DF til Løkke: Ignorer konventionsforpligtelser

Forslag: Indgreb mod radikalisering skal kun forholde sig til grundloven.

Artiklens øverste billede
»Vi foreslår en ramme om forhandlingerne, der betyder, at alle forslag, der ikke kolliderer med grundloven, er forslag, som vi som politikere seriøst skal overveje at føre ud i livet,« siger Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Lars Krabbe

Når partilederne efter påske på statsministerens opfordring sætter sig sammen for at finde nye redskaber til bekæmpelse af radikalisering og ekstremisme, skal Lars Løkke Rasmussen i første omgang se bort fra konventioner og internationale forpligtelser.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der ikke længere vil acceptere, at politiske forslag, der bunder i »sund fornuft«, bliver bremset af »tilfældige jurister fra centraladministrationen«.

»Vi foreslår en ramme om forhandlingerne, der betyder, at alle forslag, der ikke kolliderer med grundloven, er forslag, som vi som politikere seriøst skal overveje at føre ud i livet,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

»Konventioner og andre internationale aftaler er noget, et helt almindeligt flertal i Folketinget har påtaget sig som forpligtelse, og derfor kan et almindeligt flertal sige, at den forpligtelse vil vi ikke længere have. Vi bør skille tingene ad og ikke, som vi har gjort indtil nu, se dem i en sammenhæng.«

Statsborgerskab

Et forslag fra DF, som tidligere er blevet afvist med henvisning til konventionerne, er at tage statsborgerskabet fra Abu Bilal, imam i Grimhøjmoskeen.

»Hvis Folketinget kan give domstolene bemyndigelse til at fratage et statsborgerskab, burde Folketinget også selv kunne gøre det,« siger han.

DF forestiller sig, at politikerne i fællesskab finder et katalog af forslag, som holder sig inden for grundlovens rammer, og først når politikerne er nået til enighed, skal de enkelte forslag vurderes op imod f.eks. konventionen om statsløse, flygtningekonventionen eller den europæiske menneskerettighedskonvention.

Skulle et forslag ikke overholde de internationale forpligtelser, skal politikerne ifølge DF være villige til enten at risikere en sag ved de internationale domstole, forsøge at få ændret konventionen i fællesskab med andre lande, eller helt at udtræde af en konvention for bagefter at genindtræde med et forbehold.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser DF’s forslag:

»Det burde være en selvfølge for alle, at løsningsforslag, som vi drøfter, lever op til både grundloven og til Danmarks øvrige internationale forpligtelser. Vi er en retsstat, og det bliver rammen.«

Eva Ersbøll, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, mener, at politikerne kan udskyde konventionsvurderingen af enkelte forslag. Men hun ser ingen realisme i, at »Danmark bare lige kan få ændret forskellige konventioner«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen