Dansk Folkeparti og Venstre i EU-opgør

Thulesen Dahl kræver en dansk folkeafstemning om, hvordan vi skal være medlemmer af EU, hvis briterne stemmer nej. Useriøst at forholde sig til, siger den mulige regerings-partner Venstre.

Artiklens øverste billede
»Jeg tror, at presset på EU er større, hvis vi har en folkeafstemning i ryggen,« mener formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl. Foto: Mathias Svold

Hvis Storbritannien torsdag stemmer sig ud af EU, skal Danmark også have en folkeafstemning om vores fremtidige medlemskab.

Det kræver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Han forventer, at konsekvensen af et britisk nej vil blive en ny og svagere form for binding mellem Storbritannien og EU. Og et sådan mindre forpligtende EU-medlemskab skal danskerne forholde sig til i en folkeafstemning. Vil de en ny model, skal regeringen forhandle det hjem.

»Der kan komme en vigtig hybrid ud af det. Så vil jeg have en folkeafstemning til at afklare, om Danmark ønsker sådan en løsning. Så må man jo til Bruxelles og sige, at ”so ein ding mussen wir auch haben.” Den danske befolkning skal have lejlighed til at tage stilling til, om vi vil have det, som vi har det, eller om vi vil gå i samme, mindre forpligtende retning som Storbritannien,« siger Thulesen.

Han mener, at Danmark skal tage en folkeafstemning, før en dansk regering skal forsøge at presse EU til at få en ny hybrid-model for medlemskabet.

»Jeg tror, at presset på EU er større, hvis vi har en folkeafstemning i ryggen,« mener Kristian Thulesen Dahl.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser tanken.

»Der er simpelthen bygget så mange forudsætning og hvis’er ind i det scenarie, så det er noget, man ikke seriøst kan kommentere. Europa er udfordret, og jeg synes, vi skal kigge på de udfordringer, som Europa har, i stedet for at sidde og diskutere, om vi overhovedet vil være med,« siger Ellemann.

I udkanten af EU

I weekenden gjorde Thulesen det klart, at Dansk Folkeparti vil indtræde i Lars Løkke Rasmussens regering efter næste valg, hvis partiet får omkring 20 procents opbakning.

Dermed venter en række store EU-armlægninger mellem DF og Venstre, der i sit nuværende regeringsgrundlag »vil arbejde aktivt for at varetage Danmarks interesser gennem et stærkt europæisk samarbejde med Danmark så tæt på kernen som muligt.«

I sidste uge sagde udenrigsminister Kristian Jensen, at »jeg mener stadigvæk, at vi skal være så tæt på kernen som muligt. Så er der nogle områder, hvor det ikke er muligt på grund af forbeholdene. Men ved at være sammen med EU kan vi løse opgaver i fællesskab, som Danmark ikke kan løse selv.«

Det afviser Kristian Thulesen Dahl, der ikke »kan se hvorfor« det skulle være tilfældet.

»Kampen handler om at vinde mere selvbestemmelse tilbage,« siger han og tilføjer:

»Danmark skal ikke komme ind til kernen, men derimod varigt være i udkanten,« siger Thulesen Dahl, mens Venstre svarer igen:

»I Venstre er vi ikke skeptiske overfor EU-samarbejdet. Der er ting, som EU skal blande sig i, og ting, som EU ikke skal blande sig i. Sådan ser vi også på Folketinget. At der er politiske uenigheder i Folketinget betyder heller ikke, at vi er skeptiske overfor Folketinget,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Adspurgt om mulighederne for regeringssamarbejde med Dansk Folkeparti svarer han:

»Det er over min lønramme at svare på, hvem der skal deltage i regeringer. Men det er naturligt, at politiske partier har uenigheder,« siger Ellemann-Jensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.