Politik

DF tager svenskerne i forsvar

Ingen grund til at skælde ud på Sverige, lyder det fra en uventet kant.

Én af de hidtil hårdeste kritikere af den svenske udlændingepolitik kommer nu broderlandet til undsætning i det verbale opgør med Danmark.

Det er Dansk Folkeparti, regeringens største støtteparti, der tager afstand fra Venstres frontalangreb på Sverige i onsdagens udgave af Jyllands-Posten. Her anklages svenskerne for dårligt naboskab med beslutningen om at lukke af for asylsøgere ved at indføre det såkaldte transportøransvar og deraf følgende id-kontrol på den danske side af Øresund.

Venstre i frontalangreb på Sverige

”Jeg synes ikke, at man, som Venstre gør, skal bruge sine kræfter på at lange ud efter svenskerne,” siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører, der medgiver, at den svenske beslutning kan medføre flere asylsøgere i Danmark.

”Men det er da forståeligt, at de har gjort det. Hvis jeg var svensker, havde jeg da gjort det samme. Så jeg synes, man skulle lade sig inspirere af dem i stedet for at skælde dem ud,” siger Martin Henriksen, der gerne så, at den danske regering opgraderede den midlertidige grænsekontrol og også indførte transportøransvar.

Foreløbige tal tyder på, at den nye svenske kurs har sat en prop i asyltilstrømningen til Sverige, hvor man for få uger siden så over 1.000 asylsøgere om dagen.

Efter indførelsen af transportøransvaret er det styrtdykket. Politiet i Skåne, hvor størstedelen af asylsøgerne typisk kommer ind i Sverige, beretter om 48 asylsøgere mandag og 50 tirsdag. Søndag – døgnet før transportøransvaret trådte i kraft – blev der registreret 227 asylsøgere i Skåne.

Til sammenligning offentliggjorde den danske regering onsdag, at der på ugens to første dage var kommet 208 asylsøgere til Danmark, fordelt på 111 mandag og 97 tirsdag. Det er en stigning i forhold til de seneste uger, hvor niveauet ifølge regeringen lå på 55 om dagen.

Midlertidig grænsekontrol fjernes næppe foreløbig

Martin Henriksen står ved, at Dansk Folkeparti ofte har kritiseret Sverige for at føre en lempelig udlændingepolitik. Men nu har svenskerne fat i den lange ende, mener han:

”Blind høne kan også finde korn. Det har svenskerne så fundet her, og det synes jeg da, at vi skal tage ved lære af.”

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her