DF-vælgere foretrækker Venstre frem for Socialdemokraterne trods strammerkurs

Selv om Socialdemokraterne siden valget har ført en skrappere udlændingepolitik end tidligere, så appellerer det kun i ringe grad til Dansk Folkepartis vælgere. De hælder til Venstre som deres andetvalg.

Artiklens øverste billede
Foto: Thomas Borberg

Da blå blok vandt valget for et år siden, skyldtes det især, at Dansk Folkeparti fik tusindvis af frafaldne S-vælgere til at rykke over midten. Siden da har Socialdemokraterne under Mette Frederiksens lederskab stået for en markant strammere udlændingepolitik.

Men det gør tilsyneladende ikke større indtryk på DF-vælgerne, der kan afgøre, hvem der bliver landets næste statsminister.

I hvert fald svarer en stor gruppe af DF-formand Kristian Thulesen Dahls vælgerkorps, at de foretrækker Venstre frem for Socialdemokraterne, hvis de ikke måtte stemme på Dansk Folkeparti.

Det fremgår af en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten blandt 1.061 vælgere, som ville stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var valg i morgen.

Hvis det havde været for 10 år siden, er jeg overbevist om, at Socialdemokratiet ville have været det store andetvalg, fordi det i stor stil var socialdemokrater, som forlod partiet for at søge til os på grund af bl.a. udlændingepolitikken.

Søren Espersen, , næstformand, Dansk Folkeparti

En tredjedel af de adspurgte – 34 pct. – svarer, at de ville stemme på Venstre, hvis DF ikke var en mulighed. Kun 9 pct. af DF-vælgerne angiver Socialdemokraterne som deres andetvalg, hvis de ikke må stemme på Dansk Folkeparti.

Socialdemokraterne har siden valget været med til at gennemføre en række stramninger, der bl.a. gør det sværere at få statsborgerskab og permanent opholdstilladelse. Begge dele var lempeligere under SR-regeringen. Partiet har desuden stemt for den omdiskuterede smykkelov, et centralt punkt i Venstre-regeringens politik. Og når det gælder udlændingepolitikken, viser målingen, at DF-vælgerne ikke er synderligt tiltrukket af Socialdemokraternes strammere kurs. Her svarer 43 pct., at Venstre har den bedste politik, mens 9 pct. peger på Socialdemokraterne.

»Det bedste for Danmark«

Benny Engelbrecht, Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, siger, at partiet ikke fører politik for at tiltrække andre partiers vælgere.

»Vi fører den politik, som vi mener er bedst for Danmark. Og det bedste for Danmark er, at politiske beslutninger, der har stor betydning, også træffes i bred enighed i dansk politik.«

Ved valget sidste år var vælgervandringen fra S til DF den største hen over midten ifølge en analyse foretaget af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen for netavisen Altinget. Ca. 36.000 vælgere, der stemte på Socialdemokraterne i 2011, satte ved valget i 2015 kryds ved Dansk Folkeparti.

DF’s næstformand, Søren Espersen, er overrasket over, at den nuværende opbakning til Venstre og Socialdemokraterne ikke er ligelig fordelt blandt DF-vælgerne, og hæfter sig ved, at Socialdemokraterne »kun får 9 pct.«.

»Hvis det havde været for 10 år siden, er jeg overbevist om, at Socialdemokratiet ville have været det store andetvalg, fordi det i stor stil var socialdemokrater, som forlod partiet for at søge til os på grund af bl.a. udlændingepolitikken,« siger Søren Espersen og fortsætter:

»Det kan også være, at vi i stor stil nu har fået de vælgere fra Socialdemokratiet, som vi skulle have.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.