*

Politik

Venstre-ordførers smykke-garanti på CNN vækker undren

»Vi kommer ikke til at tage smykker fra folk,« sagde Jakob Ellemann-Jensen på CNN. Men regeringens lovforsalg gør det stadig muligt.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen var klar i mælet, da han torsdag aften var direkte igennem på den verdensomspændende, amerikanske tv-station CNN:

»Nej, vi kommer ikke til at tage smykker fra folk. Det er vanvittigt (outrageous, red.). Det ville vi aldrig gøre,« sagde han.

Ordføreren blev interviewet af den kendte tv-vært Christiane Amanpour om regeringens planer om at gøre det muligt at konfiskere asylansøgeres værdiggenstande som betaling for asylopholdet her i Danmark.

Smykke-Fakta

Efter drøftelser med S, DF, LA og K ændrede regeringen tidligere på ugen forslaget om inddragelse af asylansøgeres værdier med henblik på betaling at asyludgifter.

Ændringerne var at:

  • Kontante beløb kun bliver konfiskeret, hvis der er mere end 10.000 kr. Før var grænsen 3.000 kr.
  • Genstande med en »særlig affektionsværdi« – fx vielsesringe eller forlovelsesringe – kan ikke længere beslaglægges.
  • Hvis en flygtninge kommer til Danmark med eksempelvis en 20.000 kroners diamantring, som ikke har »særlig affektionsværdi«, kan ringen stadig blive beslaglagt.
Men Ellemann-Jensens udsagn om »aldrig« at ville tage smykker fra folk er en sandhed med modifikationer.

Støjberg ændrer smykkeforslag for anden gang

Indtil for nylig ville regeringen nemlig gøre det muligt at inddrage asylansøgeres smykker og andre personlige værdigenstande, hvis de var så tilstrækkeligt dyre, at det ikke ville være »rimeligt at undtage dem fra beslaglæggelse«. Tidligere på ugen ændrede udlændingeminister Inger Støjberg dog lovforslaget, så det blev udelukket at beslaglægge værdier med »særlig affektionsværdi« – for eksempel vielsesringe.

Men det fjerner stadig ikke uklarheden fra Jakob Ellemann-Jensens påstand på CNN.

I teorien risikerer flygtninge nemlig stadig at få beslaglagt smykker, hvis de er mere værd end 10.000 kr. og samtidig ikke vurderes at have »særlig affektionsværdi.« Det fremgår af regeringens reviderede lovforslag.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen undrer sig højlydt over, hvad Jakob Ellemann-Jensen har gang i.

»Det er hævet over enhver tvivl, at det er muligt at konfiskere smykker til en værdi af over 10.000 kr., hvis de ikke har særlig affektionsværdi. Så det, Jakob Ellemann står og siger på CNN, passer simpelthen ikke. Og jeg begriber ikke, hvorfor han siger det. Det er meget uforståeligt,« siger Martin Henriksen.

Han opfordrer Venstre til at »sige tingene, som de er« og til at acceptere, at det giver omtale i udlandet, når Danmark laver »kradsbørstige stramninger« af udlændingepolitikken.

Schweiz har beslaglagt flygtninges smykker i ti år

Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, har nærlæst lovteksten – og han undrer sig også:

»Hvis ikke regeringen vil tage smykkerne, så forstår jeg ikke, hvorfor den laver et lovforslag, der giver hjemmel til at gøre netop det,« siger han.

Der er slet ingen tvivl om, at lovforslaget gør det muligt at konfiskere smykker med tilpas høj værdi men uden »særlig affektionsværdi«?

»Ingen.«

»Lovforslaget giver hjemmel til at tage smykker til over 10.000 kroner, som ikke har nogen særlig affektionsværdi,« fastslår Jonas Christoffersen.

Løkke: Smykkeforslag er det mest misforståede i historien

Også De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, undrer sig over Jakob Ellemann-Jensens udtalelse, skriver TV2.dk.

På Twitter opfordrer Sofie Carsten Nielsen direkte Venstres politiske ordfører til at trække udtalelsen tilbage.

»Det kan nås endnu,« skriver hun.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få Jakob Ellemann-Jensens kommentar til sagen.

Opdatering: Til TV2 Nyhederne fredag aften forsvarer Jakob Ellemann-Jensen sin udlægning af lovforslaget. Han mener ikke, at han pynter på virkeligheden med usandheder. Han erkender dog, at det i et »grotesk teoretisk eksempel« kan ske, at en flygtning får frataget smykker.

»Men jeg tror ikke, at det kommer til at ske og det er derfor, jeg med en vis fasthed i stemmen tør sige: Nej, vi kommer ikke til at inddrage flygtninges smykker,« siger han.

Sådan så et udsnit af torsdagens forside på International New York Times ud. Et citat fra artiklen lød: »Kritikere siger, at tiltagene fremkalder Europas mørkeste stunder, da nazisterne beslaglage værdigenstande fra jøder under Holocaust.« Foto: Nytimes
I det omtalte CNN-interview gjorde Jakob Ellemann en ihærdig indsats for at forsvare regeringens politik mod særdeles hård kritik fra værten Christiane Amanpour. Værten mente tydeligvis, at det er over grænsen at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande.

»Sig, at det ikke er sandt – hvordan kan dette her ske midt i den danske velfærdsstat? I kan da ikke rippe desperate mennesker for deres værdier?« sagde hun indledningsvist.

Jakob Ellemann-Jensen gentog statsminister Lars Løkke Rasmussens pointe om, at smykkeforslaget er et af de mest misforståede i mands minde.

»Danmark er et af de mest gavmilde lande i verden hvad angår udviklingsbistand. Danmark har påtaget sig en enorm rolle i de lande, der er påvirket af krigen i Syrien. Og Danmark er et af de lande i Europa, der modtager flest flygtninge,« sagde Ellemann.

»Hvis du har midlerne til at betale for indkvartering og forplejning – uanset om du er dansker eller flygtning – så skal du gøre det,« fortsatte han.

Danmarks smykkelov på forsiden af The New York Times

Lovforslaget om værdigenstandene har vakt enorm opsigt i udlandet, hvor adskillige toneangivende medier har fortalt yderst kritisk om de danske planer. Regeringen har derfor lagt sig i selen for at få aflivet misforståelser og afværget eventuelle skader på Danmarks internationale omdømme.

Så sent som i går, torsdag, bragte avisen International New York Times en historie på forsiden om danske asylstramninger. Artiklen blev indledt således:

»Danmark, som en gang brystede sig af sin åbenhed over for udlændinge, har sendt et noget andet budskab til flygtninge og migranter i løbet af de seneste måneder: Tænk jer om en ekstra gang, før I kommer hertil.«

Artiklen refererede desuden kritikere for, at lovforslaget vækker mindelser til nazisternes plyndren af jøder under holocaust.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her