Britisk exit skaber uro om dansk Europol-parallelaftale

Storbritanniens exit fra EU fjerner fokus fra en dansk parallelaftale. Folkeafstemning kan være på trapperne.

Briternes exit fra EU får ikke kun økonomiske konsekvenser for Danmark. Folkeafstemningen kan også ende med at udløse en dansk folkeafstemning.

Vel at mærke ikke om Danmarks EU-medlemskab, men om fortsat deltagelse i politisamarbejdet Europol.

- Jeg mener stadigvæk, at det er vigtigt for dansk politi at være med i Europol. Men jeg vil tro, at udsigterne til det er blevet sværere nu, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Når EU skal koncentrere sig om at lave en bodeling med Storbritannien efter skilsmissen, er der mindre fokus på at forhandle en parallelaftale med Danmark, lyder vurderingen.

Også politisk kommentator Hans Engell vurderer, at resultatet af den britiske afstemning vil gøre regeringens forhandlinger med EU endnu sværere.

- Nu skal hele EU-systemet geares til at forhandle med Storbritannien om deres udtræden. I den fase har de hverken kræfter eller politisk lyst til at skulle give store indrømmelser til Danmark, siger han.

Efter danskerne ved folkeafstemningen 3. december sidste år sagde nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning er en parallelaftale blevet sidste udvej for at blive i Europol.

Hvis Danmark ikke får en parallelaftale i de kommende måneder, falder vi ud af Europol, når det næste år overgår til såkaldt overstatsligt samarbejde.

Dansk Folkeparti har åbnet for en ny folkeafstemning alene om Europol. Den mulighed vil Mette Frederiksen ikke forholde sig til endnu:

- Vi bliver nødt til at tage tingene i den rigtige rækkefølge. Vi har bedt om en parallelaftale. Så må vi forhandle om den. I fald det måtte falde på jorden, må vi forholde os til, hvordan vi håndterer den situation.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udelukker en folkeafstemning om Danmarks EU-medlemskab. Men han giver ikke noget klart svar omkring en ny afstemning om Europol.

- Vi har den relation til EU, vi har. Den hviler på de danske undtagelser, siger han.

- Jeg forudser så heller ikke, at der kommer en situation inden for en overskuelig fremtid, hvor vi skal tage et opgør med dem - ud over den problemstilling, der er i live fra december sidste år om Europol, som vi jo skal have løst.

En folkeafstemning om Europol vil i så fald blive vanskelig for både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, vurderer Hans Engell:

- I lyset af briternes beslutning vil Venstre og Socialdemokraterne have en frygt for, at danskerne stemmer nej igen, fordi nejet er blevet populært. Det er en højrisikooperation.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.