Her er de seks "fejl" i Løkkes hus

Danmark er et smukt hus, men der er stadig fejl i tilstandsrapporten, sagde statsministeren i sin tale ved Folkemødet.

Paraplyerne var fundet frem og gummistøvlerne sjabbede i det våde græs foran hovedscenen på Folkemødet i Allinge, da statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag eftermiddag holdt sin tale.

Og måske havde Løkke ladet sig inspirere af gråvejret, da han skulle nedfælde sit budskabet til folket.

For ganske vist beskrev han Danmark som et smukt hus med en god beliggenhed, men ikke et hus uden fejl i tilstandsrapporten:

»I regeringen har vi brugt foråret på at få udarbejdet en tilstandsrapport på vores fælles hus Danmark. Det betyder, at vi nu ved, hvor K2’erne og K3’erne er,« sagde Løkke og gav sig til at identificere de seks problemer.

De lød:

  • Vi er ikke gode nok til at skabe vækst og arbejdspladser. Og når vi arbejder, er vi ikke produktive nok. Produktiviteten i Danmark vokser langsommere end i næsten alle andre lande.
  • Balancen mellem dem, der forsørges af det offentlige, og dem, der arbejder, er for skæv.
  • De offentlige finanser er under pres blandt andet på grund af lave indtægter fra Nordsøolien.
  • Vi står midt i en flygtninge- og migrantkrise, som ikke er set mage siden 2. verdenskrig.
  • Kernevelfærden er stadig ikke god nok.
  • Og endelig er ejendomsvurderingerne for upræcise, og der er uro om, hvordan vi skal betale energi-regningen.

Det er tilstandsrapporten på det danske hus, opsummerede statsministeren og fortsatte sin ejendomsmægler-sammenligning:

»Kan man blive ved med at bo i huset, hvis vi ikke vedligeholder det? Ja, i hvert fald i en tid. Men det bliver surt at bo der i fremtiden. Med afskallet tapet, gryder til at fange regndråberne på gulvet, der har slået sig, træk fra det knuste vindue og fugt fra det dryppende vandrør i kælderen,« sagde han og bebudede, at vedligeholdelsesarbejdet begynder straks efter sommerferien.

Her vil regeringen præsentere sin økonomiske 2025-plan, der blandt andet skal skabe råderum til skattelettelser.

»En plan for det næste årti, hvor vi giver vores bud på, hvordan vi får det danske hus til at stå smukkere og mere solidt end før,« sagde Løkke foran det menneskelige paraply-hav.

Hans tale indeholdt ikke deciderede nyheder, men var en gennemgang af regeringens bedrifter det seneste år og ikke mindst et kig frem mod dét Danmark, som Lars Løkke Rasmussen ønsker at efterlade til sine børn og børnebørn.

I morgen, lørdag, kan hans regering fejre etårsdagen for valgsejren ved folketingsvalget 18. juni sidste år. Venstre-ministrene må dog vente lidt endnu med det egentlige étårsjubilæum, da regeringen først tiltrådte 28. juni.

I øjeblikket ligger Venstre historisk lavt i meningsmålingerne, og ifølge den seneste Wilke-måling for Jyllands-Posten vil kun 16,5 procent af vælgerne sætte kryds ved Danmarks Liberale Parti. Det er et resultat, som ikke er set ringere siden folketingsvalget i 1990.

Løkke er dog fortrøstningsfuld:

»Det er med vejrudsigter, som med meningsmålinger - det er ikke altid, de holder vand, og på et tidspunkt skinner solen igen,« sagde Løkke og smed sin medbragte Venstre-paraply fra sig på scenen.

Han understregede samtidig, at politik er for vigtigt til kun at handle om magtkampe og forsøget på at kapre stemmer:

»Politik må ikke kun handle om hvem der vinder næste valg. Politik kan ikke koges ned til at genere færrest mulige mennesker med stemmeret i et forfængeligt håb om, at man så bliver valgt med flotte stemmetal næste gang. Det handler om at løfte sit ansvar – gøre sin pligt – sige tingene som de er,« sagde statsministeren.

Mens han talte kunne hans smalle etpartiregering se tilbage på et turbulent politisk år, hvor flertallet i Folketinget flere gange er gået op imod Venstre og hvor flere vigtige reformforhandlinger er blevet udskudt til efteråret.

Til gengæld kan regeringen bryste sig af at have indgået aftaler med alle Folketingets partier og dermed brudt tidligere tiders fastlåste blokpolitik.

Blandt regeringens bedrifter fremhævede Løkke blandt meget andet, loftet over kontanthjælpen, genoplivningen af trepartsforhandlingerne, sænkningen af skatter og afgifter og de mange stramninger på flygtninge- og udlændingeområdet, som er blevet vedtaget siden sidste sommer.

»Til efteråret følger vi op med skattelettelser i særlig grad målrettet folk med lave arbejdsindkomster,« bebudede han.

I det nye folketingsår venter nemlig skatteforhandlinger, hvor Liberal Alliance og De Konservative vil have markante sænkelser af topskatten – LA har endda truet med at vælte regeringen, hvis ikke det sker, men Dansk Folkeparti afviser.

Tillykke til Lars Løkke: "Køb nogle flere sko, man kan aldrig få nok"

Regeringen skal også forsøge at lande en aftale om at afskaffe PSO-afgiften, men den planlagte skattestigning, der skulle betale for afskaffelsen, er blevet fejet af bordet af Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Dermed er det endnu uafklaret, hvordan PSO-regningen skal betales.

I efteråret venter også de årlige finanslovsforhandlinger og arbejdet med at få en parallelaftale på plads med EU, så Danmark kan forblive i Europol.

Med andre ord bliver der rigeligt at tage fat på for Løkke og co. efter sommerferien.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.