*

Politik

EU-veteran om støttesjusk: Dansk Folkeparti er langt fra de eneste

Jens-Peter Bonde mener, at Europaparlamentets partistøtteordninger bør gøres mere gennemsigtige.

Det er naivt at tro, at Dansk Folkeparti er det eneste parti, der har været lidt for ihærdig med at søge EU-bevillinger til politiske aktiviteter, der har været på kanten af reglerne.

Det mener forfatteren og journalisten Jens-Peter Bonde, der selv sad i Europaparlamentet i 29 år, inden han trak sig tilbage i 2008.

- Jeg har læst listen igennem, og der er ikke én af de udgifter på den liste, som man ikke også ville kunne finde på andre danske partiers liste.

- Jeg forsvarer ikke Dansk Folkepartis brug af pengene, men det findes i talrige andre partiregnskaber, hævder Bonde.

DF’s »budgethøg« går bodsgang: »Det har ikke været vores ambition at vride hver en krone ud af systemet«

Han kæmpede i sin tid imod, at nationale partier kunne opnå EU-støtte ved at indgå i tværeuropæiske partialliancer.

Det blev imidlertid vedtaget som en del af Lissabon-traktaten i 2009 på en måde, hvor kontrollen ifølge Bonde er alt for lemfældig.

- Der foregår en revisorkontrol, som tjekker, at tallene er lagt rigtigt sammen, men den kontrollerer ikke, om pengene er brugt forsvarligt.

- Revisionen har simpelthen ikke beføjelserne, siger han.

JP mener: Kristian Thulesen Dahls kollaps

EU-skeptikeren mener derudover, at partistøtten er overflødig, fordi mange af de udgifter, den bliver brugt til at dække, allerede er dækket ind af andre ordninger.

- Det ser jo ud til, at Dansk Folkeparti har afholdt en række repræsentationsmiddage. Men parlamentsmedlemmerne får i forvejen 2300 kroner om dagen i diæter, der skal dække den slags.

- Er det så i strid med reglerne? Måske ikke, men man kan da diskutere, om det er moralsk i orden, siger han.

Med jurabriller gør DF's betaling til EU ingen forskel

Jens-Peter Bonde, der repræsenterede både Folkebevægelsen mod EF og Junibevægelsen i Bruxelles, mener at fuld åbenhed om udgifterne er vejen frem, hvis man vil undgå misbrug af EU-midler.

- For mig at se er den eneste mulige effektive kontrol, som også tager højde for de forskellige nationale kulturer, at man lægger alle bilag frem og gør dem offentligt tilgængelige på nettet.

- Så ville Morten Messerschmidt aldrig nogensinde aflevere et bilag fra en konference på Koldingfjord, som foregår præcis samtidig med partiets sommergruppemøde, siger han.

Beløbet vokser: DF betaler fire års EU-støtte tilbage efter intern undersøgelse

Jens-Peter Bonde tror dog ikke, at den aktuelle sag kommer til at ændre ret meget i Bruxelles.

- Hvis der havde været 25 tilsvarende skandaler i andre lande på samme tid, kunne det måske sætte noget i gang, men sagen med Dansk Folkeparti kommer ikke til at rykke noget, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: 7,5 procent er virkeligheden, Anders Samuelsen

Siddik Lausten
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd?
Annonce
En ønskejul når livet er svært
Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her