12 skarpe til Kristian Thulesen Dahl

DF's formand har meldt ud, at partiet vil i regering efter næste valg. Men på hvilke præmisser?

Dansk Folkeparti har nu officielt fået smag for ministerposter. DF-formand Kristian Thulesen Dahl har lørdag meddelt, at partiet er klar til at gå i regering efter det næste valg.

Her er 12 skarpe med formanden for blå bloks største parti.

Spørgsmål: Har du fået for lidt ud af den femtedel af stemmerne, som DF fik ved valget i 2015?

- Jeg har fået det ud af det, som vi kunne få ud af det under de vilkår, der var. Jeg havde for et år siden, da vi forhandlede regeringsgrundlag, gerne set, at det var gået på en anden måde.

- Jeg havde gerne set, at vi kunne have haft et ligeværdigt forhold (Venstre og DF, red.), men min konstatering var, at det var ikke et ligeværdigt forhold.

- Jeg kunne ikke engang få en fælles forståelse af, at der i et regeringsgrundlag skulle stå, at vi skulle have grænsekontrol.

- Vi har siden hen fået meget ud af vores politik. Vi har lavet udlændingepolitik uden om Venstre for at presse stramninger igennem.

Spørgsmål: Vil DF få mere indflydelse i en regering?

- Ja, efter et folketingsvalg. De andre partier bliver nødt til at give de danskere, som har stemt på os, en større indrømmelse end tilfældet var sidste gang.

Spørgsmål: Kan du ikke skære helt ud i pap, hvordan en regering med DF skal se ud?

- Det kommer an på, hvordan Folketinget bliver sammensat. Hvis vi fastholder en tilslutning på dette niveau, altså cirka hver femte vælger, og indgår i et flertal efter næste valg, så er det naturligt for os at gå i regering.

Spørgsmål: Hvad hvis DF er større end Venstre igen efter næste valg? Hvordan skal DF positionere sig i en regering? Er det med dig som statsminister?

- Det er ikke det, som det handler om. Det handler om den politiske indflydelse.

Spørgsmål: Er det ikke en defensiv udmelding? Hvis man er det største parti i en regering, skal man så ikke gå efter statsministerposten?

- Jeg synes ikke, det er en defensiv udmelding. Jeg synes, det er en offensiv udmelding.

Spørgsmål: Hænger det sammen med, at jeres bagland presser på for, at I skal gå i regering?

- Baglandet har været meget forstående over for den beslutning, vi traf for et år siden. Mange i vores bagland så gerne, at vi havde endnu mere indflydelse, og det bruger jeg som brændstof for vores motor.

- Det er et udtryk for, at de gerne vil have, at vi sætter os mere klart igennem. Det kvitterer jeg positivt for, og jeg håber, at baglandet vil se positivt på den melding, jeg nu er kommet med.

Spørgsmål: Hvorfor skulle statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ændre taktik over for dig efter et valg, selv om DF får det samme antal stemmer?

- Nu har han lidt tid til at vænne sig til tanken. Vi må se, hvordan valget ender. Men jeg tror, at det er en given ting, at Lars Løkke - som har stor erfaring i dansk politik - kan se, at et parti, som får så stor opbakning igen, også skal være ordentlig repræsenteret i et regeringssamarbejde.

Spørgsmål: Betyder det her en mere ansvarlig linje, hvor internationale konventioner for eksempel ikke tilsidesættes?

- Det her ændrer ikke DF's politik. Det her handler ene og alene om, hvordan vi placerer os på Christiansborg for at få mest mulig af vores politik gennemført.

Spørgsmål: Hvordan kan DF danne regering med Venstre, når I også ser meget forskelligt på EU- og skattespørgsmål?

- Vi går til valg som forskellige partier og må finde løsninger på de spørgsmål, vi er uenige om. I 2015 var der ikke appetit for at få DF i regering og give os vores andel af indflydelse i et regeringsgrundlag.

Spørgsmål: Hvilke ministerposter er mest interessante for jer? Hvilken ministerpost ville DF's vælgere få mest gavn af dine evner på?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Det aner jeg ikke. Jeg har ikke spekuleret på det. Ministerposterne kommer i anden række. Jeg ved, vi er anderledes, hvad det angår, men det holder jeg fast i.

Spørgsmål: Du skal vel have en tung ministerpost?

- Mit budskab er, at DF er et parti, som er klar til at tage regeringsansvar. Vi skal nok få løst de der personspørgsmål efterfølgende, hvis vi får opbakning fra danskerne.

Spørgsmål: Er din udmelding et udtryk for, at Lars Løkke med sine kun 34 mandater har det lidt vanskeligt til tider?

- Dette er en refleksion over, hvordan DF tjener sine vælgere bedst. Ser man på det seneste år, er det klart, at der har været nogle rodede forløb, hvor det hele ikke ser skønt ud.

- Det er heller ikke sådan, at vi fire borgerlige partier lige sætter os sammen i et lokale og finder frem til løsninger for alle samfundets problemer. Der er uenighederne ret store.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.