Politik

Enhedslistens medlemmer vil have partiet opstillet til EU

Ifølge et flertal af Enhedslistens medlemmer skal Liste Ø selv stille op til Europa-Parlamentet næste gang, der er valg. Hidtil har Enhedslisten opfordret til at stemme på Folkebevægelsen mod EU.

Arkivfoto: Charlotte De La Fuente

Ved næste valg til Europa-Parlamentet i 2019 kan danskerne meget vel få mulighed for at sætte kryds ud for Enhedslisten.

Hidtil har Liste Ø ellers undladt at stille op til EP-valgene og i stedet opfordret sine vælgere til at stemme på kandidaterne fra Folkebevægelsen mod EU. Men den tid bør være slut nu, mener et flertal af Enhedslistens medlemmer.

Ved en urafstemning i partiet har 57 procent stemt for et forslag fra hovedbestyrelsen om, at Enhedslisten stiller selvstændigt op ved EU-parlamentsvalg.

Knap 35 procent ønsker at bevare den nuværende model, hvor Enhedslisten opstiller på Folkebevægelsens liste, og 8,1 procent af medlemmerne undlod at stemme.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen Mod EU blev valgt til Europa-Parlamentet i 2014 - blandt andet takket være stemmer fra Enhedslistens vælgere. Foto:_Sofia Busk
I forslaget begrundes ønsket om at stille op til EU-valg således:

»Vi ønsker, at Enhedslisten er repræsenteret i EU-parlamentet for at fremme en rød-grøn og socialistisk EU-kritik og EU-modstand. Samtidig ønsker vi at skabe en tæt sammenhæng mellem det politiske arbejde, der foregår i Danmark, og det politiske arbejde Enhedslisten vil kunne bidrage med og udføre i EU-parlamentet.«

Afstemningen er kun vejledende. Den endelige beslutning skal træffes på Enhedslistens årsmøde midt i maj.

Hvis det bliver et ja, risikerer Folkebevægelsen mod EU at blive skubbet ud af Europa-Parlamentet, fordi vælgerne flytter over til Enhedslisten. Ved europaparlamentsvalget i 2014 lykkedes det kun lige akkurat for Folkebevægelsen at kapre et EU-mandat. Folkebevægelsen fik 8,1 procent at stemmerne, og spidskandidaten Rina Ronja Kari (som selv er medlem af Enhedslisten) fik en plads i parlamentet.

Foretrukne kandidater

Enhedslistens medlemmer har også stemt om spidskandidater til næste folketingsvalg. De skal også formelt vælges på årsmødet til maj. Urafstemningens top 10 ser således ud:

 1. Pernille Skipper, 2.131 stemmer
 2. Stine Brix, 1.721
 3. Søren Søndergaard, 1.571
 4. Christian Juhl, 1.472
 5. Finn Sørensen, 1.442
 6. Nikolaj Villumsen, 1.363
 7. Maria Gjerding, 1.287
 8. Rosa Lund, 1.276
 9. Henning Hyllested, 1.156
 10. Rune Lund, 1.145

Se hele listen her.

Spørgsmålet om en EU-opstilling har da også i flere år været flittigt debatteret internt i Enhedslisten, og i 2013 blev hovedbestyrelsen stemt ned af medlemmerne på partiets årsmøde. Også i selve folketingsgruppen er der delte meninger om sagen.

På den ene side finder mand blandt andre finansordfører Pelle Dragsted (EL), som mener, at Enhedslisten skal spille en mere aktiv rolle i EU-politikken.

Og på den anden side står eksempelvis udviklingsordfører Christian Juhl (EL), som frygter, at Enhedslisten kan ende med at skubbe Folkebevægelsen ud af Parlamentet, hvilket ville føre til bevægelsens opløsning, ligesom det skete for JuniBevægelsen.

Til dagbladet Information sagde Christian Juhl i december:

»Vi kalder os et græsrodsparti, men det er at svigte græsrødderne, hvis vi selv stiller op, for en opstilling kan nemlig i værste fald tage livet af Folkebevægelsen. Og hvilken forskel kan Enhedslisten egentlig gøre? Nogen snakker om en socialistisk EU-modstand, men vi er fint dækket ind af den centrum-venstremodstand, som Folkebevægelsen laver, og vi har rigtig god mulighed for at præge denne modstand – hvis vi vil. Folkeafstemningen afslørede jo, at mange SF’ere, socialdemokrater, Radikale Venstre eller fra Alternativet trodsede deres partiers anbefaling om et ja. De skal have et sted at gå hen, for de stemmer ikke nødvendigvis på Enhedslisten, men på et tværpolitisk projekt som Folkebevægelsen.«

Enhedslistens medlemmer har også stemt om, hvem der skal væres partiets spidskandidater ved næste folketingsvalg. De mest populære kandidater blev i nævnt rækkefølge: Pernille Skipper, Stine Brix, Søren Søndergaard, Christian Juhl, Finn Sørensen og Nikolaj Villumsen.

Johanne Schmidt-Nielsen kan ikke genopstille ved næste valg på grund af Enhedslistens rotationsprincip.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her