*

Politik

Rafting og vindmøller kan blive fremtiden i de danske skove

Regeringen vil ændre skovloven og har planer om både river rafting og store vindmøller i skovene. Flere partier bakker op, mens Danmarks Naturfredningsforening protesterer kraftigt.

Skovfoged Niels Toftegaard Nielsen fra Naturstyrelsen er et de få mennesker, der bor i Nørlund Plantage lidt syd for Ikast. Det er en af de nåletræsplantager, hvor miljøminister Esben Lunde Larsen foreslår, at man kan rejse store vindmøller. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Det skal være muligt at bygge skovbørnehaver, institutioner til veteraner og sågar en river raftingbane inde i skoven, ligesom der skal rejses kæmpevindmøller i de såkaldte fredskove.

Sådan lyder et forslag fra miljøminister Esben Lunde Larsen, der i denne uge indleder forhandlinger med Folketingets partier om en ændring af skovloven. Han lægger i første omgang op til forsøgsprojekter, der kan gavne friluftslivet, ligesom han vil tillade byggeri af skovbørnehaver, institutioner og lignende.

»Fordi vi ønsker, at flere skal komme ud i naturen,« siger Esben Lunde Larsen.

Desuden vil regeringen tillade, at der rejses vindmøller på arealer, der i dag er fredskov.

»Det skal primært være i nåleskovsplantager, der ikke har så store naturværdier. Fordi vi både skal tage hensyn til mennesker og til de forpligtelser, vi har inden for vedvarende energi.«

200 meter høje vindmøller

Miljøministeren vil lave projekter 20-30 steder bl.a. ved Ikast, hvor der skal rejses 200 meter høje vindmøller i en granplantage.

På Christiansborg er der bred forståelse, især blandt de blå partier. Miljøordfører Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti siger:

»Det er fint at ændre skovloven, fordi fredskov ikke er det samme som fredet skov – og man godt kan ændre eksisterende skov uden at få mindre natur, bare man genplanter andre steder.«

25.000 protestunderskrifter

Til gengæld er der ingen forståelse hos præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, DN, Ella Maria Bisschop-Larsen.

»Det er et uacceptabelt angreb på vores yndlingsnatur. Når der først er bygget parcelhuse eller institutioner i skovene, kan man ikke rulle tingene baglæns,« siger DN-præsidenten, der ikke tror, at genplantning er løsningen.

»Man kan ikke bare flytte skov. Hvis en skov er væk, er den væk.«

Over 25.000 har allerede skrevet under på en protest hos DN.

Seniorforsker Rasmus Ejrnæs fra Aarhus Universitet sammenligner med striden om ændringerne af strandbeskyttelseslinjen, der tidligere har skabt voldsom ballade. Han vil dog ikke afvise, at man kan lave ændringer i skovene uden at få mindre natur:

»Men i befolkningens øjne er skovene og kysterne nogle af de sidste områder, der ikke er invaderet af mennesker. Og man mangler nogen, der tager ansvar for naturen – det hører jeg ikke miljøministeren gøre. Det kan godt skabe mistænksomhed.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kaos-regeringens finanslov gør Danmark fattigere

Christian Rabjerg Madsen
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere.

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her