Gjertsen: Melding om dansk EU-afstemning var hovsa-melding fra V-ordfører

Venstres EU-ordfører bliver drengen fra historien om Kejserens nye klæder, når han melder om en ny folkeafstemning om Europol, siger Jyllands-Postens politiske analytiker.

I H. C. Andersens fortælling om Kejserens nye klæder peger den lille dreng på kejseren og siger dét højt, som ingen vil snakke om: Kejseren har jo intet tøj på.

Nogenlunde samme historie gør sig gældende, da Venstres EU-ordfører, Jan E Jørgensen, torsdag meldte, at danskerne skal stemme om Europol umiddelbart efter jul, hvis ikke regeringen og EU kan nå til enighed om en parallelaftale.

Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen. Foto: Jens Henrik Daugaard

Det mener Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen.

»Det er grundlæggende en hovsa-melding fra Jan E Jørgensen, som ikke er koordineret med regeringstoppen, og netop derfor er det ikke en regeringsholdning. Men han sætter ord på et scenarie, som kan blive den eneste mulige udgang af Europol-forhandlingerne med EU, og det ved mange politikere på Christiansborg godt,« siger Marchen Neel Gjertsen.

»Problemet er bare, at ingen er interesseret i at åbne op for den debat, før forhandlingerne er mere fremskredne. På den måde bliver han drengen, der peger på den nøgne kejser,« siger hun.

Efter Danmark i december stemte nej til at ophæve retsforbeholdet, rykker datoen for en potentiel dansk udmeldelse af Europol-samarbejdet nærmere dag for dag. Danmark har mere præcist indtil maj næste år til at forhandle en parallelaftale på plads, men blandt andre EU-præsident Donald Tusk har sagt, at det kan vise sig umuligt at få en sådan aftale.

»Regeringen står i svære forhandlinger for at få den her parallelaftale, så det er bestemt ikke belejligt, at Jan E Jørgensen sætter himmel og hav i bevægelse ved at bringe debatten om en folkeafstemning på bordet. En folkeafstemning er kun en nødløsning, hvis parallelaftalen glipper. Det kan nemlig hurtigt blive en tabersag for regeringen, fordi der er risiko for, at danskerne igen dumper den aftale, som regeringen må lægge frem til folkeafstemning,« siger Marchen Neel Gjertsen.

I torsdagens udgave af Politiken maner Dansk Folkeparti til angreb mod meldingen fra Venstre-ordføreren og kalder det »dybt utilfredsstillende«, at Venstre uden varsel annoncerer en ny afstemning.

Ifølge Marchen Neel Gjertsen står Dansk Folkeparti også i en vanskelig position, fordi partiet anbefalede et nej til at ophæve retsforholdet med begrundelsen om, at det var muligt at forhandle en parallelaftale med EU på plads.

»DF har svært ved finde ud af, hvilket ben de skal stå på i denne sag, fordi det lader til at være mere end vanskeligt at få en parallelaftale. Kristian Thulesen Dahl har endda anklaget regeringen for at nøle med forhandlingerne med EU. DF vil virkelig have udtømt alle muligheder på forhandlingsbordet, før de vil begynde at snakke om ny folkeafstemning,« siger hun.

Regeringen har samtidig understeget, at der ikke er rokket det mindste ved ambitionen om at sikre en parallelaftale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.