet stemplet af EU-taskforcen East Stratcom som pro-russisk misinformation. I indlægget kritiserede hun blandt andet EU for at svigte kristendommen ved at give asyl til flygtninge.

Taskforcens konklusion deles af den danske regering, oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) under onsdagens spørgetid i Folketinget.

Her havde Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup spurgt ministeren, om det »var rimeligt«, at en kendt dansk islamkritiker var sat på East Stratcoms »liste vedrørende russisk misinformation«.

Det, som både Samuelsen og Krarup kalder en »liste« er et digitalt ugebrev kaldet Disinformation Review med et tilhørende oversigtsark over de kritiserede indlæg og artikler.

Det er endnu et skridt hen imod et totalitært demokratisk styre, at folk der ikke er enige i det politiske narrativ eller kritiserer magthaverne bliver opført på lister.
Iben Thranholm, debattør og stemplet som pro-russisk propagandist
Samuelsen svarede bekræftende på Marie Krarups spørgsmål:

»Såfremt spørgeren henviser til det indlæg fra debattøren Iben Thranholm, der blev publiceret af Russia Insider i oktober 2015, er jeg enig i taskforcens vurdering af, at det udgør et typisk eksempel på Kremls narrativ om Vestens moralske kollaps,« sagde han og refererede dermed East Stratcoms begrundelse for at stemple det omtalte indlæg som pro-russisk.

Claus Hjort: Russiske hackerangreb kan ramme hospitaler

Debatindlægget blev oprindeligt bragt på den statsstyrede russiske TV-kanal RT's hjemmeside, men blev ganske rigtigt genoptrykt på det alternative russiske blog- og nyhedsmedie Russia Insider i oktober 2015. I indlægget, som kan læses her, anklager Thranholm blandt andet Europa for at have indgået en »uhellig alliance« med islamismen for at udslette den kristne civilisation, men hun nævner ikke specifikt Rusland, Moskva eller Putin i teksten.

I dag er hun rystet over sagen. Dels over at hendes indlæg er havnet på »propagandalisten« uden at hun havde fået noget at vide om det. Og dels over, at den danske regering deler East Stratcoms vurdering af, at indlægget er pro-russisk.

»Det er et wake up-call til alle debattører og folk, der gerne vil bevare friheden til at kunne skrive, hvad de vil, om at vi er på vej et farligt sted hen,« siger hun til Jyllands-Posten.

Hun ser East Stratcoms digitale propagandaarkiv som et udtryk for, at EU har adopteret et af Sovjetunionens totalitære træk.

»Det er endnu et skridt hen imod et totalitært demokratisk styre, at folk der ikke er enige i det politiske narrativ eller kritiserer magthaverne bliver opført på lister. Jeg synes, at det er meget uhyggeligt, men jeg er desværre ikke overrasket,« siger hun og sammenligner med Stasi’s eller KGB's metoder.

Den teologiuddannede debattør og islamkritiker har tidligere skrevet klummer for Kristeligt Dagblad og været vært for Radio24syv-programmet »Fra Rusland med kærlighed«, der ifølge undertitlen havde til formål at give et »positivt kig på Putins Rusland«.

Hun fortæller, at hun først fandt ud af, at hun stod opført hos East Stratcom, da hun blev gjort opmærksom på det af Marie Krarup.

»Denne hemmelige taskforce mener, at mine konklusioner og holdninger er det typiske Kreml-narrativ og indikerer dermed, at jer skulle være betalt af Rusland. Det er jeg selvfølgelig ikke,« siger Iben Thranholm, som længe har interesseret sig for Rusland og russiske forhold.

»Når jeg er optaget af Rusland og har et mere positivt syn på landet, hænger det sammen med, at Rusland efter Den Kolde Krig i den grad er blevet genkristnet. Europa bevæger sig væk fra kristendommen. Men det syn gør mig vel ikke til forbryder?« spørger hun.

Ifølge regeringen udfører East Stratcom-taskforcen et vigtigt og værdifuldt arbejde, som blandt andet har været med til at skabe mere fokus på Kremls forsøg på at påvirke interne forhold i Europa.

