Midlertidig kontrol kan komme til at vare længe

Sverige vil opretholde id-kontrol, indtil Europa har styr på flygtningesituationen, siger Sveriges justitsminister.

Artiklens øverste billede
Trods grænsekrisen insisterede integrationsminister Inger Støjberg og hendes kollegaer, den svenske justitsminister Morgan Johansson og den tyske viceindenrigsminister Ole Schröder (t.v.), alle på, at der er et godt forhold mellem de tre lande. Det var EU’s migrationskommissær Dimitris Avramopoulos (t.h.), der havde indkaldt de tre ministre til hastemøde i Bruxelles. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

BRUXELLES — Hvis pendlere i Ørestaden havde håbet, at det nye svenske grænseregime blev en kortvarig affære, bliver de formentlig skuffede. Sverige vil ikke ophæve grænsekontrollen, før Europa har fået bedre styr på flygtningesituationen.

Det siger den svenske justitsminister, Morgan Johansson, onsdag efter et møde med sine tyske og danske kollegaer i Bruxelles om grænsekrisen i Nordeuropa.

»Jeg vil ikke stå i en situation, hvor jeg fjerner id-kontrollen i den ene uge og så i den næste modtager 10.000 asylsøgere og er tvunget til at genindføre det. Jeg skal have en slags sikkerhed for, at der er stabilitet på kontinentet, inden den ophæves,« siger Morgan Johansson og fremhæver, at Sverige det seneste år modtog 160.000 asylsøgere. Heraf var 26.000 uledsagede børn. Samlet har Sverige skullet oprette 1.000 nye skoleklasser.

»Det klarer vi, men vi kan ikke klare det, hvis vi samtidig skal tage et par hundredtusinder til,« siger Morgan Johansson.

Jeg ser ikke for mig, at vi i løbet af 10 dage kommer til at ophæve grænsekontrollen

Inger Støjberg, Integrationsminister

Integrationsminister Inger Støjberg vil ikke spekulere i, om den danske regering bliver nødt til at fastholde kontrollen på den tyske grænse, så længe Sverige opretholder sit krav om id-kontrol. Men den danske grænsekontrol bliver næppe stoppet efter de 10 dage, som foreløbig er planlagt.

»Jeg ser ikke for mig, at vi i løbet af 10 dage kommer til at ophæve grænsekontrollen,« siger Støjberg og fortsætter:

»Så længe grænsekontrol er bedste mulighed for at holde styr på situationen, vil der være grænsekontrol.«

Danmark er også klar til med kort varsel at gå skridtet videre og indføre transpor-tøransvar på tog fra Tyskland. Regeringen i Berlin har endnu ikke svaret på, om den er parat til at bakke det op og pålægge Deutsche Bahn samme ansvar, som DSB har på tog til Sverige.

»Hvis den ikke gør, vil det betyde, at man må standse togene mellem Danmark og Tyskland, og det vil så de facto være det, der kan ske,« siger Inger Støjberg.

Ikke nogen stor gene

Ifølge den tyske viceindenrigsminister, Ole Schröder, som også deltog i mødet, har de nuværende tiltag på grænsen til Tyskland ikke været til stor gene for trafikken over den dansk-tyske grænse.

»Situationen er selvfølgelig en anden i januar, end den bliver til sommer, når tyskerne gerne vil besøge de dejlige sommerhuse,« siger han.

Tyskland indførte i september selv kontrol på grænsen til Østrig – i stil med det Danmark nu også har gjort – for at få kontrol med tilstrømningen via Grækenland og Balkan, og der ankommer i snit stadig over 3.000 om dagen.

Trods en række beslutninger på EU-niveau for at dæmpe flygtningestrømmen, er der i praksis nemlig sket meget lidt. Faldet i trafikken fra Tyrkiet til Grækenland, som er blevet en hovedvej ind i Europa, skyldes formentlig mest dårligt vejr.

»Vores problem i øjeblikket er, at vi ikke har et fungerende grænsekontrolsystem. Så længe vi ikke er i stand til at opnå løsninger på europæisk niveau – og det arbejder vi hårdt på – er medlemslande selv nødt til at tage affære,« siger Ole Schröder.

På spørgsmålet om støtte, hvis den danske regering indfører transportøransvar, nøjes han med at sige:

»Vi har et tæt samarbejde, og vi er glade for, at den danske regering informerede os på forhånd. Vi har indført grænsekontrol på den østrigske grænse. Derfor er vi enige i, at det måske også er nødvendigt, at indføre grænsekontrol på den dansk-tyske grænse.«

Trods udviklingen mener de tre ministre, at der er et godt forhold mellem de tre lande.

Onsdag kom Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, ellers med en usædvanlig hård kritik af den svenske regering for at føre en så åben politik, at flygtninge har set det som en invitation, hvorefter Sverige har smækket døren i og ladet Danmark stå tilbage med flygtningeproblemet.

Det afviser Morgan Johansson. Flygtninge kommer pga. krigene i Mellemøsten og Syrien, og desuden burde Danmark som et Schengen-land have registreret flygtninge i stedet for frit at lade dem passere videre til Sverige, siger han.

Er det Danmark, som har tvunget Sverige til at indføre id-kontrol?

»Jeg sagde i efteråret, at Danmark burde indføre grænsekontrol. Efter terrorangrebet i Paris handlede det ikke længere kun om flygtninge, men også om hvem der rejser igennem vores lande. Det gjorde Danmark ikke. Men nu har man gjort det, og dermed tager Danmark et medansvar for den nordiske situation.«

Hvor længe vil Sverige fortsætte med grænsekontrol?

»Så længe, det er nødvendigt. Vi må først vide, at situationen i Europa er stabil. F.eks. er det et problem, at Tyskland ikke ved, hvor mange flygtninge der er kommet. Det vurderes, at der er op mod 300.000 uregistrerede flygtninge, og nu da Tyskland også strammer lovgivningen, risikerer vi, at de tager til andre lande.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.