Pia Allerslev: »Jeg bruger en promille af tiden på en rød løber«

Venstre i København har vraget den siddende borgmester Pia Allerslev og står i stedet bag Cecilia Lonning-Skovgaard som spidskandidat. Baggrunden er både politiske og personlige forskelle på de to.

Artiklens øverste billede
Pia Allerslev, børne- og ungdomsborgmester i København, skal i kamp med Cecilia Lonning-Skovgaard om førertrøjen hos Venstre i København. Arkivfoto

Kvindekamp på den liberale måde.

Ved at dumpe den siddende børne- og ungeborgmester, Pia Allerslev, som partiets fremtidige spydspids åbner Venstre i København for en valgkamp internt i partiet.

Partiets bestyrelse har i stedet valgt at satse på en anden kvinde, nemlig partiets integrations- og beskæftigelsesordfører, Cecilia Lonning-Skovgaard, men Pia Allerslev samler handsken op, og med to kandidater er det op til Venstres medlemmer at vælge på et omstillingsmøde den 20. september.

Det er rigtigt, at jeg prioriterer at være synlig og komme ud til begivenheder, hvor jeg møder folk og kan komme i snak med dem. Jeg mener helt sikkert, at det er i Venstres interesse, at jeg også deltager i et underholdnings-program en gang imellem.

Pia Allerslev (V), , børne- og ungeborgmester, Københavns Borgerrepræsentation

Kvindekampen har ulmet længe, og der har været kritik af både Pia Allerslevs politik og hendes personlige stil. Det i kombination med en frustration over vigende borgerlig indflydelse i hovedstaden er den cocktail, som truer den siddende Venstre-dronning og måske baner vejen for en ny.

»Med Cecilias erhvervsmæssige erfaring tror vi, at hun er bedre til at sætte Venstre på dagsordenen i hovedstaden og stå i spidsen for en borgerlig opposition,« siger Lars Magnus Christensen, formand for V i København, der dog også har travlt med at rose Pia Allerslev for hendes indsats for partiet gennem 15 år som medlem i Borgerrepræsentationen – heraf over otte som borgmester.

Trak sig i protest

Den lokale partiformand har en næsten enstemmig bestyrelse bag sig i opbakningen til en ny spidskandidat. Beslutningen faldt tirsdag aften, efter at de to havde været indkaldt til bestyrelsen til hver sin ”jobsamtale”. Et enkelt medlem af bestyrelsen, Søren Thuesen Pedersen, kunne ikke være til stede på bestyrelsesmødet, og han har siden erklæret Pia Allerslev sin støtte og trukket sig i protest som konsekvens af skiftet.

Cecilia Lonning-Skovgaard lægger ikke skjul på, at hun står for en skarpere, liberal profil end sin modkandidat, og i den forestående dialog med medlemmerne vil hun slå på to ting:

»Jeg vil arbejde på at gøre København langt mere erhvervsvenlig, og så skal vi have en skarpere profil på integrationsområdet. Et tydeligere liberalt-borgerligt projekt,« siger hun, der ikke ønsker at bedømme sin konkurrents profil.

Men i både bestyrelsen og i V-gruppen på Københavns Rådhus lyder det samstemmende, men uden ønske om at lægge navn til, at Pia Allerslev tilhører den blødere fløj i Venstre. Hun kritiseres samtidig for at være mere optaget af drift end politiske visioner.

Selv ser Pia Allerslev de resultater, hun har opnået ved netop at passe den kommunale maskine, som en af de fordele, hun kan vinde posten som spidskandidat på.

»Jeg føler mig tryg ved, at mange – både V-medlemmer og andre borgere – kender mig og mine resultater. Jeg har sat masser af fingeraftryk på aftaler, og det lægger jeg mere vægt på end at skrige ideologiske budskaber ud over hustagene,« siger hun.

Lavere grundskyld

Pia Allerslev, der oprindeligt er uddannet skolelærer, har valgt netop folkeskolen og ønsket om en større faglighed i de københavnske klasselokaler som et af sine fokusområder, når hun i løbet af sommeren skal konkurrere om medlemmernes gunst.

»Samtidig vil jeg også sætte fokus på at gøre det lettere at være bilist i København – både når det handler om p-pladser og en lettere afvikling af trafikken, så vi ikke spærrer alle veje med bump,« siger hun, der også vil kæmpe for lavere grundskyld i hovedstadskommunen.

Overborgmester i 2021

Pia Allerslev har tidligere været kulturborgmester og sidder nu i spidsen for børne- og ungeområdet, men i valgkampen vil hun slå på, at hendes næste post bør være som Københavns trafik- og miljøborgmester.

Hendes rival vil ikke pege på konkrete borgmesterposter, men rækker i stedet blikket længere frem – og mod en overborgmesterpost til Venstre. Nok ikke ved det næste kommunalvalg i november 2017, »men meget gerne i 2021 eller 2025«.

Et af kritikpunkterne mod Pia Allerslev er tilsyneladende også, at hun prioriterer at være synlig på andre måder end ved at stå på en talerstol eller klippe en snor. I 2011 blev hun landskendt i tv-showet ”Vild med dans”, og siden har hun jævnligt været at finde i ugeblade, talkshows og ved mere kulørte begivenheder som fester og premierer.

Hendes modkandidat vil ikke forholde sig til den kritik, men slår dog fast, hun ikke bliver at finde på dansegulvet i et tv-program.

Bestyrelsesformanden understreger, at borgmesterens offentlige liv ikke har spillet ind. Men Pia Allerslev adresserer kritikken:

Vil være synlig

»Jeg bruger en promille af tiden på en rød løber, men det er rigtigt, at jeg prioriterer at være synlig og komme ud til begivenheder, hvor jeg møder folk og kan komme i snak med dem. Jeg mener helt sikkert, at det er i Venstres interesse, at jeg også deltager i et underholdningsprogram en gang imellem, fordi det også skaber opmærksomhed om mine politiske resultater,« siger hun og kalder det en bevidst strategi:

»Jeg kommer i kontakt med mange vælgere ved at være i de kulørte blade og ikke kun blive citeret i JP.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.