»Regeringen ser med stor alvor på det russiske styres systematiske brug af misinformation i form af løgne og bevidst manipulation af fakta, som spredes i ond tro og med et ønske om skadelig virkning,« sagde Anders Samuelsen i folketingssalen onsdag.

På blandt andet dansk foranledning har EU's East Stratcom siden 2015 forsøgt at dokumentere, afsløre og imødegå russisk propagandavirksomhed og misinformation i både trykte, elektroniske og sociale medier og på nettet generelt. Indsamlingen foretages af et netværk af omkring 500 frivillige fra over 30 lande, som tæller eksperter, embedsmænd, tænketanke, journalister og NGO'er. Efterfølgende vurderer taskforcens eksperter, hvilke eksempler, der skal med på ugens liste.

Danmark bidrager til taskforcen med én skunderet medarbejder.

Regeringen ser med stor alvor på det russiske styres systematiske brug af misinformation i form af løgne og bevidst manipulation af fakta.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)
Taskforcen udgiver to ugentlige, offentlige nyhedsbreve med tendenser og seneste nyt om propagandakrigen. Det såkaldte »Disinformation Review« indsamler eksempler på pro-russisk misinformation i nyhedsartikler og indlæg fra hele Europa og kommenterer eller tilbageviser dem. Det er dette ugentlige nyhedsbrev, som Marie Krarup og Anders Samuelsen beskriver som en liste.

Mediet Russia-Insider.com, hvor Iben Thranholms indlæg blev bragt, står for langt de fleste eksempler på engelsksproget misinformation, som East Stratcom har indsamlet i løbet af dets første år, men også RT (tidligere Russia Today) er hyppigt repræsenteret, fremgår det af en foreløbig analyse, som Folketingets Udenrigsudvalg har fået.

I alt er to danskere blevet nævnt i Disinformation Review. Ud over Iben Thranholm optræder professor emeritus Helmuth Nyborg indirekte for en kronik, der blev bragt i Jyllands-Posten i april 2016 under titlen »Frygt Danmarks fremtid«. Det engelsksprogede medie Prison Planet refererede efterfølgende Helmuth Nyborgs hovedkonklusioner og blev derefter nævnt i Disinformation Review med en bemærkning om, at Nyborg var en »kontroversiel« professor, der i en periode i 2006 var blevet suspenderet fra Aarhus Universitet.

I Iben Thranholms tilfælde står det oplyst, at det er NGO'en »Promote Ukraine«, der har udpeget hendes indlæg som Kreml-støtte.

Misinformationen, der flyder fra Moskva, har ifølge Samuelsen og flere europæiske efterretningstjenester til formål at skabe splid i det europæiske og transatlantiske samarbejde, skade demokratiet og skabe mistillid til medierne.

Anders Samuelsen understreger dog, at East Stratcom’s udpegninger af propagandamateriale ikke nødvendigvis er udtryk for en officiel EU-holdning.

Marie Krarup (DF) mener, at Danmark bør kræve East Stratcom lukket eller som minimum undlade at bidrage til arbejdet.

Hun klandrede under ordvekslingen med udenrigsministeren EU-task forcen for at være særligt fokuseret på EU- og islamkritikere.

»Man driver en heksejagt på bestemte holdninger og personer. Man øger den social kontrol i debatten og gør det vanskeligere at få ørenlyd, medmindre man er enig med de herskende holdninger på bjerget,« sagde hun og beskrev East Stratcom som en »sofistikeret form for censur.«

Samuelsen konstaterede, at regeringen og DF ser vidt forskelligt på taskforcen. Ifølge ministeren er vigtigt at imødegå falske og manipulerende historier.

»Jeg er helt uenig i, at det er en indskrænkning af ytringsfriheden, at man lægger fakta på bordet og forsøger at få nuancer ind i debatten,« sagde han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
EU
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Biler
Nummer 2: Klassens smukkeste SUV satser på høj komfort
Volvo XC60 er på mange områder en imponerende fin konstruktion, hvor komfort og sikkerhed er i højsædet. Samtidig er designet så vellykket, at det næppe kan gøres bedre. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her