Hver tredje svensker foretrækker den danske flygtningepolitik

Danskerne og svenskerne ikke så uenige om flygtningepolitik, som forskere havde ventet.

Artiklens øverste billede
Flygtninge i Malmø venter på at blive fragtet videre. I både Danmark og Sverige mener næsten hver tredje, at deres eget lands flygtningepolitik er den bedste. Men mens 20 pct. af danskerne synes, at svenskerne gør det bedst, mener 30 pct. af svenskerne, at den danske flygtningepolitik er bedre end den svenske. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Danske og svenske politikere og samfundsdebattører har i årevis ligget i strid om, hvilken af de to landes flygtningepolitik er den bedste.

De svenske politikere har – indtil for nylig – taget imod flygtninge med »åbne hjerter«, sådan som opfordringen lød i 2014 fra den daværende borgerlige svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt. Samtidig har de kritiseret Danmark for at tage imod for få flygtninge.

Omvendt har eksempelvis den danske integrationsminister Inger Støjberg åbent erklæret, at svenskerne i årevis har haft en naiv tilgang til tilstrømningen af flygtninge ved at tage imod langt flere end Danmark.

Men holdningen hos befolkningerne i de to lande ligger tilsyneladende ikke så langt fra hinanden, som politikernes gør.

Et dansk og et svensk meningsmålingsinstitut har stillet det samme spørgsmål til danskere og svenskere om deres holdning til deres eget og nabolandets flygtningepolitik siden år 2000.

I begge lande er det næsten hver tredje adspurgte, der angiver, at deres eget lands politik er den bedste. Og i begge lande er det hver fjerde, der mener, at ingen af de to landes flygtningepolitik har været god.

Danskerne er dog mindre begejstrede for den svenske flygtningepolitik, idet kun 20 pct. af danskerne synes, at svenskerne gør det bedst. Omvendt mener 30 pct. af svenskerne, at den danske flygtningepolitik er bedre end den svenske.

Uventet enighed

Både danske og svenske politiske forskere er overraskede over, at der ikke er større forskel i holdningen i befolkningen i de to lande. De havde troet, at svenskerne i stor stil ville tage afstand fra den stramme danske flygtningepolitik, og at danskerne omvendt ville mene, at den svenske flygtningepolitik var for åben.

Professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet siger:

»Det er påfaldende, at forskellen ikke er større. Men det er dog interessant, at kun hver tredje svensker anser den svenske flygtningepolitik for den bedste, mens lige så mange mener, at den danske politik er den bedste. Det tolker jeg sådan, at der i Sverige er en vis appetit på at lave stramninger i flygtningepolitikken.«

Omvendt hæfter den svenske professor, Peter Esaiasson fra Göteborgs Universitet, sig ved, at danskerne ikke bakker mere talstærkt op bag den stramme danske flygtningepolitik:

»Jeg havde ventet, at den førte danske politik ville have en større støtte i den danske befolkning, men det er kun 32 pct. af danskerne, der finder politikken bedre end den svenske,« siger den svenske professor.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.