Brugerbetaling spænder ben for nye sygeplejersker

Selv om de gerne vil betale selv, kan personer, der allerede har en videregående uddannelse, ikke få mulighed for at læse til sygeplejerske.

Artiklens øverste billede
Karsten Nilsson, sygeplejerske på Bornholm Hospital, tager blodtrykket på Roland Borgen, der er indlagt på hjerteafdelingen. Foto: Mathias Svold

Klokken er tre om natten, og den daglige støj på gangene er for længst ebbet ud på det lille hospital i Rønne. På 1. sal sidder Karsten Nilsson i sin hvide kittel foran computerskærmen og holder øje med patienternes hjerterytmer.

Den 41-årige sygeplejerske har arbejdet på Bornholms Hospital siden 2009. Med en bachelor i portugisisk og litteratur i bagagen blev han fire år forinden én af de omkring 2.500 personer, der hvert år begynder på en videregående uddannelse med en anden uddannelse på cv’et.

Men dobbeltuddannelserne bliver fortid, når en ny aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne træder i kraft i sommeren 2017. Aftalen, det såkaldte uddannelsesloft, vil nemlig sætte en stopper for, at studerende læser to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau på statens regning. Uddannelsesloftet skal indbringe de 300 mio. kr., som regeringen mangler for at kunne finansiere en dagpengereform.

Hjemme i Hasle er Karsten Nilsson glad for, at han har nået at skifte karrierekurs, inden aftalen bliver en realitet. Ellers ville han slet ikke kunne sidde i sin kittel denne juninat. Sygeplejerskeuddannelsen er nemlig en af de uddannelser, der ikke udbydes som betalingsuddannelse. Det ville simpelthen være for besværligt at udbyde uddannelsen på den måde, forklarer Aase Lydiksen, direktør for sundhedsuddannelserne ved VIA University College.

»Udfordringen er, at vi skal have nogle aftaler med vores samarbejdspartnere om praktikpladser – og det er både regionerne, kommunerne, klinikker og privatpraktiserende læger. For overhovedet at starte en uddannelse skal vi have en aftale om praktikforløbene på plads, og vi kan simpelthen ikke få flere praktikforløb, end det som vi allerede er dimensioneret til,« siger hun.

Uddannelsesloftet vil derfor ifølge VIA University College og Dansk Sygeplejeråd gøre det umuligt at uddanne sig til sygeplejerske, hvis man allerede har færdiggjort en videregående uddannelse. Også selv om man er villig til at betale de 231.900 kr. som den 3,5 år lange uddannelse koster.

Vi synes, at det er dumt at vælge sådan en løsning i et land, hvor vi altid har påberåbt os, at uddannelse er vores råstof, som vi skal gøre os kendt for i hele verden.

Grethe Christensen, , formand for Dansk Sygeplejeråd

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grethe Christensen stiller sig uforstående over for, hvad aftalen skal gøre godt for og kalder uddannelsesloftet »urimeligt« og »upassende«.

»Vi synes, at det er dumt at vælge sådan en løsning i et land, hvor vi altid har påberåbt os, at uddannelse er vores råstof, som vi skal gøre os kendt for i hele verden. Det bremser vi ved ikke at give folk mulighed for at tage en anden uddannelse og komme videre i livet, hvis de i første omgang har uddannet sig i et felt, hvor de ikke kan finde job, eller hvor de oplever, at faget slet ikke er dem alligevel,« siger Grethe Christensen.

Mellem 3 og 4 pct. af de studerende på landets sygeplejerskeuddannelser har allerede en anden videregående uddannelse, hvilket svarer til omkring 100 personer på hver årgang, oplyser Dansk Sygeplejeråd. Og det skal der være plads til, mener Grethe Christensen.

»Man tager drømmene fra de unge ved at sige, at de skal vælge rigtigt første gang,« siger hun.

En kortsigtet løsning

Beskæftigelsesordfører for De Radikale Sofie Carsten Nielsen beskriver den nye aftale som »at tisse i bukserne«. At tage pengene fra uddannelsesområdet er nemlig langt fra noget, som De Radikale bifalder.

»Vi mener, at det er den dummeste finansiering, som man kan finde på. Nu skal man finde de her penge, og så tager man dem fra mennesker, der faktisk prøver at give sig selv flere muligheder og prøver at komme i beskæftigelse og få andre job. Det er da helt hul i hovedet,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Også SF er skeptisk over for aftalen.

»Hele tiltaget er bare problematisk, og det viser, at man fuldstændig uden hensyn til vores uddannelsessektor bare vælger at spare penge,« siger Jacob Mark, uddannelsesordfører for SF, der påpeger, at aftalen er problematisk i forhold til at skaffe kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.

»Vi mangler lærere, dygtige håndværkere og bygningskonstruktører. Derfor er det et kæmpe problem at lave en aftale, der forhindrer folk i at læse videre,« siger han.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs, der onsdag redegjorde for den omdiskuterede aftale under et hastesamråd indkaldt af SF og Enhedslisten, kalder derimod aftalen for »fornuftig«.

»Nøjagtigt som på alle andre områder handler det her om, at den offentlige sektor skal gå længere på literen. Så det er udtryk for en effektiv brug af vores fælles skattekroner.«

At uddannelsesloftet fuldstændigt udelukker personer, der har en anden videregående uddannelse på CV’et, fra at uddanne sig til sygeplejersker, er ikke noget, som regeringen og aftalepartnerne har taget stilling til, fortæller uddannelsesministeren.

»Det er ikke en del af aftalen her,« siger hun og understreger desuden, at hun ikke ønsker at udtale sig om, hvorvidt sygeplejerskeuddannelsen kan blive undtaget fra uddannelsesloftet.

»Jeg er meget optaget af, at vi får skabt et bedre match mellem uddannelse og job, og derfor vil jeg rigtig gerne drøfte med partier, om der er en række uddannelser, hvor vi kan se, at der er et behov på arbejdsmarkedet, som vi skal undtage,« siger hun.

Samtidig påpeger ministeren, at hun lægger op til at lave undtagelser, som giver personer med helbredsmæssige udfordringer ved deres nuværende uddannelse mulighed for at skifte spor.

Politiskolen er foreløbig den eneste uddannelse, der er undtaget reglen. Dette skyldes, at Politiskolen hører under Justitsministeriets ressort og ikke Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.