Løkke nedtoner behov for ændring af konventioner

Løkke mener der igen er kontrol med indvandringen efter udlændingestramninger og EU-aftaler.

Artiklens øverste billede
- Jeg vil sige, at lige nu og her er tingene under kontrol. Det er ingen garanti for, at det forbliver sådan, og derfor holder vi også skarpt opsyn, siger Lars Løkke Rasmussen. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Da flygtninge- og migrantkrisen var på sit højeste, åbnede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsigtigt for, at det kunne komme på tale at "justere spillereglerne".

Underforstået de konventioner, som gør det muligt at rejse fra eksempelvis Syrien og gennem flere sikre lande for at bede om asyl i Danmark.

Efter et forår, hvor især Østrig har spillet en central rolle i at lukke ruten gennem det vestlige Balkan, og EU har indgået en aftale med Tyrkiet, nedtoner Løkke dog behovet.

Ifølge Løkke har Danmark styr på tilstrømningen:

- Jeg vil sige, at lige nu og her er tingene under kontrol. Det er ingen garanti for, at det forbliver sådan, og derfor holder vi også skarpt opsyn, siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Det lyder som om en justering af konventioner rykker længere væk?

- Det er bare sådan noget metodesnak. For mig er det afgørende, at vi kan styre indvandringen til Danmark.

- Det kunne vi ikke i en periode. Det kunne vi ikke i 2014. Det kunne vi ikke i 2015, fordi det helt åbenlyst var sådan, at andre lande i Europa ikke efterlevede deres forpligtelser.

- Nu er vi i en situation, hvor det er lykkedes at råbe Europa op på, at man er nødt til at tage det her alvorligt. Det er en kæmpe forandring på ret få måneder, som jeg blandt andet mener er Danmarks fortjeneste.

- Da vi sad ved de allerførste møder, efter der var gået hul på Europa, var det entydige fokus hos mange regeringsledere på, hvordan vi skal fordele byrden imellem os.

- Der har jeg og andre insisteret på, at det er en skæv debat. Vi er simpelthen nødt til at starte med at få kontrol med vores egen grænse. Det er der jo rykket på. Det er det, der gør, at tallene er faldet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener også, at regeringens udlændingestramninger har virket ved at gøre Danmark mindre attraktiv som destination, så flere har valgt vores nabolande i stedet.

Arbejdet er dog ikke gjort færdigt, siger Løkke, som varsler flere hjemsendelser af personer, der har fået afslag på asyl:

- Udviklingsbistanden skal gøres mere afhængig af hjemsendelsesaftaler. Det arbejder udenrigsminister Kristian Jensen benhårdt på, siger Løkke.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.