*

Politik

Kommuner: Umuligt at få alle flygtninge ud i virksomhederne

Kommunerne tror ikke på regeringens udspil om, at alle flygtninge skal ud i virksomhederne inden for to uger. Det kræver alternative løsninger, lyder det fra flere kommuner.

Regeringen forhandler i disse uger med både KL og arbejdsmarkedets parter om en løsning, hvor flygtninge kommer hurtigt ind på arbejdsmarkedet. Foto: Casper Holmenlund Christensen.

Det er drømmetænkning, når regeringen vil have alle flygtninge ud i virksomhederne efter blot 14 dage.

Det melder flere af de kommunerne, der står til at modtage flest flygtninge i 2016.

Regeringens ambition i topartsforhandlingerne med KL er, at alle flygtninge skal i job eller virksomhedspraktik inden for de første to uger efter ankomsten til Danmark.

Men den ambition er et stykke fra virkeligheden på jobcentrene, mener flere kommuner.

»Vi vil gøre alt for at få alle i virksomhedsrettede forløb, men det bliver nok umuligt. Derfor skal vi tænke alternativt, så de nytilkomne kommer i aktiveringsforløb, der giver mening for den enkelte,« siger rådmand for Familie og Beskæftigelse i Aalborg Kommune, Mai-Britt Iversen (S).

Professorer: Kommuner bliver redningsbåd i Løkkes flygtningejobplan

Med en forventet ankomst på 855 flygtninge i 2016 indtager Aalborg Kommune førstepladsen blandt kommunerne.

Hvis ikke det er muligt at oprette virksomhedsrettede forløb til alle flygtninge, skal den resterende gruppe aktiveres i andre tilbud, lyder det i regeringens oplæg til forhandlingerne med KL.

Det kan f.eks. være i nyttejob, hvor man skal rense stande, spritte dørhåndtag eller samle affald op i parker.

Men det får kritik med på vejen af rådmanden i Aalborg Kommune.

»Det dur ikke, at vi sender en stor gruppe flygtninge i nyttejob. For det første kan vi slet ikke oprette så mange nyttejob, der giver mening, og for det andet er nyttejob tiltænkt de stærke og jobparate ledige, der blot skal have et motivationsskub ud på arbejdsmarkedet. Vi skal finde langt bedre alternativer til de flygtninge, vi ikke får i virksomhedspraktik,« siger rådmanden.

Hun peger på en kombination mellem sprogundervisning og praktik på plejehjem eller børnehaver som en løsning.

KL: Det kræver jobåbninger at få flygtninge i job

Det forventes, at kommunerne modtager 17.000 asylansøgere i 2016. Og det er bl.a. dem, der er i centrum i trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedet parter. Målet er, at arbejdsgiverne skal åbne for job og praktikpladser for de mange flygtninge. Derfra er det kommunernes opgave at få de nytilkomne placeret i virksomhederne.

Men regeringen glemmer, at kommunerne allerede står med en kø af ledige, der ikke er placeret i virksomhedspraktik, mener formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Viborg Kommune, Søren Gytz Olesen (SF).

»I Viborg Kommune står vi allerede med 2.000 ledige unge, som vi kæmper med at få i virksomhedspraktik. Vi vil gøre alt for at integrere flygtninge på arbejdsmarkedet, men det ligner en umuligt opgave, hvis deadline er to uger. Og det giver ikke mening at opfinde en masse nyttejob til dem, der ikke kommer ud i virksomhederne, siger Søren Gytz Olesen.I Randers Kommune stiller man sig ligeledes skeptisk over for kravet om virksomhedsrettet indsats inden for to uger.

»Det virker som en urealistisk Christiansborg-drøm, at flygtninge skal i job eller praktik efter kun to uger. Det kan give bagslag for samarbejdet med virksomhederne, hvis flygtningene næsten kommer i det tøj, de flygtede i,« siger formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune, Christian Boldsen (V).

Nyttejobordningen blev indført med kontanthjælpsreformen i 2013, men har siden modtaget kritik for ikke at bringe ledige tættere på arbejdsmarkedet sammenlignet med forløb i virksomheder.

Fakta: Kommuner i top og bund til at få flygtninge i job

I Esbjerg Kommune, der skal tage imod 411 nye asylansøgere i 2016, erkender man, at planen kræver nye metoder for at få alle i aktivering.

»Det virker usandsynligt, at alle flygtninge kommer ud i virksomhederne med det samme. Derfor skal vi tænke i nye baner for at finde et meningsfuldt forløb til de resterende. Det kan være samarbejde med foreningslivet eller socialøkonomiske virksomheder. Det giver i hvert fald ikke mening at oprette så mange nye nyttejob,« siger borgmester i Esbjerg, Johnny Søtrup (V).

Lars Løkke Rasmussen har bebudet, at regeringen sender en bonus på 25.000 kr. til kommunerne for hver flygtning, der kommer i job.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her