DF’s vælgere er splittet: Næsten hver anden vil have skatten ned

Meningsmåling viser, at en stor gruppe DF-vælgere vil have lavere skat, på trods af at DF-formanden har sagt nej til skattelettelser, sådan som dansk økonomi ser ud lige nu.

Artiklens øverste billede
Kristian Thulesen Dahls vælgerkorps er splittet i to næsten lige store grupper forud for de afgørende forhandlinger, der venter efter sommerferien om en 2025-plan, reformer og skattelettelser. Arkivfoto: Davali Philip

En stor gruppe af Dansk Folkepartis vælgere mener, at det største parti i den borgerlige lejr skal gå med til at sænke skatten, på trods af at DF-formand Kristian Thulesen Dahl flere gange har udtalt, at der ikke er råd til skattelettelser i øjeblikket.

Det fremgår af en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten blandt 1.061 vælgere, der ville stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var folketingsvalg i morgen.

41 pct. af de adspurgte DF-vælgere svarer, at partiet skal lægge stemmer til at sænke skatten. Omtrent lige så mange – 43 pct. – mener, at Dansk Folkeparti skal sige nej til skattelettelser.

Kristian Thulesen Dahls vælgerkorps er med andre ord splittet i to næsten lige store grupper forud for de afgørende forhandlinger, der venter efter sommerferien om en 2025-plan, reformer og skattelettelser.

Det er »superinteressant«, mener Joachim B. Olsen, skatteordfører for Liberal Alliance, der presser på for at lette skatten mest muligt.

»Jeg synes, at han er lidt ude af trit med sine vælgere,« siger han om DF-lederen.

Svært ved at se et råderum

Skatteordfører Brian Mikkelsen fra De Konservative opfatter DF’s modstand som en positionering i forhold til Socialdemokraterne, der også afviser, at der er råd til skattelettelser i øjeblikket:

»Når jeg møder DF-vælgere, er de grundlæggende værdier hos mange, at staten er for stor og bureaukratisk, og at de gerne vil betale mindre i skat. Det flugter med den undersøgelse.«

Mens en stor gruppe DF-vælgere siger ja tak til skattelettelser generelt, svarer et massivt flertal på 73 pct. nej til spørgsmålet om, hvorvidt Dansk Folkeparti skal lægge stemmer til at sænke topskatten. Kun 19 pct. er for at lette ekstraskatten for folk, der tjener mere end 467.300 kr. om året.

Samlet viser målingen, at DF er i samklang med dem, der vil stemme på partiet, mener skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

»Vi er ikke et parti, som er imod skattelettelser. Vi kan godt unde folk, at de får lov til at beholde nogle flere af deres egne penge. Men det kræver, at økonomien er til det. Og med de udfordringer, vi ser lige nu, har vi svært ved at se, at der er et råderum til det,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.