Danskerne er fortrøstningsfulde: EU skal nok overleve brexit

EU skal nok overleve et britisk farvel, forventer et flertal af danskerne. Et nej vil dog svække, splitte og rokke hele det europæiske samarbejde, vurderer en ekspert.

Artiklens øverste billede

Mens briterne i dag strømmer til valgstederne for at afgøre Storbritanniens fremtid i EU, har også danskerne god grund til at følge med i resultatet.

Et farvel til EU, vil nemlig få konsekvenser langt ud over de britiske øers kyster.

Under valgkampen har de mest bekymrede stemmer advaret om, at selve EU's overlevelse er på spil, hvis briterne stemmer sig ud – at en »brexit« vil kunne udløse en løsrivelses-dominoeffekt, der kan skylle ind over Europa.

Den bekymring deler et flertal af danskerne tilsyneladende ikke. I en ny Wilke-måling foretaget for Jyllands-Posten forudser lige knap 60 procent af danskerne, at EU vil overleve, selvom briterne forlader fællesskabet.

Omvendt forventer 18,5 procent, at EU vil gå til grunde.

22,1 procent ved ikke, hvad de skal tro.

Professor i statskundskab og EU-ekspert Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet tilhører selv gruppen, der tror på EU's overlevelse.

»Der er investeret så meget, historisk, politisk, økonomisk og kulturelt, i det europæiske samarbejde, at det ikke er sandsynligt på den kortere bane, at EU helt vil forsvinde,« siger hun og minder om at 19 lande bruger den fælles møntfod euroen.

Men dermed ikke sagt, at et britisk nej er uden konsekvenser for den kriseramte union. Tværtimod vil et nej sende chokbølger gennem Europa, vurderer hun.

»Der vil opstå en enorm og langvarig usikkerhed om fremtiden. Og EU vil blive svækket og splittet,« siger Rebecca Adler-Nissen.

Selvom folkeafstemningen bliver en sejr for »leave«, er det ikke sådan, at Storbritannien fra og med fredag er ude af EU. Tværtimod vil det tage år, før løsrivelsesprocessen er afsluttet, vurderer Rebecca Adler-Nissen, som ikke mener, at en 10-15 år lang proces er utænkelig.

Alene at få afklaret internt i Storbritannien, hvad man vil, kan tage flere år, og derefter skal der forhandles eventuelle aftaler på plads med EU. Premierminister David Cameron vil formentlig gå af og en ny konservativ leder skal forsøge at genvinde magten, vurderer hun.

»Al den tid, vil EU på mange måder være lammet i alle fremtidsorienterede spørgsmål. Udenrigspolitisk vil EU ikke kunne sige noget, fordi ingen ved, hvor den ene af de to tungeste og vigtigste lande i udenrigspolitikken (Storbritannien og Frankrig, red.) står.«

EU vil stå mere usikkert i forholdet til Rusland, sanktioner, krigen i Syrien og flygtningekrisen.

Rebecca Adler-Nissen, professor i statskundskab

Netop derfor følger præsident Putin ekstra nøje med i de britiske meningsmålinger i øjeblikket. Kort sagt vil et svækket EU nemlig styrke Rusland, påpeger hun.

Samtidig risikerer et nej – som nævnt – at starte en dominoeffekt på kontinentet, hvor flere andre lande vil holde folkeafstemninger om forskellige EU-spørgsmål som for eksempel Schengen-samarbejdet eller Euroen eller ultimativt om selve medlemskabet af unionen.

»Hver gang der kommer en folkeafstemning, stopper alt i EU mere eller mindre. Der vil selvfølgelig stadig være masser på dagsorden, men EU vil igen blive lammet,« siger Rebecca Adler-Olsen, som forudser, at EU kan blive splittet op i to: Én gruppe af lande, der vil bygge videre og styrke samarbejdet, og anden gruppe af lande, der mere tøvende vil placere sig i periferien af fællesskabet.

Desuden er der hele handelsspørgsmålet.

Mange import- og eksportvirksomheder vil givetvis blive påvirket af et britisk nej. Skal de til at betale told, hvis Storbritannien forlader det indre marked og toldunionen? Spørgsmålet om eventuelle frihandelsaftaler er endnu ikke afklaret, og også det kan tage lang tid, lyder det fra Rebecca Adler-Nissen.

Et nej vil ifølge Finansministeriet også påvirke Danmarks økonomi.

Ifølge ministeriets beregninger vil væksten i bruttonationalproduktet (BNP) blive mindre, hvis briterne stemmer for at forlade EU, end hvis de stemmer for at blive. Væksten forventes at blive på 1,1 procent i 2016, hvis briterne bliver i EU, men kun 0,9 procent, hvis de forlader EU. Forskellen vil vokse i 2017, forventer ministeriet.

De britiske meningsmålinger tyder i dag på fuldstændig dødt løb om valgresultatet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.