Løkke arbejder ikke med folkeafstemning om Europol

Venstres EU-ordfører varslede folkeafstemning, hvis ikke Europol-aftale fejler. Løkke vil ikke spekulere i det.

Måske Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, skulle have konsulteret statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), inden han udtalte, at danskerne skal til stemmeurnerne igen, hvis ikke Danmark og EU lander en Europol-aftale i år.

For mens EU-ordføreren allerede taler om eventuel ny folkeafstemning, som skal sikre fortsat dansk deltagelse i EU's politisamarbejde, så vil partiformanden og statsministeren slet ikke forholde sig til den slags endnu.

- Jeg vil slet ikke spekulere i, hvad det er for en situation, vi er i, hvis ikke vi får en aftale, fordi en aftale er det, som jeg bruger min energi på nu.

- Min position styrkes ikke ved, at vi bruger vores energi på at snakke om, hvad der skal ske, hvis det ikke lykkes. Min position styrkes ved, at vi alle sammen kæmper for, at vi skal have denne parallelaftale, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han håber på, at EU er villig til at sikre en parallelaftale med Danmark om EU - specielt efter at Storbritannien har stemt for at forlade unionen.

- I en situation, hvor Storbritannien er på vej til at forlade EU, og hvor det er vigtigt at holde sammen på resten af familien, ja, der synes jeg, at EU har så mange andre store ting at tage sig af, at man burde hjælpe os af krogen på den her.

- Det ville være et fint signal at sende at få lavet en parallelaftale, siger Løkke.

Statsministeren afviser at have sat Venstres EU-ordfører på plads i sagen.

- Der er ikke noget, der skal sættes på plads. Han har sagt, hvad jeg også siger her, nemlig at vi skal have den parallelaftale på plads inden jul.

- Og så har han gjort sig nogle overvejelser i forhold til, hvis det ikke lykkes. Jeg siger bare, at jeg vil slet ikke gøre mig de overvejelser. Jeg vil bruge min energi på at få det til at lykkes, siger Løkke.

Ingen forhandlinger mellem Danmark og EU om en parallelaftale er gået i gang, bekræfter Løkke.

Der spekuleres i, om briternes nej til EU kan være en fordel for Danmark forstået på den måde, at EU nu vil rydde "mindre ting" som en dansk parallelaftale af vejen for at kunne koncentrere sig fuldt ud om skilsmissen med Storbritannien.

- Det ville i givet fald være en meget lille fordel i forhold til den meget store bagdel, der knytter sig til, at Storbritannien forlader EU. Det kommer til at betyde noget for den europæiske vækst og dermed også for Danmark.

- Dette er en kæmpe ulykke, hvis omfang jeg ikke tror, er gået op for alle endnu. Hvad betyder det for unge danskers mulighed for at tage til England for at læse og uddanne sig?

- Hvad betyder det for vores slagteriers mulighed for at eksportere landbrugsvarer til Storbritannien på en fair måde? Hvad sker der med job og beskæftigelse? I den sammenhæng er det med Europol en mindre ting, siger Løkke.

3. december sidste år stemte danskerne nej til at fjerne EU-retsforbeholdet. Det betyder, at Danmark risikerer at ryge ud af Europol-samarbejdet, når det træder i kraft som et overstatsligt samarbejde 1. maj 2017.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.