Politik

Regeringen sender gymnasierne på svær matematikopgave

Stor mangel på matematiklærere udfordrer regeringens plan om obligatorisk matematik på B-niveau i gymnasiet. Det bliver også svært for eleverne, der i forvejen dumper matematik i stor stil.

Arkivfoto: Ole Lind

Regnemetoderne skal være kreative, hvis gymnasierne fremover skal få tabellen med matematiklærere til at gå op.

Det kan nemlig få konsekvenser for gymnasierne og de kommende studenter, hvis regeringens plan om, at alle gymnasieelever skal have matematik på minimum B-niveau, bliver til virkelighed.

Gymnasiale fagniveauer
  • Fagniveauer på de gymnasiale uddannelser  er inddelt i A- B- og C-niveau.
  • Som hovedregel er forløber C-niveau over ét år, B-niveau over to år og A-niveau over tre år.
  • Som det ser ud i dag kan elever på det almene gymnasium (STX) og handelsgymnasiet (HHX) vælge studieretninger med matematik inden for alle tre fagniveau, mens teknik gymnasium (HTX) har obligatorisk matematik B. 
Gymnasierne mangler nemlig matematiklærere i forvejen, og med et krav om endnu mere matematik i gymnasiet, står de danske gymnasier over for store problemer, mener Matematiklærerforeningen.

Overblik: Sådan vil regeringen ændre gymnasiet

»Vores mangel på matematiklærere er i forvejen en kæmpe udfordring, og med endnu flere elever bliver det nærmest umuligt at opretholde kvaliteten med den nuværende lærerstand. Hvis matematik B bliver obligatorisk, kunne konsekvensen være, at vi får mindre tid til forberedelse. Men så bliver undervisningen også ringere,« siger Morten Olesen, formand for Matematiklærerforeningen.

»Allerede før vi snakker om obligatorisk Matematik B, ansætter flere gymnasier matematiklærere uden de formelle kvalifikationer. Så jeg ved virkelig ikke, hvor regeringen på kort så tid vil finde så mange nye matematiklærere,« siger han.

Hvis gymnasiereformen ender med obligatorisk matematik på B-niveau, vil det betyde, at ca. 25 pct. flere elever vil få matematik B på handelsgymnasiet (HHX), mens tallet er 14 pct. for det almene gymnasium (STX). Det viser de seneste tal fra Undervisningsministeriet.

Den sidste treårige, gymnasiale uddannelser, teknisk gymnasium (HTX), har allerede obligatorisk matematik på B-niveau.

Regeringen lægger op til en helt ny start i gymnasiet

Hos Matematiklærerforeningen tror man ikke på, at det er muligt at få alle gymnasieelever igennem B-niveauet.

»I forvejen på dumpeprocenten på Matematik B temmelig stor. Og man må formode, at de elever, der i dag vælger matematik på C-niveau, ikke interesserer sig for faget. Så enten får vi en voldsom høj dumpeprocent, eller så bliver B-niveauet udvandet så meget, at matematik B ikke længere giver de ønskede kompetencer,« siger Morten Olesen.

I 2015 var det næsten hver femte gymnasieelev (18 pct.), der endte med en dumpekarakter i skriftlig matematik på B-niveau.

Med gymnasiereformen vil regeringen alligevel indføre matematik B som et minimumskravet på alle studieretninger. Undtagelse er dog, at elever med tre fremmedsprog kan nøjes med C-niveau.

Argumentet fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby har lydt, at matematik er et krav på en stor portion videregående uddannelser, og derfor skal B-niveauet være obligatorisk for at hindre de mange suppleringskurser efter gymnasiet.

Forskningschef på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Noemi Katznelson, er dog overbevist om, at obligatorisk matematik B vil få store konsekvenser for eleverne.

»Det er en skjult adgangsbegrænsning i reformudspillet, men det er virkelig noget, der kommer til at sortere groft i eleverne. Matematik er det fag, som volder flest problemer for eleverne, og det er ingen tvivl om, at vi vil se en stor dumpeprocent. Hvis eleverne dumper faget, kan de ikke bruge det til at søge videregående uddannelser, så det bliver en kæmpe opgave for gymnasierne at få eleverne igennem matematik B,« siger Noemi Katznelson.

Regeringen skriver i sit udspil til gymnasiereformen, at Matematik B skal nytænkes. Det foreligger dog ikke mere konkret, hvad nytænkningen indebærer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her