Venstre fastholder bistand trods svindel i Afghanistan

DF går Talibans ærinde ved at foreslå et stop for bistand til Afghanistan, mener Venstre.

Selv om nogle danske skattekroner er forsvundet som følge af svindel og korruption i Afghanistan, så bør det ikke føre til, at Danmark stopper udviklingsbistanden til Afghanistan.

Sådan lyder det fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. Han afviser Dansk Folkepartis forslag om at stoppe udviklingsbistanden til Afghanistan efter oplysninger om svindel:

- Jeg er lodret imod enhver snak om at trække vores udviklingskroner ud af Afghanistan. Det vil være at gå Talibans ærinde.

- Hvis vi ikke giver de unge mennesker i Afghanistan et alternativ til Taliban og de andre mørke kræfter, så går Afghanistan ned i en negativ spiral, siger Michael Aastrup Jensen.

Han mener, at Danmark og andre lande har skabt "store fremskridt" i Afghanistan via udviklingsmidler.

V-ordføreren henviser til, at Danmark har været med til at betale for 300 skoler i Afghanistan. Det har medvirket til, at langt flere afghanske børn - også piger - er kommet i skole.

Effekten af bistandsmidlerne er dog for alvor kommet i søgelyset i de seneste uger. Først viste en rapport om den danske indsats, at danske skattekroner er gået tabt i Afghanistan som følge af manglende sikkerhed, korruption og dårlig overvågning.

Udenrigsminister Kristian Jensen erkendte i et interview med Ritzau, at nogle af pengene ovenikøbet kan have gavnet Taliban:

- Det vil sige, at nogle af de investeringer, vi har lavet i Helmand, godt kan være overtaget af Taliban-regimet, sagde Kristian Jensen.

Siden har en DR-dokumentar påvist, at der bliver snydt med antallet af elever, der går på de skoler, som danskerne har betalt i Afghanistan.

Ifølge dokumentaren skyldes de for høje elevtal svindel, fordi skolerne får udbetalt udviklingsmidler, efter hvor mange elever de underviser.

Spørgsmål: Kan man med åbne øjne blive ved med at sende danske skatteyderes penge af sted, når man ved, at nogle af dem går til svindel og korruption?

- Danmark har en nultolerance vedrørende korruption. Det vil sige, at så snart vi via kontrol eller på anden måde får kendskab til korruption, så stopper man udbetalingen og forsøger at få pengene tilbage igen.

Spørgsmål: Hvor stor en procentdel af de danske skattekroner kan man leve med forsvinder i korruption?

- Som udgangspunkt har vi nultolerance i forhold til korruption, men vi bliver bare også nødt til at erkende fakta. Og fakta er, at Afghanistan fortsat er et land med store, store problemer, hvor der fortsat er kampe.

- Det gør, at det formentlig er den sværeste udviklingsmæssige mission, Danmark nogensinde har været ude i. Men den er samtidig så sikkerhedspolitisk vigtig - også for Danmark - at vi skal være til stede. Når vi så får kendskab til korruption, så rydder vi op.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.