Statsrevisorerne giver alvorlig kritik af Skat's manglende kontrol med mulig momssvindel

Skats manglende kontrol med udbetaling af negativ moms kan i værste fald have kostet statskassen over 90 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Jyllands-Posten afslørede for fem år siden, at der var opkrævet 1,2 mia. kr. ulovligt i ejendomsskat hos borgere, og siden har Rigsrevisionen og Statsrevisorerne nøje overvåget Skat og Skatteministeriet for at sikre, at der kom styr på forvaltningen.

Den danske statskasse kan i værste fald være blevet snydt for yderligere ca. 90 mia. kr. i endnu en sag om svindel med skattekroner.

Folketingets statsrevisorer kritiserer nu på det »skarpeste«, at Skat ikke har ført tilstrækkelig kontrol med udbetalingen af negativ moms. Kontrollen er »helt utilstrækkelig og mangelfuld,« siger formanden for Statsrevisorerne Peder Larsen (SF) på et pressemøde onsdag eftermiddag.

»Det kan ikke udelukkes, at nogle har spekuleret i at få negativ moms udbetalt. Det påviser undersøgelsen ikke, men den påviser, at det er muligt, fordi kontrollen er så svag,« siger Peder Larsen om den beretning, som Rigsrevisionen er kommet med i sagen.

Dermed er statskassen altså potentielt gået glip af op mod 95 mia. kr. på grund af svindel med negativ moms – i det absolutte worst case-scenarie.

Problemerne skyldes ifølge Statsrevisorerne dels, at Skat har haft for få medarbejdere til at udføre kontrol, og at medarbejderne har haft alt for meget at se til. Dels at ledelsen i Skat tilsyneladende har siddet advarsler overhørigt, siger formanden.

Dertil kommer, at Skat har regnet forkert i ca. 4.000 sag positive momsangivelser og dermed uretmæssigt udbetalt ca. 722 mio. kr. uden lovhjemmel.

Ydermere kritiserer Statsrevisorerne, at Skat ikke kan forklare årsagerne til, at udbetalingerne af negativ moms er steget med omkring 68 procent fra 2009-2015 og at Skatteministeriet ikke har reageret i tide.

Der skal hurtigst muligt rettes op på manglerne, lyder den klare anbefaling.

»Rigsrevisionen og Statsrevisorerne anbefaler på det kraftigste, at ledelsen i Skatteministeriet snarest styrker kontrollen med negativ moms inden udbetaling, da der er risiko for store tab,« siger Peder Larsen.

Den potentielle momssvindel går kort fortalt ud på, at virksomheder har indberettet falske indkøb. Virksomheder skal opkræve og indbetale moms fra deres kunder (salgsmoms), mens virksomheder får fradrag for den moms, der betales for indkøb af råvarer, maskiner med videre (købsmoms). Hvis en virksomheds købsmoms i en momsperiode er større end salgsmomsen, skal Skat udbetale forskellen (den negative moms) til virksomheden.

Den radikale statsrevisor, Klaus Frandsen, sammenligner sagen med momssvindlen med svindlen med refusion af udbytteskat, som kostede statskassen 12,3 mia. kr.

»Med udbytteskatten var det meget sikkert, at der var tale om svindel. Her er beløbet større, men det er ikke direkte påvist svindel, men svindelrisiko. Så sagernes karakter afviger, men alvorligheden er lige stor,« siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger i en pressemeddelelse, at han tager kritikken af Skats kontrol »meget alvorligt,« men understreger, at der endnu ikke er beviser for, at der rent faktisk er svindlet.

Ministeren fremhæver desuden, at regeringen allerede har sat et større eftersyn af hele momsområdet i værk.

»Rigsrevisionen har en række kritikpunkter, hvor der er brug for at styrke indsatsen. Det tager vi naturligvis alvorligt og arbejder videre med det samme, ligesom vi skal gå benhårdt efter dem, som bevidst snyder med momsafregningen. Samtidig er det hævet over enhver tvivl, at der skal være hjemmel i lovgivningen til de ting, som SKAT foretager sig. Omvendt er der ikke noget, som tyder på – hvad nogen jo ellers havde frygtet – at enkeltpersoner eller enkelte firmaer svindler statskassen for kæmpe milliardbeløb, som vi så det i udbytteskandalen,« siger Karsten Lauritzen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.