Forsker efter Bødskov-overfald: Vi har nogle politikere, der er ganske provokerende på Facebook

Flere politikere kæder forrået tone på sociale medier sammen med overfald på tidligere justitsminister. »Hvis politikerne vil have en bedre debat på Facebook, skal de også selv gå forrest,« mener forskere.

Artiklens øverste billede
Tirsdag aften blev den tidligere justitsminister Morten Bødskov overfaldet af en hætteklædt mand under et fodboldarrangement på Islands Brygge. Foto: Philip Davali.

Der er en grov og forrået tone på de sociale medier, og der er kommet en kortere afstand fra ord til overfald.

Det mener flere politikere, efter at den socialdemokratiske erhvervsordfører og tidligere justitsminister Morten Bødskov tirsdag blev slået ned, da folketingsmedlemmet befandt sig til et fodboldarrangement på Islands Brygge.

»På de sociale medier har man ret til at råbe og skrige og sige alt. Det er den rene slam. Men hvis man så møder den person, man har svinet til, i virkeligheden, så kan det jo godt være, at alle tingene dukker op igen,« siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) tirsdag til Jyllands-Posten.

Også Søren Pind og integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg har onsdag taget afstand fra overfaldet på Morten Bødskov, og langer ligesom Pia Kjærsgaard ud efter debattonen på de sociale medier.

»Jeg oplever selv en forråelse i debatten på for eksempel internettet, på Facebook og andre steder,« siger Inger Støjberg til Ritzau.

Mads Kæmsgaard Eberholst, medieforsker og lektor på Roskilde Universitet, er enig i, at der til tider eksisterer en hadsk debat mellem politikere og vælgere på de sociale medier, men mener ikke, at den resulterer i mere vold mod eksempelvis politikere.

»Man kan ikke bare paralleloverføre en hadsk samtale på de sociale medier til noget, der bliver til decideret hadsudgydelse og vold, for det er der endnu ikke nogen beviser på. Anders Fogh Rasmussen fik også kastet rød maling i hovedet før de sociale medier kom frem,« siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Han mener at politikerne bærer et stort ansvar for den debat, der opstår i et kommentarfelt, hvis en politiker udtrykker sig »unuanceret«.

»Jeg synes helt klart, at politikere har en tendens til at være meget hurtige og unuancerede på de sociale medier. Inger Støjberg er et ganske glimrende eksempel på en, som både kan være meget nuanceret og i princippet have en god kommunikation på Facebook og andre gange blive fuldstændig unuanceret,« siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Han bakkes op af Jakob Linaa Jensen, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og forsker i politikeres brug af sociale medier. Han mener, at de nogen gange selv lægger op til »et lag verbale tæsk«.

»Vi har nogle politikere, der er ganske provokerende på Facebook, og som kommer med deres uforbeholdne meninger. Det betyder også, at de får igen af samme skuffe,« siger Jakob Linaa Jensen.

Den til tider harske tone på de sociale medier er heller ikke gået ubemærket hen hos statsminister Lars Løkke Rasmussen. I en alternativ nytårstale i begyndelsen af året opfordrede han danskerne til at holde en god tone på sociale medier.

»Hvis vi mister evne til at tale sammen på kryds og tværs i samfundet, så mister vi noget meget dansk. Hvis jeg skal sige det lidt højstemt, så mister vi det særlige ved vores demokrati. Det må ikke ske,« sagde han dengang.

Og netop politikerne mener Mads Kæmsgaard Eberholst har muligheden for at skabe et bedre klima for en god og sober debat på Facebook.

»Hvis de vil have en god debattone, så skal de også gå forrest, for politikerne har den største megafon her,« siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Jakob Linaa Jensen er enig og tillægger det stor betydning, at politikerne motiverer til bedre debatkultur.

»Politikerne har et kæmpe ansvar for det her. Det er vigtigt, når Lars Løkke og andre politikere appellerer til, at man skal tale ordentligt på de sociale medier,« siger Jakob Linaa Jensen.

Han tilføjer, at problemet ikke alene løses gennem en opfordring til bedre dialog på de sociale medier.

»Det hele starter med opdragelsen. Hvis man finder på at skrive noget grimt på sociale medier, så er det fordi man har tankerne i hovedet. Det ikke noget, der kommer fra de sociale medier,« siger Jakob Linaa Jensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.