Regeringen sender gymnasierne på svær matematikopgave

Stor mangel på matematiklærere udfordrer regeringens plan om obligatorisk matematik på B-niveau i gymnasiet. Det bliver også svært for eleverne, der i forvejen dumper matematik i stor stil.

Artiklens øverste billede

Regnemetoderne skal være kreative, hvis gymnasierne fremover skal få tabellen med matematiklærere til at gå op.

Det kan nemlig få konsekvenser for gymnasierne og de kommende studenter, hvis regeringens plan om, at alle gymnasieelever skal have matematik på minimum B-niveau, bliver til virkelighed.


»Vores mangel på matematiklærere er i forvejen en kæmpe udfordring, og med endnu flere elever bliver det nærmest umuligt at opretholde kvaliteten med den nuværende lærerstand. Hvis matematik B bliver obligatorisk, kunne konsekvensen være, at vi får mindre tid til forberedelse. Men så bliver undervisningen også ringere,« siger Morten Olesen, formand for Matematiklærerforeningen.

»Allerede før vi snakker om obligatorisk Matematik B, ansætter flere gymnasier matematiklærere uden de formelle kvalifikationer. Så jeg ved virkelig ikke, hvor regeringen på kort så tid vil finde så mange nye matematiklærere,« siger han.

Hvis gymnasiereformen ender med obligatorisk matematik på B-niveau, vil det betyde, at ca. 25 pct. flere elever vil få matematik B på handelsgymnasiet (HHX), mens tallet er 14 pct. for det almene gymnasium (STX). Det viser de seneste tal fra Undervisningsministeriet.

Den sidste treårige, gymnasiale uddannelser, teknisk gymnasium (HTX), har allerede obligatorisk matematik på B-niveau.

Hos Matematiklærerforeningen tror man ikke på, at det er muligt at få alle gymnasieelever igennem B-niveauet.

»I forvejen på dumpeprocenten på Matematik B temmelig stor. Og man må formode, at de elever, der i dag vælger matematik på C-niveau, ikke interesserer sig for faget. Så enten får vi en voldsom høj dumpeprocent, eller så bliver B-niveauet udvandet så meget, at matematik B ikke længere giver de ønskede kompetencer,« siger Morten Olesen.

I 2015 var det næsten hver femte gymnasieelev (18 pct.), der endte med en dumpekarakter i skriftlig matematik på B-niveau.

Med gymnasiereformen vil regeringen alligevel indføre matematik B som et minimumskravet på alle studieretninger. Undtagelse er dog, at elever med tre fremmedsprog kan nøjes med C-niveau.

Argumentet fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby har lydt, at matematik er et krav på en stor portion videregående uddannelser, og derfor skal B-niveauet være obligatorisk for at hindre de mange suppleringskurser efter gymnasiet.
LIVE: Regeringen fremlægger udspil til gymnasiereform

Forskningschef på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Noemi Katznelson, er dog overbevist om, at obligatorisk matematik B vil få store konsekvenser for eleverne.

»Det er en skjult adgangsbegrænsning i reformudspillet, men det er virkelig noget, der kommer til at sortere groft i eleverne. Matematik er det fag, som volder flest problemer for eleverne, og det er ingen tvivl om, at vi vil se en stor dumpeprocent. Hvis eleverne dumper faget, kan de ikke bruge det til at søge videregående uddannelser, så det bliver en kæmpe opgave for gymnasierne at få eleverne igennem matematik B,« siger Noemi Katznelson.

Regeringen skriver i sit udspil til gymnasiereformen, at Matematik B skal nytænkes. Det foreligger dog ikke mere konkret, hvad nytænkningen indebærer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.