Politik

S vil bruge flere penge på flygtninge, men kritiseres for at være uambitiøs

Mette Frederiksen vil sløjfe en sænkning af arveafgiften og sende 200 mio. kr. til nærområderne.

Efter at være vendt hjem fra et besøg i Jordan fremlægger partiformand Mette Frederiksen et forslag om at afsætte 200 mio. kr. ekstra i år. Det skal ske ved at sløjfe regeringens planlagte sænkning af arveafgiften ved generationsskifte i virksomheder. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Socialdemokraterne vil sende flere penge til flygtninge i områderne nær den syriske krig.

Efter at være vendt hjem fra et besøg i Jordan fremlægger partiformand Mette Frederiksen et forslag om at afsætte 200 mio. kr. ekstra i år. Det skal ske ved at sløjfe regeringens planlagte sænkning af arveafgiften ved generationsskifte i virksomheder.

»Vi vil bruge 200 mio. kr. ekstra – oven i de penge, der i forvejen er afsat,« siger S-formanden og forklarer, at verden ved at »sende flere penge sørger for, at færre flygter«.

Hun har tal, der viser, at pengene kan »brødføde 50.000 familier et år i lejrene« eller »give skolebøger og skoleremedier til 1,3 mio. børn«.

Frederiksen vil dog fortsat ikke sætte tal på, hvilket niveau udviklingsbistanden samlet set skulle have, hvis hun kunne bestemme. Før valget havde partiet en målsætning om at bruge 1 pct af BNP. Den ambition blev skrottet i valgkampen og er ikke erstattet af et nyt konkret tal.

»Det vil afhænge af situationen,« siger Frederiksen og henviser til de ukendte faktorer: økonomien og flygtningesituationen i fremtiden.

SF’s udviklingsordfører, Holger K. Nielsen, er enig i forslaget, men ønsker sig mere af oppositionslederen.

»Vi synes, at Socialdemokraterne burde være mere ambitiøse på udviklingsbistanden. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke holder fast i målet om 1 pct.,« siger han.

Den radikale leder, Morten Østergaard, erklærer sig »mere enig med den Mette Frederiksen, der vil øge bistanden i nærområderne, end med den Mette Frederiksen, der ikke vil fastholde vores gamle mål«.

Ifølge Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, er S-forslaget bare »tom snak«.

»Man prøver at slå politisk plat på de arme mennesker. Hvis S virkelig ville det her, ville de fremlægge et finanslovsforslag, hvor det var indregnet og finansieret, hvad de samlet set vil,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Flere muligheder for ophold til somaliere
Merethe Nord Philip, kontorchef, Udlændingestyreslsen
En læser, Poul Riisgaard, spørger 16/1, hvorfor en somalisk flygtning skal tjene mere end en offentligt ansat akademiker for ikke at miste sin opholdstilladelse.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Et kompromis mellem flygtningesynspunkter

Situationen omkring flygtninge med midlertidig opholdsstatus og deres adgang til at arbejde er tilsyneladende gået i hårdknude.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her