*

Politik

Danske Regioner: Patienter skal have større råderet over deres journal

Regionerne ønsker at ændre sundhedsloven og f.eks. lade digitale fuldmagter sikre, at patienter kan lade andre læger kigge i deres journaler.

Foto: Jens Dresling

Det haster med at få ændret sundhedsloven, så patienter selv kan bestemme, hvem de vil vise deres patientjournal til.

Sådan lyder det fra Danske Regioner, der nu vil indkalde Sundhedsministeriet til et møde for at præsentere et udspil og få sat skub i lovændringen.

”Det er forkert, at patienten ikke kan give en anden læge end den behandlende læge adgang til sine journaloplysninger, hvis patienten f.eks ønsker at få nye øjne på sin behandlingsplan. Derfor bør sundhedslovens bestemmelser om patientjournaler ændres, så patienten har større råderet over sine egne journaloplysninger,” siger Ulla Astman (S), regionsrådsformand og formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Hun fastslår samtidig, at en patient også bør kunne give en privatpraktiserende speciallæge, som man er i behandling hos, adgang til sin patientjournal, så vedkommende f.eks. kan se relevante røntgenbilleder, scanningsresultater etc. Det er i dag ikke muligt for privatpraktiserende speciallæger, fordi loven kun tillader den behandlende læge i det offentlige sundhedssystem at kigge i patienternes elektroniske journaler i det såkaldte EPJ-system.

Som Jyllands-Posten i weekenden beskrev, er patienter, der ønsker, at private speciallæger skal kigge i journalen og se f.eks. scanningsbilleder, henvist til at søge aktindsigt i sin egen sygehusjournal og vente op til syv arbejdsdage på at få et papirprint tilsendt med posten.

Speciallæge i reumatologi, Kaare Mai, beskrev forleden i Jyllands-Posten, at han ikke kan få adgang til det elektroniske journalsystem for at se f.eks. scanningsbilleder eller røntgenbilleder af de patienter, han har i behandling. TYCHO GREGERS
”Den måde, det foregår på i dag, virker oldnordisk. Det virker jo meget systemtænkende, at man som patient skal bede om aktindsigt for at få adgang til egne journaloplysninger. Det vil vi gøre op med. Man bør indføre en form for digital fuldmagt, så patientens adgang til egne data lettes,” mener Ulla Astman.

Hun afviser, at problemerne kan løses ved at regionerne administrerer mere lempeligt.

”Så ville vi få problemer med Datatilsynet. De ville komme efter os. Det er loven, man skal kigge på. Vi kan ikke agere lempeligt, for vi bliver nødt til at følge lovens bogstav og agere efter de regler, der nu engang er,” siger Ulla Astman, som nu indkalder ministeriet til drøftelser. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) udtalte til Jyllands-Posten forleden, at hun ikke vil afvise, at reglerne skal ændres.

Journalregler forringer patienternes behandling

”I stedet for at vente på, at ministeriet får tiden til det, tager vi nu teten og inviterer til et møde, hvor vi fremlægger vores forslag på en løsning.  Vores interesse er at hjælpe patienterne.”

Men er du omvendt ikke bange for at gøre journalerne for åbne og lade for mange få adgang til patienternes fortrolige oplysninger?

”Nej for det er jo ikke en ladeport, vi vil åbne op for. Det skal stadig være sådan, at kun den behandlende læge har adgang til en indlagt patients journal. Og når andre eksterne behandlere skal have lov til at kigge i journalen, skal det ske efter tilladelse fra patienten. På den måde bliver patienten herre over sine egne data. Det skal ikke være en bred fuldmagt,” siger Ulla Astman.

Hun peger på, at patienter, som skal tage stilling til komplicerede behandlingstilbud, kan have behov for at få en anden læge eller sundhedsperson til at rådgive sig.

”Det kan for eksempel handle om at man skal beslutte om man skal gennemgå en rygoperation eller forsøge at træne problemerne væk, eller om man skal tage imod livsforlængende behandling selv om der er mange bivirkninger,” siger Ulla Astman.

Ifølge Danske Regioner skal regelændringerne "gælde begge veje”. Privatpraktiserende læger bør have adgang til relevante journaloplysninger om de patienter, de har i behandling, men sygehuslægerne skal omvendt også kunne se journaloplysninger fra speciallægerne. Det kan de ikke i dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Finder to ansatte i politiet selv på at tage Tibet-flag fra demonstranter?

Rune Lund
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar.

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her