Søren Pind vil sætte ind mod ekstremisme på internettet

Justitsminister Søren Pind præsenterer udspil, der skal imødegå ekstremisme online. Grænsen mellem retsstat og politistat udviskes, lyder kritik.

Artiklens øverste billede
Konkret foreslås det at straffe personer, der deler ekstremistisk materiale »groft uagtsomt«, dvs. også selv om det ikke kan bevises, at personen havde til hensigt, at det skulle bruges i terrorsammenhæng, sådan som straffeloven kræver i dag. Storbritannien har sådan et forbud, som f.eks. har udløst en dom for at udsende links til videooptagelser af halshugninger. Foto: Lars Krabbe

Det skal være nemmere at dømme folk, der spreder terrorpropaganda, hjemmesider skal kunne blokeres, og så skal et »digitalt agentkorps« på sociale medier svare igen på ekstreme budskaber.

Det er tre hovedpunkter i et oplæg fra justitsminister Søren Pind, der vil indkalde Folketingets partier til at forhandle om radikalisering.

»Det er sindssygt vigtigt, at vi viser, at demokratiet faktisk har handlemuligheder, i en tid hvor islamismen udfordrer os, på samme måde som kommunismen og nazismen gjorde,« siger han.

Konkret foreslås det at straffe personer, der deler ekstremistisk materiale »groft uagtsomt«, dvs. også selv om det ikke kan bevises, at personen havde til hensigt, at det skulle bruges i terrorsammenhæng, sådan som straffeloven kræver i dag. Storbritannien har sådan et forbud, som f.eks. har udløst en dom for at udsende links til videooptagelser af halshugninger.

Et andet forslag går på at få internetudbydere til at blokere hjemmesider med ekstremistisk indhold, sådan som det sker i dag, når Red Barnet og Rigspolitiet anmoder om at få lukket adgangen til sider med børneporno.

Desuden påtænker regeringen at sætte »digitale påvirkningsagenter« til at svare igen på yderligtgående budskaber på nettet.

»De skal lede folk på rette spor,« siger Søren Pind.

Indgreb i frihedsrettigheder

Dansk Folkeparti bakker op.

»Det lyder som sød musik i mine ører. Alt, der kan gøre livet besværligt for ekstremister, vil vi gerne drøfte og kigge på,« siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Også Socialdemokraterne er positivt stemt.

»Lige så vel som det har en konsekvens i den fysiske verden at sprede ulovlige budskaber, skal det også have konsekvenser på internettet,« siger retsordfører Trine Bramsen.

Enhedslisten kritiserer regeringen for at foretage et »indgreb i de grundlæggende frihedsrettigheder«. F.eks. når hjemmesider kan blokeres, uden at en dommer har vurderet sagen.

»Det overtræder en af grænserne, der går mellem en politistat og en retsstat,« siger retsordfører Pernille Skipper.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.