Politik

Kristian Jensen i USA: Stor ros til dansk militærbidrag

Den danske udenrigsminister har onsdag været til møde med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Borgerkrigen i Syrien og kampen for at nedkæmpe Islamisk Stat (IS) var især på dagsordenen, da udenrigsminister Kristian Jensen (V) onsdag var på besøg hos den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i Washington.

Mødet på omkring en halv time forløb godt, lyder det fra Kristian Jensen.

Ifølge den danske udenrigsminister var der amerikansk ros og anerkendelse til det danske bidrag i kampen mod Islamisk Stat.

- Der var en stor anerkendelse fra amerikansk side af de væsentlige bidrag, Danmark leverer.

- Vi er det europæiske land, der leverer mest i forhold til indbyggertal i kampen for at bekæmpe Islamisk Stat, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Ritzau.

Fredag i sidste uge kunne Kristian Jensen meddele, at Danmark sender F-16-fly og specialstyrker i kamp mod Islamisk Stat, og at mandatet er udvidet til at tælle Syrien frem for kun Irak tidligere.

Kristian Jensen på USA-visit: Syrien skygger for Ukraine

Et bredt flertal i Folketinget bakker op om at sende danske F-16-fly og specialstyrker til både Irak og Syrien for at bekæmpe terrororganisationen.

Fra midten af 2016 vil der være omkring 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i de to nabolande.

Det er mere end en fordobling af den nuværende indsats i Irak, samtidig med at der altså også er opnået enighed om at udvide mandatet til at gælde Syrien.

USA har ifølge Kristian Jensen ikke efterspurgt yderligere dansk bidrag.

- USA har ikke noget yderligere ønske om, at vi kan bidrage mere i kampen mod Islamisk Stat.

- De anerkender, at vi løfter rigtig meget, eller som det siges med et amerikansk udtryk, at "we punch significantly above our weight" (Danmark bokser over sin egen vægtklasse, red.).

- Det er et udtryk for, at USA anerkender, at Danmark er et af de lande, som tager ansvar, også når det er svært i verden, siger Kristian Jensen.

I forbindelse med mødet har Kristian Jensen givet tilsagn om dansk støtte på 6,8 millioner kroner til en amerikanskledet minerydningsindsats i den irakiske by Ramadi, som er blevet befriet fra Islamisk Stat.

- Minerne dræber uskyldige, der vender tilbage. Derfor skal vi bidrage til at rydde minerne, så de irakere og syrere, der er flygtet fra Islamisk Stat, kan vende tilbage og ikke ender som permanente flygtninge, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her