Analytiker: Løkkes taktiske manøvre løser ikke hans problem

Et truende valg er ikke rykket længere væk for Lars Løkke Rasmussen, selvom han har vundet vigtig tid ved at opgive en samlet 2025-aftale, vurderer politisk analytiker.

Artiklens øverste billede
»Det er jo ingen hemmelighed, at dansk politik har været frosset ned i en periode,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i går, da han opgav at få en samlet aftale om 2025-planen. Arkivoto: Rune Aarestrup Pedersen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen køber tid og udskyder regeringens alvorligste problemer til senere, men han kommer ikke tættere på at få hovedpinden til at gå væk.

Sådan lyder vurderingen fra Martin Kaae, leder af Jyllands-Postens politiske redaktion op Christiansborg, efter at Løkke har opgivet en stor samlet aftale om den økonomiske 2025-plan.

I stedet har Løkke valgt at splitte forhandlingerne op i mindre bidder og det meste af 2025-planen på pause på ubestemt tid, mens regeringen sætter turbo på at få landet aftaler om de mest presserende emner: finanslov, boligaftale og PSO-afgiften.

Den dårlige er, at regeringens største problem ikke går væk af den grund, lyder det fra Martin Kaae.

»Løkkes problemer bliver ikke løst, men han får måske noget arbejdsro de næste par uger, som kan være vigtige for forhandlingerne,« siger han.

Han hæfter sig ved, at regeringen nu ikke længere behøver at have løst topskattestriden med Liberal Alliance før, den kan indgå en aftale om næste års finanslov.

»Statsministeren forsøger sig med en forhandlingstaktisk manøvre, som han delvist er blevet tvunget ud i, fordi 2025-forhandlingerne er frosset fast. Han ryster posen for forhandlingerne og forsøger dermed at få skabt nogle bevægelser. Det ændrer bare ikke noget i forhold til den egentlige strid. LA og DF's positioner er uændret og dermed er Løkkes udfordringer også uændrede,« siger han.

Sagens kerne er, at efter to måneders forhandlinger om regeringens storstilede 2025-plan er der ikke indgået en eneste delaftale, da spørgsmålet om topskattelettelser har skygget for alt andet.

Liberal Alliance kræver mindst fem procentpoints topskattelettelser til alle topskatteyderere for at lade regeringen overleve, mens Dansk Folkeparti afviser kategorisk kravet.

Oprindeligt var det en selvstændig pointe for Løkke, at 2025-planen skulle forhandles samlet, da det var én samlet plan, regeringen lagde frem. Men det er altså ændret nu.

Ved regeringens præsentation af 2025-planen forsøgte statsministeren endda at komme LA i møde med et forslag om at sænke topskatten fra 15 til 10 procent for dem, der betaler op til én million kr. om året. Men allerede to dage efter, blev den udstrakte hånd banket endegyldigt ned af Anders Samuelsen, som kaldte det en »rød linje« for LA, at der blev givet topskattelettelser på mindst fem procentpoint til alle topskatteyderne – også dem, der tjener over en million.

»Løkke forsøgte at give LA noget, men det blev ret hurtigt afvist som en måde at forsøge at købe LA på. Det tyder på, at Løkke måske ikke havde læst sine medspillere rigtigt,« siger Martin Kaae.

Også i forhold til tidsplanen har Løkke været for optimistisk, påpeger Martin Kaae.

»Han har troet, at det hele kunne lade sig gøre inden udgangen af november, men det kunne det altså ikke. Parterne står for bastant, så det kan stadig sagtens være, at det hele ender med at falde på gulvet, og der bliver udskrevet valg. I det scenarie vil ansvaret altid falde tilbage på ham, der har tilrettelagt forløbet.«

Anders Samuelsen siger i dag, at hans nytårs-deadline til Løkke stadig står ved magt, og at han stadig forventer topskattelettelser inden året er omme. Han er dog også optimistisk i forhold at nå til enighed om andre emner, herunder finansloven og et nyt system for de vingeskudte ejendomsvurderinger.

Ifølge grundloven skal næste års finanslov være aftalt inden årets udgang.

Selv ærgrer Løkke sig over, at de forgangne to måneders forhandlinger ikke har båret frugt:

»Det er en totalt uholdbar situation, og det fører kun et sted hen: Det fører ned i en blindgyde, hvor Danmark med sikkerhed ender i et folketingsvalg, som vi ikke har brug for,« sagde mandag aften til DR.

Eller som Løkke selv sagde 31. august:

»Jeg håber, at jeg lander en aftale. Men gør jeg det ikke, så må jeg tage en valgkamp.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.