Liberal Alliance prøver at få slettet ordet »gratis« i kommunerne

Der er altid nogen, der betaler for velfærdsgoderne, mener Liberal Alliance, der forsøger at få rettet ordet »gratis« på kommunale hjemmesider over hele landet.

Artiklens øverste billede
Liberal Alliances kommunalordfører, Merete Riisager (forrest), mener, at brugen af ordet »gratis« giver borgere et forkert indtryk. Der er ikke noget tilbud, som er gratis, siger hun. Arkivfoto.

Byrådsmedlem H.P. Beck fra Liberal Alliance rejste sig op i byrådssalen for at forsvare sit forslag.

De var nået til punkt 22: At ordet »gratis« bør erstattes af »betales af kommunen«.

Alene på Aalborg Kommunes hjemmeside havde han fundet 124 eksempler på »gratis« tilbud, som egentlig betales af skatteborgerne: Gratis skoletransport, gratis forældrerådgivning, gratis ladning af elbiler.

Det var »yderst vildledende«, mente H.P. Beck.

Vi er selv plumpet i flere gange. Der må vi få strammet op.

Merete Riisager, Liberal Alliances kommunalordfører

»Politikere har en tendens til, at de gerne vil lege en slags julemand over for befolkningen og komme med milde gaver, vi kan drysse ud over folk. Det foregår særligt i valgkampe, hvor man lover det ene velfærdsgode efter det andet. De ting er selvfølgelig ikke uden betaling. Derfor mener jeg, at man bør gøre opmærksom på, at nogen skal betale for det her,« sagde han under sidste uges byrådsmøde.

Det er han langtfra den eneste, der har gjort.

Vedtaget to steder

Over hele landet har lokalpolitikere fra Liberal Alliance stillet forslag om at slette ordet gratis fra kommunale hjemmesider, brochurer, pjecer og sociale medier. I stedet bør der stå »skattefinansieret«, mener partiet.

Forslaget er blevet behandlet i Rudersdal, Aalborg, Odense, Køge, Gladsaxe og Vejle. I de fem kommuner blev forslaget stemt ned. Andre steder er det gået igennem.

Frederiksberg var rådmand og folketingsmedlem Laura Lindahl (LA) faldet over et gratis rygestopkursus, som kommunen tilbød. Hun efterlyste »respekt for skatteyderne« og foreslog at rette alle »gratis«-ord på hjemmesiden til »skattefinansieret«.

I den konservative enklave blev forslaget gennemregnet af embedsværket. De vurderede, at det ville koste 30 arbejdstimer – eller hvad der svarer til ca. 10.000 kr. – alene at rette ordet på Frederiksberg.dk. Skulle alle kommunale sites justeres, ville udgiften løbe op i mindst 50.000 kr.

»Dertil kommer en omfattende yderligere opgave, såfremt tilretningen udvides til også at omfatte alle kommunale skilte, pjecer, flyers m.v., hvor der er eksempler på, at ordet gratis også indgår,« skrev forvaltningen.

Kompromiset blev, at ordet gratis fremover skal undgås – f.eks. når Frederiksberg.dk skal opdateres i det nye år.

Et totalforbud er der dog ikke tale om. Ordet gratis kan stadig bruges »af hensyn til umiddelbar forståelig kommunikation«.

Også i Vejen Kommune har et flertal vedtaget, at »anvendelsen af ordet gratis begrænses mest muligt« i den fremtidige kommunikation. Også selvom V-borgmester Egon Fræhr medgiver, at det er noget ordkløveri.

»Der var nogle eksempler på, at man godt kunne have valgt et andet ord. Men derfra og til næsten at udstede næsten et forbud mod at bruge ordet gratis, det går jo ikke,« siger han.

LA bruger selv gratis-ordet

Liberal Alliances kommunalordfører, Merete Riisager, mener, at omskrivningen er med til at skabe mere gennemsigtighed for borgerne.

»Vi synes, at det er en rigtig god idé for at øge bevidstheden om, at det, som kommunen leverer, er noget, vi selv betaler. Der er ikke noget tilbud, som er gratis,« siger hun.

Alligevel bruger partiet selv vendingen. I et sundhedsudspil foreslås det, at »tandlægebehandling bliver gratis for personer, der er udsat for ulykker, der skader deres tænder«.

Det er »ris til egen røv«, konstaterer Merete Riisager.

»Vi er selv plumpet i flere gange. Der må vi få strammet op,« siger hun.

Adspurgt, om det ikke er spild af skattekroner at sætte embedsmænd til at rette enkelte ord på kommunale hjemmesider, svarer hun:

»Jeg synes, at det er meget fornuftigt. Man kan også gøre det fremadrettet. Så behøver man ikke nødvendigvis have en korrekturlæser til at gå det hele igennem. Det koster ikke ekstra, hvis man siger, at det først gælder fra nu af.«

Det er en løsning på et problem, der ikke eksisterer.

Daniel Nyboe Andersen (R), byrådsmedlem i Aalborg

Gratis fjordrock

Tilbage i byrådssalen i Aalborg blev LA’s forslag kritiseret i skarpe vendinger.

»Det er en løsning på et problem, der ikke eksisterer,« sagde Daniel Nyboe Andersen fra De Radikale, der påpegede, at gratis var det bedste ord til at fortælle, når et tilbud var uden brugerbetaling for borgeren.

Jens Toft fra SF mente, at det var en sag, som byrådet ikke behøvede at bruge tid på. H.P. Beck svarede igen:

»Jeg har lige kigget på din Facebook-side,« sagde han til SF’eren, som på det sociale medie havde glædet sig over en gratis – og kommunalt støttet – koncert med Moonjam, der spillede på øen Egholm i Limfjorden.

»Der skriver du, at det er så dejligt med gratis tur til Egholm og gratis fjordrock. Men det betyder også, at du ikke har rigtig forstået det. Der er ikke noget, der hedder gratis ture til Egholm. Det er bare en udgift, der bliver afholdt af andre.«

»Den var vel gratis for Jens?« sagde et byrådsmedlem.

H.P. Beck prøvede igen:

»Det er det jo ikke. Fordi Jens betaler skat i den her kommune. Derfor er han også med til at finansiere det.«

»Det er blå stue, det her,« lød det opgivende fra byrådssalen.

Forslaget blev nedstemt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.