Politik

Pind og politiet gav forskellige svar om grænsekontrol

Rigspolitiet og justitsminister Søren Pind havde hver deres svar på, hvor mange betjente, der skal bevogte den dansk-tyske grænse.

Ifølge justitsminister Søren Pind skal der konstant være 200 betjente på vagt ved grænsen de næste ti dage. Rigspolitiets udlægning er en anden. Arkivfoto: Anders Rye Skjold Jensen/Polfoto

Rettelse fra Justitsministeriet

Efter publiceringen af denne artikel henvendte justitsministeret sig og tilsluttede sig Rigspolitiets udlægning af bemandingen, der indgår i grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse.

En centralt del af den midlertidige grænsekontrol, som regeringen i dag valgte at indføre ved den tyske grænse, er spørgsmålet om, hvor mange betjente, der skal bevogte grænsen og forsøge at forhindre udlændinge uden de fornødne papirer i at komme ind i landet.

Men det spørgsmål er Rigspolitiet og justitsminister Søren Pind tilsyneladende uenige om.

Ifølge Søren Pind, som er politiets minister, vil der »konstant« være omkring 200 betjente på vagt ved grænsen.

Er det 200 hele tiden?

»Det betyder, at der konstant er 200,« siger han til Jyllands-Posten.

Men hos Rigspolitiet har man en anden udlægning. Her lyder det, at grænsekontrollen bliver udført af 200 betjente i døgnet, som skiftes til at løse opgaven. De er altså ikke allesammen på vagt på samme tid, men spreder sig over døgnets 24 timer. 

Det bekræfter Rigspolitiets kommunikationsafdeling både telefonisk og i en mail til Jyllands-Posten:

Fakta: Grænsekontrol
  • Regeringen har besluttet at indføre grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse fra mandag 4. januar kl. 12.00.
  • Grænsekontrollen skal i første omgang løbe i 10 dage med mulighed for forlængelse i yderligere 20 dage.
  • Kontrollen bliver udført af omkring 200 politiet, som foretager stikprøvekontroller af køretøjer, der kører ind i Danmark.
  • Alle danske rejsende skal medbringe pas, når de rejser mellem Tyskland og Danmark. Danske statsborgere kan blive straffet for ikke at medbringe pas, men vil ikke blive afvist, hvis der ikke er tvivl om deres statsborgerskab, oplyser Rigspolitiet.
  • Der bliver ikke i første omgang indført transportøransvar i Danmark.
»Der er tale om ca. 200 politifolk i døgnet fordelt på flere skift. Dvs. at der ikke er 200 på konstant,« skriver kommunikationsafdelingen.

Om tallet er det ene eller det andet har betydning for, hvor tunge veksler grænsekontrollen trækker på politiets ressourcer. Det scenarie, som justitsministeren beskriver, kræver således væsentligt flere betjente, end det scenarie, som Rigspolitiet beskriver.

Fakta: Midlertidig grænsekontrol kan vare i to år

I Rigspolitiets oprindelige pressemeddelelse, som blev udsendt en lille time efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen havde offentliggjort nyheden om grænsekontrollen, skrev politiet:

»Politiet flytter den igangværende kontrolindsats i grænseområderne helt frem til selve grænsen og tilfører yderligere mandskab til opgaven. Dermed vil i alt cirka to hundrede politifolk i skift være indsat på opgaven.«

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt advarede mellem jul og nytår om, at grænsekontrollen – hvis den står på i længere tid – kan betyde, at politiet må droppe andre daglige politiopgaver for at have folk til ved grænsen.

Indtil videre er den midlertidige grænsekontrol indført frem til 14. januar med mulighed for forlængelse.

Støjberg: Forsvarspersonel skal aflaste politiet med grænsekontrol

Mandag aften meddelte udlændingeminister Inger Støjberg til DR Nyheder, at yderligere 400 ansatte fra Forsvaret er ved at blive gjort klar til eventuelt at kunne aflaste politiet med bevogtningsopgaver, mens der er grænsekontrol.

Natten mellem søndag og mandag trådte det svenske transportøransvar i kraft, og dermed blev der fra svensk side indført krav om id-kontrol af alle rejsende til Sverige. Transportøransvaret kommer oven i den midlertidige grænsekontrol, som den svenske regering indførte i slutningen af november.

Politiet: Grænsekontrol forløber gnidningsløst

Ifølge Lars Løkke Rasmussen udgør de svenske initiativer en »alvorlig risiko« for, at et stort antal »ulovlige udlændinge« vil ophobe sig i Danmark – særligt omkring København.

»Det ønsker vi ikke, og det er i det lys, at vi har set os nødsaget til at indføre midlertidig grænsekontrol,« sagde statsministeren på pressemøde i Statsministeriet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her