To tredjedele af ældremilliarden går til mere personale

Størstedelen af de foreløbige udbetalinger fra finanslovens ældremilliard går til at ansætte mere personale.

Artiklens øverste billede
Tal offentliggjort for nylig fra magistraten fra Sundhed og Omsorg viste, at der var en merudgift på cirka tre millioner kroner årligt ved at sende borgere på byens første private plejehjem Aarhus Friplejehjem. Arkivfoto.

Landets 98 kommuner har fredag deadline for at lægge billet ind på en del af den ældremilliard, som regeringen og blå blok øremærkede til ældreområdet i finansloven.

Ifølge de foreløbige tal fra Sundheds- og Ældreministeriet bliver to tredjedele af pengene brugt til at ansætte nyt personale.

- Det ser ud til, at kommunerne i vid udstrækning vælger at prioritere flere varme hænder til en række forskellige opgaver, der blandt øger livskvaliteten og skaber bedre sammenhæng i plejen, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

- Det, synes jeg, er meget tilfredsstillende, og det stemmer godt overens med de ønsker om en mere værdig ældrepleje, som jeg har hørt fra de ældre selv, siger hun i en pressemeddelelse.

Indtil videre har ministeriet modtaget redegørelser for cirka 750 millioner kroner af ældremilliarden, også kaldet værdighedsmilliarden. Heraf går 67 procent af pengene til lønudgifter.

Kommunerne skal redegøre for, hvordan de ekstra penge skal bruges i år. Redegørelsen skal offentliggøres på kommunens hjemmeside og indsendes til Sundheds- og Ældreministeriet.

Både Ældre Sagen og FOA glæder sig over ældremilliarden. Men begge organisationer påpeger over for DR, at der stadig er behov for flere ressourcer.

Det er ét skridt frem og tre tilbage, udtrykker underdirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, til DR:

- Det er et løft, der kommer på et bagtæppe af flere års nedskæringer. Så på trods af den her ekstra milliard til værdighed, så er det hver tredje kommune, der vil bruge færre penge på de over 80-årige i år.

FOA's sektorformand for social- og sundhedssektoren, Karen Stæhr, understreger over for DR, at der stadig er mange steder, hvor der er for få medarbejdere i ydertimerne:

- Om aftenen og i weekenderne er der alt for få, nogle gange er der kun en medarbejder om natten til noget der ligner 30 eller 50 beboere.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.