Politik

Dansk Folkeparti og Venstre i EU-opgør

Thulesen Dahl kræver en dansk folkeafstemning om, hvordan vi skal være medlemmer af EU, hvis briterne stemmer nej. Useriøst at forholde sig til, siger den mulige regerings-partner Venstre.

»Jeg tror, at presset på EU er større, hvis vi har en folkeafstemning i ryggen,« mener formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl. Foto: Mathias Svold

Hvis Storbritannien torsdag stemmer sig ud af EU, skal Danmark også have en folkeafstemning om vores fremtidige medlemskab.

Det kræver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Han forventer, at konsekvensen af et britisk nej vil blive en ny og svagere form for binding mellem Storbritannien og EU. Og et sådan mindre forpligtende EU-medlemskab skal danskerne forholde sig til i en folkeafstemning. Vil de en ny model, skal regeringen forhandle det hjem.

»Der kan komme en vigtig hybrid ud af det. Så vil jeg have en folkeafstemning til at afklare, om Danmark ønsker sådan en løsning. Så må man jo til Bruxelles og sige, at ”so ein ding mussen wir auch haben.” Den danske befolkning skal have lejlighed til at tage stilling til, om vi vil have det, som vi har det, eller om vi vil gå i samme, mindre forpligtende retning som Storbritannien,« siger Thulesen.

Han mener, at Danmark skal tage en folkeafstemning, før en dansk regering skal forsøge at presse EU til at få en ny hybrid-model for medlemskabet.

»Jeg tror, at presset på EU er større, hvis vi har en folkeafstemning i ryggen,« mener Kristian Thulesen Dahl.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser tanken.

»Der er simpelthen bygget så mange forudsætning og hvis’er ind i det scenarie, så det er noget, man ikke seriøst kan kommentere. Europa er udfordret, og jeg synes, vi skal kigge på de udfordringer, som Europa har, i stedet for at sidde og diskutere, om vi overhovedet vil være med,« siger Ellemann.

I udkanten af EU

I weekenden gjorde Thulesen det klart, at Dansk Folkeparti vil indtræde i Lars Løkke Rasmussens regering efter næste valg, hvis partiet får omkring 20 procents opbakning.

Dermed venter en række store EU-armlægninger mellem DF og Venstre, der i sit nuværende regeringsgrundlag »vil arbejde aktivt for at varetage Danmarks interesser gennem et stærkt europæisk samarbejde med Danmark så tæt på kernen som muligt.«

I sidste uge sagde udenrigsminister Kristian Jensen, at »jeg mener stadigvæk, at vi skal være så tæt på kernen som muligt. Så er der nogle områder, hvor det ikke er muligt på grund af forbeholdene. Men ved at være sammen med EU kan vi løse opgaver i fællesskab, som Danmark ikke kan løse selv.«

Kristian Jensen kræver optjening til sociale ydelser for EU-borgere

Det afviser Kristian Thulesen Dahl, der ikke »kan se hvorfor« det skulle være tilfældet.

»Kampen handler om at vinde mere selvbestemmelse tilbage,« siger han og tilføjer:

»Danmark skal ikke komme ind til kernen, men derimod varigt være i udkanten,« siger Thulesen Dahl, mens Venstre svarer igen:

»I Venstre er vi ikke skeptiske overfor EU-samarbejdet. Der er ting, som EU skal blande sig i, og ting, som EU ikke skal blande sig i. Sådan ser vi også på Folketinget. At der er politiske uenigheder i Folketinget betyder heller ikke, at vi er skeptiske overfor Folketinget,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Dansk Folkeparti vil i regering efter næste valg

Adspurgt om mulighederne for regeringssamarbejde med Dansk Folkeparti svarer han:

»Det er over min lønramme at svare på, hvem der skal deltage i regeringer. Men det er naturligt, at politiske partier har uenigheder,« siger Ellemann-Jensen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Grænser virker, når man håndhæver dem

Morten Uhrskov Jensen
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte.

Blog: Er det manipulation eller acceptabel journalistik?

Lars Boje Mathiesen
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast.

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Biler
Medvind til Subaru: Mærket, der var SUV før alle andre blev det
Den nye Subaru XV er blevet mere civiliseret, uden at det går ud over mærkets dna. Boxermotoren med CVT-gearkasse kræver dog tilvænning og gør bilen uharmonisk. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her