Minister: Stigende protektionisme truer dansk velstand

Øget protektionisme kan blive en af de største trusler mod dansk velstand, siger udenrigsminister før møde.

Danmark får i denne uge besøg af generalsekretær for Verdenshandelsorganisationen, WTO, brasilianske Roberto Carvalho de Azevêdo. Besøget kommer ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) på et kritisk tidspunkt i kampen for frihandel.

- Der er protektionistiske tegn i landene omkring os. Vi kan følge med i den amerikanske valgkamp og høre, hvor negativ tonen er blevet i forhold til frihandel.

- Det er med til at skabe negativ spiral på et tidspunkt, hvor vi har brug for at få gang i økonomien, siger Kristian Jensen til Ritzau.

På en konference om international frihandel onsdag i København vil den danske udenrigsminister understrege, at frihandel skaber arbejdspladser, bedre vilkår for forbrugerne og større international forståelse.

Kristian Jensen peger samtidig på, at Danmark som en åben økonomi vil være særligt udsat, hvis protektionismen "sætter sig" og eksempelvis betyder, at en frihandelsaftale mellem EU og USA falder på gulvet.

- Protektionisme er en af de største trusler mod vores velstand. Når Danmark er blevet et velstående land, så er det ene og alene fordi, vi er gode til at handle med verden omkring os, siger Kristian Jensen og tilføjer:

- I de sidste 25 år har Danmark haft store overskud på vores handelsbalance. Frihandel har betydet, at vores virksomheder er blevet stærkere og har solgt mere, og vi har også haft gavn af frihandel som forbrugere, fordi priserne er blevet lavere.

Som et konkret eksempel nævner Kristian Jensen frihandelsaftalen mellem EU og Sydkorea. Den har ifølge udenrigsministeren betydet, at dansk eksport til Sydkorea er gået frem med 2,5 milliarder kroner, hvilket har skabt 1000 arbejdspladser i Danmark.

EU har i lang tid forhandlet med USA om at få en tilsvarende frihandelsaftale i stand. En aftale, der ventes at øge samhandlen og skabe arbejdspladser.

Men også en aftale, der har skabt bekymring for, at standarder for eksempelvis arbejdsmiljø og forbrugersikkerhed vil gå tabt.

Det afviser Kristian Jensen dog:

- De frihandelsaftaler, der tidligere er indgået har været med til at løfte arbejdsmiljøstandarder og forbrugersikkerheden.

- Vi forsøger at indgå en aftale, hvor landene fortsat kan sætte de standarder, de selv vil, men på en ikke-diskriminerende måde, siger Kristian Jensen.

Han ser tværtimod en mulighed for, at EU og USA kan sætte en standard for, hvordan store internationale frihandelsaftaler skal laves.

- Spørgsmålet er, om det skal være Kina, der sætter de standarder, eller om det skal være Europa og USA. For arbejdere rundt omkring i verden er jeg helt sikker på, at det vil være bedst, at det er os, der sætter standarderne, siger Kristian Jensen.

Meget afhænger dog af den politiske vilje til overhovedet at indgå en aftale. Her har både Donald Trump, men også Hillary Clinton udtrykt sig mere skeptisk over for frihandel, end den nuværende præsident Barack Obama, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.